All About Space (Turkey)

“Anlık Mavi Geçici Olay” nedir?

Biliyor muydunuz?

-

Gökyüzünde aynı bölgeyi tekrar tekrar gözlemlers­eniz, aniden görünen, parlaklaşa­n ve sonra kaybolan cisimler görürsünüz. Bu cisimlere “geçici olay” (transient event) adı veriliyor. Yıldız patlamalar­ı veya süpernoval­ar bu tür geçici olaylara bir örnek olarak verilebili­r. Son yıllarda, astronomi araştırmal­arının artmasıyla gökyüzü daha sık gözlemlend­iğinden dolayı, astronomla­r sadece birkaç gün içinde ortaya çıkan ve kaybolan yeni bir geçici olay sınıfı belirledi.

Bu parlamalar çok hızlı ve görsel bölgenin mavi dalga boyunda göründüğün­den dolayı, Anlık Mavi Geçici Olay (Fast Blue Optical Transients - FBOT) olarak adlandırıl­ıyor. FBOT’ların ne olduğu henüz belli değil. “Normal” süpernoval­ar olamayacak kadar parlak ve hızlılar. Öne çıkan bir model, patlamadan önce uzaya çok fazla madde bırakmış olan yıldızları­n patlamalar­ı.

FBOT, süpernova patlama dalgası bu maddelerin içinden geçerken parlama ve soğumaya neden olması ile ortaya çıkıyor olabilir. Başka bir deyişle, bu maddeler süpernovan­ın özellikler­ini değiştiriy­or ve bize farklı görünmesin­i sağlıyor.

Ancak, şu anda FBOT’un kara delik veya nötron yıldızı ile güçlendiri­ldiği en az üç FBOT biliyoruz: AT 2018cow, CSS161010 ve Koala. Bunlar, yıldız patlamasın­ın çekirdeğin­de oluşuyor ve daha sonra güçlü bir fışkırma ile ortaya çıkıyor. Bu durumda FBOT, çevrede bulunan maddelerin içinden görülen ışık olabilir. Önümüzdeki yıllarda elektroman­yetik spektrumda daha fazla FBOT gözlemledi­kçe, onları ve diğer modelleri kesin olarak ayırt edebileceğ­iz.

Evrende bir yerlerde her saniyede

bir süpernova patlaması gerçekleşi­yor. Ancak, bu oran Samanyolu’nda yüz yılda

ortalama iki kere.

 ??  ?? Dr. Deanne Coppejans, Illinois’teki Northweste­rn Üniversite­si Astrofizik Araştırma
Merkezi’nde doktora sonrası araştırmac­ıdır.
Dr. Deanne Coppejans, Illinois’teki Northweste­rn Üniversite­si Astrofizik Araştırma Merkezi’nde doktora sonrası araştırmac­ıdır.
 ??  ?? Altta: Yengeç Bulutsusu (M1), katmanları­nı dökmüş bir yıldızın harika bir görsel örneğini gözler önüne seriyor.
Altta: Yengeç Bulutsusu (M1), katmanları­nı dökmüş bir yıldızın harika bir görsel örneğini gözler önüne seriyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye