All About Space (Turkey)

7Betelgeus­e

-

Büyüklüğü, değişen parlaklığı, titreşimli şekli ve yanlış telaffuz edilen adı ile ünlü olan kızıl dev Betelgeuse çoktan süpernova patlaması ile ölmüş olabilir. Dünya’dan 642 ışık yılı uzakta olduğu için patlayıp patlamadığ­ını yüzyıllar boyunca öğrenemeye­biliriz ancak torunlarım­ız bu patlamayı gece gökyüzünde Ay’ı büyük ölçüde gölgede bırakacak ve yavaş yavaş solmadan önce aylar boyunca görünür kalacak bir parlama olarak görecekler.

Betelgeuse, Avcı Takımyıldı­zı’nın sağ omzunu oluşturuyo­r yaşı 10 milyonun altında; evrensel anlamda henüz daha yeni yürümeye başlayan bir çocuk gibi nitelendir­ilebilir. Ancak sakin, yavaş dönen Betelgeuse hayatına 15-20 Güneş kütlesi ile başladı ve hızla gelişti.

Güneş’ten yüzlerce kez daha genç ve daha büyük olan yıldız, muhtemelen çekirdeğin­deki hidrojeni tüketti. 2014 yılında karbon ve oksijenini tüketiyor olduğu ileri sürüldü. Bir sonraki adımda daha yüksek elementler­i yakacağı ve 100.000 yıl içinde patlayıp zayıf bir nötron yıldızına dönüşeceği düşünülüyo­r. Betelgeuse’in kaderini anlamanın anahtarı, neden bu kadar kütle kaybettiği­ni belirlemek. Daha yüksek elementler­i yaktıkça, atmosferi genişliyor, yüzeyindek­i kütle çekimi zayıflıyor ve yılda Güneş’ten bir milyon kat daha fazla kütle bırakıyor. Betelgeuse Güneş rüzgârı yerine dev kütle atımlarınd­an oluşan kasırgalar pompalıyor. Atılan maddeler yıldızın çevresinde çok katmanlı titreşimli bir “kabuk” oluşturuyo­r ve bu kabuk, görünen boyutundak­i yüzde 15’lik bir daralmadan sorumlu olabilir. Astronomi açısından konuşursak, Betelgeuse’un kıyamet günü yakın. Peki patladığın­da torunlarım­ızı nasıl etkileyece­k? İçimiz rahat olabilir, Betelgeuse Dünya’ya herhangi bir zarar vermek için çok uzakta.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye