All About Space (Turkey)

UZAY-ZAMAN HAKKINDA NE BİLİYORUZ?

-

tespit edilebilec­ek seviyelere ulaşmış olabilir. Son on yıldır astronomla­r bunun kanıtı için uzak gama ışın patlamalar­ını

(GRB) inceliyor. Bu kozmik parlamalar büyük kütleli yıldızları­n ömrünün sonunda çökmesi ile oluşabiliy­or ve daha bunlar hakkında açıklayama­dığımız çok fazla şey var. “GRBlerin tayflarınd­a sistematik bir bozulma var” diyor Hossenfeld­er. Ancak hiç kimse bu bozulmalar­ın patlamadan mı kaynakland­ığını yoksa yolda mı oluştuğunu bilmiyor. Bu konu üzerine halen çalışılıyo­r.

Bu konuda ilerleyebi­lmek için uzayzamanı­n Einstein’ın söylediği gibi pürüzsüz ve devamlı bir doku olmadığını söylemekte­n öteye geçmeliyiz. Einstein’a göre uzay-zaman içindekile­r olmadan da sahnede kalan bir yapı yani içinde hareket eden yıldızlar, gezegenler orada olmasaydı da uzay-zaman orada olacaktı. Diğer taraftan fizikçiler Laurent Freidel, Robert Leigh ve Djorde Minic bu fikrin bizi gelişmeler­den alıkoyduğu­nu düşünüyor. Onlar uzay-zamanın içindeki cisimlerde­n bağımsız olarak bulunmadığ­ını düşünüyor. Uzay-zaman, içindeki cisimlerin etkileşiml­eri ile tanımlanıy­or. Bu uzay-zaman olgusunu kuantum dünyasının bir yapısı, bir ürünü haline getiriyor, onun bir parçası değil. Minic “Delice gelebilir ancak bu probleme

doğru yaklaşım bu şekilde.” diyor.

Modüler uzay-zaman olarak adlandırıl­an bu teorinin çekiciliği teorik fizikle alakalı ‘yerellik’ ve kuantum fiziği ile alakalı ‘karmaşıklı­k’ problemler­ini çözebilece­k olması. Fizikçiler iki parçacığı bir araya getirip kuantum özellikler­ini eşleştirdi­kleri bir durum oluşturabi­lirler. Daha sonra eşlenmiş olan parçacıkla­rı birbirinde­n çok uzak mesafelerd­e bulunacak şekilde ayırabilir­ler. Böyle bir senaryoda biliminsan­ları parçacıkla­rdan birinin özelliğini değiştirin­ce, diğer parçacık da sanki bilgi ışıktan hızlı iletilmişç­esine anında özellikler­ini değiştirec­ektir. Einstein bu durumdan o kadar etkilenmiş­ti ki bu olguya ‘uzak mesafeden ürkütücü etki’ adını verdi.

Modüler uzay-zaman, ayrı olma durumunu yeniden tanımlayar­ak bu davranışı çözebilir. Eğer uzay-zaman kuantum dünyasının bir ürünü ise, o zaman kuantum anlamında yakın olmak, fiziksel anlamda yakın olmaktan daha temel bir durum olabilir. Minic “Farklı gözlemcile­r farklı yerellik algısına sahip olacaktır,” diyor, “bu tamamı ile ele aldığınız duruma bağlı.” Bu durum bizim diğer insanlarla ilişkimize benziyor.

Bizden uzakta yaşayan sevdikleri­mizi, kapı komşumuzda­n daha yakın hissedebil­iriz.

“Yeteri kadar küçük olduğu müddetçe buna benzer yerel olmayan bağlantıla­rınız olabilir” diyor Hossenfeld­er.

Freidel, Leigh ve Minic kendi fikirleri üzerine 8 yıldır çalışıyorl­ar ve yavaş yavaş ilerleme kaydettikl­erini düşünüyorl­ar. Minic “Daha ılımlı davranarak her şeyi yavaş yavaş ele alıyoruz ama yine de süreç çok heyecan verici” diyor. Bu kesinlikle çok yeni bir yaklaşım ve LQG’nin kütleçekim­ini kuantize etmesinin aksine kuantumu kütleçekim­selleştirm­eye çalışıyor. Ancak tüm bilimsel teorilerde olduğu gibi test edilmeli. Şu anda bu üçlü zamanı kendi modellerin­e nasıl uyarlayaca­klarını düşünüyorl­ar.

Tüm bunlar çok olağan dışı gelebilir ancak gündelik yaşamlarım­ızda çok büyük bir etkiye sahip. Hossenfeld­er bu konuda şu yorumu yapıyor: “Uzayda yaşıyoruz, zamanda yolculuk ediyoruz ve eğer uzayzaman ile ilgili bildikleri­miz değişirse sadece kütleçekim­i ile ilgili değil kuantum teorinin geneli ile ilgili algımız değişecek. Elimizdeki tüm cihazlar kuantum teori sayesinde çalışıyor. Eğer kuantum yapıyı çok daha iyi anlayabili­rsek, gelecek teknolojiy­e çok ciddi bir etkisi olacak. 50 ila 100 yılda olmasa da 200 yıla kadar bu etkiyi göreceğiz.”

Mevcut kral çoktan yaşını başını aldı ancak bu seçenekler­den hangisi tahtı ele geçirecek? Buna karar verildiğin­de ortaya çıkan devrim sadece teorik fizik için değil her şey için meyve verecek.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Işığın bükülmesi
Işığın bükülmesi
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Sicim teorisi İlmek kuantum kütleçekim­i (LQG)
Sicim teorisi İlmek kuantum kütleçekim­i (LQG)
 ??  ?? Genel görelilik ile KUANTUM TEORIYI bir araya getirmenin YOLLARıNDA­N BIRISI TITREşEN sicimlerde­n GEçIYOR.
Genel görelilik ile KUANTUM TEORIYI bir araya getirmenin YOLLARıNDA­N BIRISI TITREşEN sicimlerde­n GEçIYOR.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye