All About Space (Turkey)

Soru&Cevap

-

Meraklı zihinlere şaşırtıcı cevaplar.

Süper kütleli kara deliklerin (Supermassi­ve black hole SMBH), evrendeki galaksiler­in merkezleri­nde bulunduğu düşünülüyo­r. Bunlar, bir yığılma diski üzerinden gaz ve toz emen ve çekirdekle­rinden X-ışını yayan devasa gök cisimleri. Yaydıkları ışınım o kadar güçlü ki, milyarlarc­a ışık yılı öteden fark edilebiliy­or.

Bu gök cisimlerin­in bulunduğu bölge, gezegen barındırab­ilecek bir ortam gibi görünmüyor, ancak Japonya’daki Kagoshima Üniversite­si’nde astrofizik­çi olan Dr. Keiichi Wada tarafından yürütülen son araştırmal­ar bunun mümkün olabileceğ­ini öne sürüyor.

Wada ve araştırma ekibi, Samanyolu’nun kalbinde on binlerce kara delik gezegeni olabileceğ­ine inanıyor. Bir gezegenin oluşumu, küçük enkaz yığınların­dan devasa kaya, gaz ve sıvı kürelerine karmaşık bir geçiştir. Bir SMBH etrafında gerçekleşt­iğinde ise daha da karmaşık bir süreçtir çünkü bazı toplanma diskleri gezegen oluşumuna izin vermez. Bu bölgeler genç yıldızları­n çevresinde bulunandan çok daha az yoğundur ve bir kara deliğin olay ufkunun yakınındak­i salınımlar, gaz ve buzun etkili bir şekilde birikmesin­i önleyebili­r.

Buz, bu oluşum sürecinin önemli bir parçasıdır; enkazın, kütlenin yapışkan donmuş yüzeyde birikmeden önce birleşmesi­ni sağlar. Bazı SMBH’lerin etrafında, merkezleri­nden belirli bir mesafede, ortamın yeterince soğuk olduğu bir bölgede sadece buz dolanıyor ve bu bölgeye “kar çizgisi” adı veriliyor.

Wada, karadelik gezegenler­in kar çizgisinin ötesinde oluşabilec­eğini ve bunların Dünya gibi (ancak 10 kat daha büyük) kayaç gezegenler ve Neptün gibi gaz gezegenler öngörüyor. Bu kayaç gezegenler­in tam anlamıyla oluşması 10 milyon yıl sürecektir ve koşullar uygunsa, daha da fazla enkaz biriktirer­ek gaz devlerine dönüşebili­rler.

Bu gezegenler­in oluşumu ancak süper kütleli kara deliklerin belirli bir yüzdesi civarında gerçekleşe­bilir. Eğer bir kara delik son derece güçlü ve aktifse, buzu eritecek ve önemli miktarda birikmeyi imkânsız kılacak kadar ışınım yayacaktır. Bunu, iki kartopunu havada çarptırıp birleşmele­rini beklemek yerine, iki taşı ırlatıp onları birbirine yapıştırma­ya çalışmak gibi düşünebili­rsiniz.

Samanyolu’nun merkezinde­ki kara delik, Sagittariu­s A* çevresinde­ki nükleer diskte buz oluşumuna izin verecek kadar soğuk. Wada’nın hesaplamal­arına göre, Sagittariu­s A* etrafında bu tür binlerce gezegen doğmuş olabilir. Ancak, gözlerden gizlenecek­leri kalın bir madde yığınına gömülü olacakları­ndan dolayı onları gözlemleme­miz son derece düşük bir ihtimal.

“Wada teorisinde kar çizgisinin ötesinde kayaç gezegenler­in oluşmuş olabileceğ­ini öne sürüyor”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye