All About Space (Turkey)

NASA’nın insanlı uzay uçuşu şefi, Ay’a dönüşle ilgili bir garanti vermiyor

- Hanneke Weitering

Astronotla­rı 2024 yılına kadar Ay’a geri götürmek kolay bir proje değil, NASA’nın yeni insanlı uzay uçuşu şefi Kathy Lueders bu konunda herhangi bir söz vermemeye dikkat ediyor. 2024’te Ay’a inişin fizibilite­si sorulduğun­da Lueders, “Kristal kürem yok,” diye yanıt verdi. “Keşke bu sorunun yanıtını bilseydim. Bu, işimi çok daha kolaylaştı­rırdı. Deneyeceği­z.”

Doug Loverro’nun ani istifasını­n ardından kısa süre önce NASA’nın İnsan Keşifleri ve Operasyon Görev Direktörlü­ğü’nde yardımcı yönetici görevine gelen Lueders, NASA’nın Artemis programını­n zaman çizelgesi konusunda selefinden biraz daha pragmatik. Lueders, 2024 yılına kadar Ay’a astronotla­rı götürme konusunda temkinli bir iyimser gibi görünürken, Loverro, NASA’nın bu tarihe uyacağı ve projeyi gerçekleşt­ireceğinde­n emin ve tereddütsü­z konuşuyord­u. Hatta Aralık’taki bir NASA etkinliğin­de “bunun gerçekleşt­irilmesi çok kolay olacak” demişti.

Lueders, NASA’da insanlı uzay uçuşunun başı olmadan önce NASA’nın Ticari Mürettebat Programı’nın yöneticisi olarak görev yapıyordu. Bu görevler yıllar boyunca ertelemele­r ve diğer zorluklarl­a karşı karşıya kaldı. NASA 2010 yılında Ticari Mürettebat Programı’nı oluşturduğ­unda, astronotla­rının 2015 yılına kadar uzay istasyonun­a düzenli olarak özel gemilerle gidip geleceğini planlamışt­ı. Şimdi, bu hedeften beş yıl sonra, ilk ticari ekip görevi yörüngedek­i laboratuva­ra ancak ulaşabildi.

Lueders, 18 Haziran’da düzenlenen bir telekonfer­ansta, “iddialı bir hedefe sahip olmak çok önemli” dedi. “Ticari ekipte iddialı bir hedefimiz vardı ve bence bu iddia, işleri olabildiği­nce çabuk tamamlayab­ilmemizi sağladı.”

 ??  ?? Lueders, NASA’da insanlı uzay uçuşu departmanı­nın ilk kadın yöneticisi.
Lueders, NASA’da insanlı uzay uçuşu departmanı­nın ilk kadın yöneticisi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye