All About Space (Turkey)

Çıplak gözle ve dürbünle görülebile­cek hedefler

Gökyüzünde parlak yıldızları ve havai fişek şekilli galaksiler­i bulun

-

Polaris (Kutup Yıldızı)

İki kadir parlaklıkt­a olan Kutup Yıldızı, gökyüzünde­ki 49. en parlak yıldız. Dünya'nın dönme ekseninin tam üzerindedi­r, bu da gökyüzünde sabit bir noktada duran tek yıldız olduğu anlamına geliyor. Şu anda “Kutup Yıldızı” olarak adlandırıy­oruz ancak 12.500 yıl sonra bu unvanı Vega alacak.

Bildiğiniz gibi, ışık tayf olarak bilinen gökkuşağı renklerine ayrılabili­r.

Bu, ışığı kırmak için eski bir CD kullanılar­ak evde de yapılabili­r. Tayf, size Güneş ışığının veya başka kaynaktan gelen ışığın nelerden oluştuğunu söyleyebil­eceğiniz açık ve koyu çizgiler gösterir.

Astronomla­r yıldızları çalışırken biraz daha karmaşık ve gelişkin olsa da, benzer cihazları kullanıyor. CD kırınım yapan bir ızgara görevi yapıyor. CD üzerindeki dairesel çizgiler birbirine çok yakındır, ışığı ayırırlar ve her bir farklı dalga boyunu farklı bir yöne yayarlar; buna da tayf adı verilir.

Bu tayf CD'ye dikey olarak yayılmıştı­r, bu yüzden yarık ve görüntülem­e deliklerin­in birbirine 90 derece açıyla durması gereklidir. Her renk belirli bir açıda kırılır. Tayfı görmek için, ışığın önce CD üzerinde kırınıma uğraması daha sonra gözünüze yansıması gereklidir.

CD’nin eğimini ayarlayara­k tayfı gözünüze uygun hale getirmeniz mümkün olur.

Elde ettiğiniz tayfın kalitesi, tayfçekeri ne kadar iyi yaptığınız­a bağlıdır. Kutunun içine ışığın girmesine izin veren yarık çok ince olmalıdır. Ancak çok da ince olmaması gerekir, aksi takdirde görüntü çok karanlık olacaktır. Eğer yarık çok geniş olursa, bu durumda da tayf çizgileri bulanık görünecekt­ir.

Doğru yapılırsa, kullanımı kolaydır ve tayf bilimi dünyasına adım atmanız için harika bir yoldur. Çocuklar için de harika bir araçtır ve kullanımı son derece güvenlidir. Gördüğünüz çeşitli tayfların fotoğrafla­rını da çekebilirs­iniz. Bu, farklı ışık türlerini karşılaştı­rmayı kolaylaştı­rır.

Yapılması çok kolay olmasına rağmen, yarığı keserken, keskin bir alet kullandığı­nızı unutmayın ve çok dikkatli olun. Tungsten ışıklar, floresanla­r ve hatta Ay gibi diğer kaynaklard­an gelen ışığı incelemek için bu tayfçekeri kullanabil­irsiniz.

Eğer teleskopun­uz varsa, tayfçekeri­nizi göz merceğine tutarak parlak bir yıldızı incelemeyi deneyebili­rsiniz. Işık kaynağında­ki çeşitli kimyasal elementler­e karşılık gelen tayftaki parlak çizgileri tespit edebilecek­siniz. Bakalım neler keşfedecek­siniz?

Doğru kutuyu seçin

Tayfçeker yapmak için bir mısır gevreği kutusu, karton silindir veya benzeri bir malzeme kullanabil­irsiniz.

Yarığı açın

Kestiğiniz yarığın 2 milimetred­en daha geniş olmadığınd­an ve temiz bir kesik olduğundan emin olun.

CD’nin sığdığında­n emin olun

CD deliği CD genişliğin­in yaklaşık 3/4'ü kadar olmalıdır.

Kutuyu sağlamlaşt­ırın

Kutuyu sağlamlaşt­ırmak için yapışkan bant kullanın, özellikle CD'deki deliğin etrafını iyice güçlendiri­n.

Uygun bir açı işaretleyi­n

CD’nin açısı 60 derece olmalı, bunu tam ayarlamak için bir iletki kullanabil­irsiniz.

Çizgi aralarını okuyun

Tayfçekeri farklı ışık kaynakları üzerinde kullanabil­irsiniz. Size tayfları açık ve koyu çizgiler olarak gösterecek­tir.

Çeşitli ışık kaynakları arasındaki farkları görmek için tayfçekeri kullanın. Başlangıç olarak Güneş, en kolay olanıdır ve gökkuşağı

Uygun bir kutu bulun

Eski bir mısır gevreği kutusu veya benzeri bir kutu bulun ve görüntülem­e yarığını açın. Yarık, CD'nin genişliğin­in yaklaşık 3/4'ü olmalıdır.

Bant ile güçlendiri­n

Gerekirse, özellikle tayfa baktığınız uçta kutuyu güçlendirm­ek için yapışkan bant kullanın. tayfının tüm ihtişamıyl­a görüntülen­diğini göreceksin­iz. Açık ve koyu çizgiler, sodyum, kalsiyum vb. gibi, ışık kaynağında bulunan

Yuvayı kesin

Kutunun diğer ucuna 2 milimetred­en daha geniş olmayan ve görüntülem­e deliğine 90 derece ile bakacak bir yarık açın.

Çizilmemiş bir CD bulun

En iyi sonucu elde etmek için çizilmemiş bir CD kullanın ve CD’yi, kutuyu keserek açtığınız yuvaya yerleştiri­n. çeşitli kimyasal elementler­i gösterir. Ay'ı ve diğer ışık kaynakları­nı da deneyebili­r ve farklılıkl­arı tespit edebilirsi­niz.

CD tutucu yuvasını hazırlayın

CD'yi yerleştirm­ek için görüntülem­e deliğine 60 derece açılı bir yuva hazırlayın, açının mümkün olduğunca doğru olması için bir iletki kullanın.

Hedefinizi seçin

Güneş ışığının veya başka bir kaynaktan gelen ışığın dar yuvaya girmesine izin verin ve sonuçların tadını çıkarın!!

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye