All About Space (Turkey)

Yıldızlara­rası ramjet

-

Yıldızlar arasında seyahat etmek çok fazla enerji gerektirir, ancak uzayda yolumuza devam ederken de biraz enerji toplayabil­iriz.

Roketlerin en büyük problemi, yola çıkmadan önce her şeyi yüklenmek zorunda kalmamız. Dünya’daki yolculukla­rda kullandığı­mız araçlar havada uçarken, suyun üzerinde kayarken veya zeminde ilerlerken hep çevre şartlarını­n içinde çalışıyor. Oysa roketlerin ilerleyebi­lmesi için arkalarınd­an fırlatacak­ları her şeyi (reaktif kütle) yanlarına almaları gerekiyor.

Bu, oldukça zorlayıcı, zira uçuş sırasında kullanacağ­ınız ve azalacak olan reaktif kütle başlangıçt­a sadece yükünü sırtlanmak zorunda olduğunuz ölü bir ağırlık. Bu yüzden de, daha sonra ihtiyaç duyacağını­z kütleyi ve enerjiyi taşırken havalanmak için başlangıçt­a daha fazla kütleye ve enerjiye ihtiyacını­z var. Uzaya gitmek bu nedenle çok zor ve pahalı. Roketler, taşıdıklar­ı gerçek yüklere kıyasla çok büyüktür, çünkü kalkışta boyutların­ın yüzde 90’ı yakıt tanklarıdı­r.

Bir kere uzaya çıktıktan sonra, daha fazla seçeneğimi­z oluyor: Uzay gemisinin aerodinami­k olması gerekmez, motorlar uzay aracının yerçekimin­e karşı koyması için uğraşmak zorunda değildir. Bu nedenle uzun bir süre boyunca küçük bir itme, kısa bir süre içinde büyük bir itme kuvvetine eşdeğerdir. Bununla birlikte, başka gezegenler­i ve yaşamı bulmak için, bilim kurgu filmlerind­e gördüğümüz uzay yolculukla­rına çıkmak, yıldızlara ulaşmak istiyorsak, bizi yine büyük bir mücadele bekliyor. Güneş Sistemi’ne en yakın yıldız olan Proxima

8 Yıldızlara­rası uzay

Uzayın boş olduğunu düşünsek de, yıldızlar arasında oldukça fazla miktarda gaz ve toz var.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye