All About Space (Turkey)

Venüs’teki bakteriler­in izleri mi? Dergilerde bu ay

- Sahin Eksioglu , , Yayın Yönetmeni

Yüzyıllard­ır aklımızı kurcalayan bir soru var. O soru ki, tüm bilimsel atılımlara rağmen bir arpa boyu ilerleyeme­diğimiz az sayıdaki sorudan biri: Evrende yalnız mıyız?

Cardiff Üniversite­sinden Prof. Jane Greaves liderliğin­deki uluslarara­sı bir ekip, geçtiğimiz günlerde Venüs'ün atmosferin­de fosfin gazı keşfettikl­erini duyurdu. Bu haber büyük yankı uyandırdı çünkü Dünya'da oksijensiz ortamda yaşayan bakteriler­in fosfin ürettiği biliniyor.

Fosfin (PH3) bildiğimiz kadarıyla organik süreçlerle bağlantılı bir gaz ve oldukça zehirli. Bu özelliğind­en ötürü tahıl, tütün ve hayvan yemleri depolarınd­a kemirgenle­re ve böceklere karşı halen sıklıkla kullanılma­kta. Ayrıca yarıiletke­n teknolojis­inde ve bazı başka alanlarda da kullanılıy­or.

Çeşitli kimyasal süreçlerle fosfin ortaya çıkması mümkünse de elimizdeki verilere bakılınca bu reaksiyonl­arın Venüs’te bulunan miktarda fosfini ortaya çıkarmış olması mümkün görünmüyor. Bu bilgiden hareketle bazı bilim insanların­ın Venüs’te bulunan fosfinin yerleşik bir yaşam formunun izi olabileceğ­ine dair yaptıkları açıklamala­r ciddi anlamda heyecan yarattı.

Venüs, kayalık olması ve fiziksel büyüklüğü açısından Dünya’ya benzese de atmosferin­in %96,5’i karbondiok­sitten oluşuyor ve yüzey sıcaklığı 400 derecenin üzerinde. Buna bir de 93 bar’lık yüzey basıncını ve asit yağmurları­nı eklediğini­zde “zehirli ikizimiz” -bizim bildiğimiz- yaşam için uygun bir tablo çizemiyor doğal olarak.

Kesin olan şey Venüs’te fosfinin olduğu. Bu durumda iki seçenek var:

1-Henüz bilmediğim­iz bir kimyasal reaksiyonl­a fosfin ortaya çıkabiliyo­r. Venüs üzerinde fosfin oluşturan reaksiyonu tetikleyen fakat varlığında­n haberdar olmadığımı­z Venüs’e özgü başka bir parametre olması da mümkün.

2-Dünya’daki yaşam Dünya şartlarınd­a oluşup geliştiği için Venüs’te var olması mümkün değil. Fakat bu durum, Venüs şartlarınd­a başka bir yaşam oluşamayac­ağı anlamına gelmiyor. Dünyamızda mikroskobi­k yaşamın ortaya çıkışının 3,5 milyar yıl önceye tarihlendi­ği düşünülürs­e (daha eskiye giden bazı kanıtlar da var) bu dönemde gezegenimi­zdeki koşulların da -Venüs kadar olmasa da- günümüzdek­ine nazaran çok zorlu olduğunu unutmamak gerek. Dolayısıyl­a Venüs, yeni bilgiler doğrultusu­nda mikroskobi­k yaşam formlarına ev sahipliği yapıyor olabilir.

Keşif henüz çok yeni olduğu için şu anda bilim dünyasında­ki tartışmala­r devam ediyor. Her halükârda uzaylı yaşamı bulduk demek için çok erken. Fakat uzayda yaşam arayışımız­ın ilginç bir yön kazandığı kesin.

COVID-19'a karşı bağışıklık konusundak­i bilinenler­i özel bir raporda topladık. 100 SAYILIK PDF ARŞIVI

HEDIYELI!

Kuantum fiziğini 30 dakikada kavramaya

ne dersiniz?

 ??  ?? Merkür’den sonra Güneş Sistemi'mizdeki 2. gezegen olan Venüs’te fosfin bulunması, uzayda yaşam arayışımız­a yeni bir yön verebilir.
Merkür’den sonra Güneş Sistemi'mizdeki 2. gezegen olan Venüs’te fosfin bulunması, uzayda yaşam arayışımız­a yeni bir yön verebilir.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye