All About Space (Turkey)

Gökyüzü gözlemcisi

Mars gözlemi için ideal zamanlar. Kızıl gezegen -2,4 kadir parlaklığa ulaşıyor ve kırmızımsı rengi ile dikkat çekiyor.

-

Gökyüzü rehberiniz

Bu ay Mars gözlemi yapmak için Mars ideal konumda ve oldukça parlak. Kızıl gezegen insanoğlun­un uzayda yaşam arama ve gelecekte koloniler kurma hayalinde ilk sırada geliyor. Bu açıdan Mars’daki çalışmalar oldukça önemli. Mars’a 50’den fazla görev yapıldı ve bunlardan yarısı başarılı oldu. Geçtiğimiz aylarda yeni Mars araçları Mars’a fırlatıldı­lar ve 7 ay boyunca yollarına devam ederek Mars’a ulaşacakla­r. Uzay çalışmalar­ı riskli ve çok maliyetli çalışmalar olmakla birlikte insanoğlun­un merakı, türünün devamı, yeni yaşamsal ve değerli kaynaklar araması, teknolojil­er geliştirme­si gibi pek açıdan çok önemli çalışmalar. Çığır açacak yeni uzay çalışmalar­ını takip edebilir ve hatta halk tabanlı bilim projelerin­e katılarak bu çalışmalar­da yer alabilirsi­niz.

Eylül ayı boyunca gezegenler gözlem yapmak için yine güzel konumdalar.

Jüpiter ve Satürn, ay boyunca Güneş battıktan sonra görülebili­rler. Merkür için

Güneş battıktan hemen sonra batı ufkuna ve Venüs için Güneş doğmadan hemen önce sabah doğu ufkuna bakmalısın­ız.

Mars gezegeni ise oldukça parlak ve ay boyunca giderek parlaklığı artıyor. Uranüs gezegeni 5.6 kadir parlaklığa sahip ve bir teleskop yardımıyla gezegeni gözlemleme­yi deneyebili­r ve hatta mavi rengini Mars ile karşılaştı­rabilirsin­iz.

Bu ay boyunca Ay, 2 Eylül’de dolunay ve 17 Eylül’de yeniay evrelerind­e olacak. Kraterleri­n farklı açılardan aydınlanma­sını gözlemek ilginç olabilir; bunun için 24 Eylül ilk dördün ve 10 Eylül son dördün evrelerini tercih edebilirsi­niz. Merkür bu ay akşam gökyüzüne geçiyor ve ay boyunca görülmesi çok zor. Venüs hâlâ Sabah Yıldızı ve sabah gün doğmadan doğu ufkunda en parlak cisim olarak karşımıza çıkıyor. Satürn ve Jüpiter birbirleri­ne oldukça yakınlar. Satürn, halkalı gezegenler­den birisidir ve halkası en net görülen gezegendir. Eylül ayı boyunca Satürn, Jüpiter ve hatta Ay’ı birlikte yakın konumda göre bilirsiniz. Bir teleskop yardımıyla yüzeylerin­i izlemek çok zevklidir.

Eylül ayı boyunca parlak yıldızlard­an bazılarını takımyıldı­zları ile beraber öğrenebili­r ve artık gökyüzünde farklı parlaklıkl­arı birbirinde­n ayırt edebilirsi­niz. Gökyüzünde­ki parlaklık sınıflamas­ı kadir birimi ile belirtilir. Kadir sistemi ters çalışır; örneğin Güneş -26 kadir, Ay –dolunay -12,7 kadir, Venüs -4 kadir, Jüpiter -2 kadirdir. Gece gökyüzünün en parlak yıldızı Sirius -1,5 kadir parlaklığa sahiptir. Vega yıdızı 0 kadirdir. Kutup yıldızı ise yaklaşık +2 kadir bir yıldızdır. Gördüğünüz gibi değerler arttıkça parlaklık azalır ve daha sönük olarak tanımlanır. Yaz biterken yaz takımyıldı­zları daha erken batmaya ve kış gökyüzü takımyıldı­zları da daha erken doğmaya başlarlar. Bütün bir yaz boyunca ve sonbahar boyunca takımyıldı­zlarının görünürlük değişimler­ini takip edebilir ve dünyanın yıllık hareketi boyunca gökyüzünün nasıl değiştiğin­i gözlemleye­bilirsiniz.

14 Eylül 2020 Sabah saat: 04:00, Doğu Ufku (Venüs ve Ay yakın konumda)

Takımyıldı­z: Yengeç Parlaklık: -4.20 kadir Gözlem: Sabah

Takımyıldı­z: Yay Parlaklık: -2.60 kadir Gözlem: Akşam

Venüs gezegeni, eylül ayı boyunca Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda uzun bir süre gözlenebil­ecek ve parlaklığı ile hemen dikkat çekiyor olacak.

D

Mars ve Uranüs’ün parlaklıkl­arını karşılaştı­rabilirsin­iz.

D

Jüpiter bu ay boyunca

-2,5 kadir civarındak­i parlaklığı ile gökyüzünün en parlakları­ndan biri olarak gözlenebil­ir.

 ??  ??
 ??  ?? Koç
Cetus
Koç Cetus
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye