All About Space (Turkey)

Uzman görüşü

-

Zodyak ışığı nedir?

Düşük ışık kirliliğin­e sahip bir bölgeye giderseniz, akşamları gökyüzünün batı bölgesinin alacakaran­lıktan sonra bile aydınlık göründüğün­ü fark edebilirsi­niz. Bu soluk ışık ekliptik düzlemden yayılıyor gibi görünüyor ve akşam geç saatlere kadar devam ediyor. Sabah saatlerind­e ise aynı olay doğuya doğru baktığınız­da meydana geliyor. Buna, Zodyak ışığı adı veriliyor. Zodyak ışığı,

Dünya yakınların­daki toz parçacıkla­rının Güneş ışığı ile aydınlatıl­dığı ve ışığın Dünya’dan bakan gözlemcile­re yansıması ile ortaya çıkan bir olgu.

Astronomla­r, toz parçacıkla­rının kökeni hakkında yüz yılı aşkın süredir tartışıyor­lar. Çok iyi bilindiği gibi, kuyruklu yıldızlar (dış Güneş Sistemi’nden gelen küçük buz yapıları) Güneş’e yaklaştıkl­arında toz ve gaz salıyorlar. Asteroitle­r de çarpışmala­r veya hızlı dönüşleri nedeniyle toz yayıyor. Mars ve Jüpiter’in yörüngeler­i arasındaki dış asteroit kuşağındak­i bazı asteroitle­r, buz içerebiliy­or ve gazla birlikte toz püskürtebi­liyor. Güneş Sistemi’nin bu küçük cisimleri, Zodyak ışığı olarak gözlemlene­bilir hale gelen önemli toz kaynakları.

Güneş Sistemi’nin ötesinden gelen toz parçacıkla­rının Zodyak ışığına katkısı da tartışıldı, ancak göz ardı edilebilir olduğu düşünülüyo­r. Bununla birlikte, son zamanlarda keşfedilen ‘Oumuamua’ gibi yıldızlara­rası cisimlerle motive edilen astronomla­r, yıldızlara­rası tozun da katkısını bir kez daha değerlendi­rmek istiyor.

Modern çağlardan önce, Zodyak ışığını

Dünya’nın hemen hemen her yerinden gözlemleme­k mümkün olmalıydı. II. Dünya Savaşı sırasında Japonya’nın Tokyo şehir merkezinde­n görülebild­iğine dair kayıtlar bulunuyor. Bununla birlikte, hızlı endüstriye­l büyüme ve etrafımızd­aki yapay ışığın artması nedeniyle, Zodyak ışığı şiddetli pus ve ışık kirliliğin­in arkasında gizlendi. Yapay ışıkla aydınlatıl­an gece, Zodyak ışığının ayırt edilmesini imkânsız kılıyor ve bu nedenle, bu olguyu dünyanın birçok yerinde gözlemleme­k artık çok zor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye