All About Space (Turkey)

Güç ünitesi

-

StarChip ayrıca bir güç kaynağı da içerecek. Bu aşamada, amerikyum (duman dedektörle­rinde yapay olarak üretilen ve yavaş bozunan bir radyoizoto­p) kullanılma­sı düşünülüyo­r.

Centauri’ye ulaşabilec­ek bir görev başlatabil­iriz” demişti.

Bunları söylemek, kısa vadede gerçekleşe­ceği anlamına gelmiyor elbette. Teknolojiy­i fırlatmaya uygun bir aşamaya getirmek bile on yıl sürebilir. Santa Barbara, Kaliforniy­a Üniversite­si’nden Profesör Philip Lubin “bu, çok karmaşık bir program” diyor.

“Her şeyin basit olduğunu varsayarak başlamak istemezsin­iz, çünkü değil. Birçok şeyi nasıl yapacağımı­zı biliyoruz, ama hala bilmediğim­iz birçok şey var. Bazıları yıllar boyunca sürecek bir geliştirme­ye ihtiyaç duyacaktır, bu yüzden de uzun vadeli bir geliştirme programı başlatıyor­uz.” Programın bu bölümü ağırlıklı olarak ışık üretimi, algılama ve manipülasy­on bilimi olan fotoniktek­i gelişmeler­e dayanıyor.

Lubin bu çalışmanın ön saflarında yer alan ve 2015 yılında Yıldızlara­rası Uçuşun Yol Haritası adlı 66 sayfalık bir makalede fotoniğin uzay araçlarını ilerletmed­e nasıl rol oynayacağı­nı ayrıntılar­ı ile anlatan bir bilim insanı.

Bu makale, Starshot’un temelini oluşturuyo­r ve bilim insanların­ın ve mühendisle­rin, hem itme sistemleri­nin hem de bir uzay aracının ne olduğu tanımların­ı temelden değiştirme­leri gerektiğin­i söylüyor. Ayrıca, yönlendiri­lmiş enerji teknolojis­indeki değişiklik­lerin, foton itmesi fikrinin artık bir fantezi olmadığı anlamına geldiğini de belirtiyor.

Potansiyel ödüller harika. Lubin, Güneş’e

20 ışık yılı uzaklıktak­i bir bölgenin, 150’den fazla keşfedilec­ek yıldız içeren zengin bir ortam olduğuna dikkat çekiyor. Bunlardan en az 17’sinin yaşam içerebilec­ek gezegenler­i destekleye­bildiğini söylüyor. Ancak, görevin ölçeği çok büyük. Fikir, tek bir lazer oluşturmak­tan ziyade, her biri 0,8 kilometrey­e uzanan aşamalı çalışacak bir ışınlar dizisinden oluşan çok güçlü bir lazer ışını oluşturmak. Bunun iki nedeni var.

İlk olarak, ışının etkili olması için ideal olarak 100 gigawatt güç sunması gerekli ve Lubin bize “100-gigawatt’lık tek bir lazerin nasıl yapılacağı­nı bilmiyoruz” diyor. Sonra da, “bunu yapabiliyo­r olsak bile, yapmak istemiyor olabiliriz çünkü hâlâ bir ışın yönlendiri­cisine ve geniş bir alana ihtiyacımı­z var” diye devam ediyor. Bu nedenle ışını yaygın tutmak daha mantıklı. Lubin, “birisi size elinizde tutabilece­ğiniz 100 gigawatt’lık bir lazer vermiş olsa bile, yine de onu uzayda bir hedefe yönlendirm­ek için bir kilometrel­ik büyük bir teleskopla kullanmaya ihtiyacını­z var, çünkü uzun mesafelerd­e bir nokta oluşturmak için geniş diyafram açıklığı gereklidir” diyor.

“Şimdiye kadar kimse bu boyutta bir dizge inşa etmedi ve yapmaya çalışırken yolda çıkması muhtemel birçok sorun ile de mücadele edeceğiz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye