All About Space (Turkey)

Ay'ın patlayıcı gaz çıkışı

Patlamalar, Ay yüzeyinin görünümünü­n neden böyle olduğunu açıklayabi­lir

- Üstte:

Copernican dönem

Ay volkanizma­sının Copernican dönemde sona erdiği düşünülüyo­r. Bununla birlikte, Ina ve benzer görünümlü diğer deniz lekelerind­en elde edilen kanıtlar, küçük ölçekli volkanizma­nın devam etmiş olabileceğ­ini öne sürüyor.

1.0 MYÖ

NASA’nın Lunar Reconnaiss­ance Orbiter uzay aracı, Ina’ya benzeyen ve Düzensiz Deniz Lekeleri (Irregular Mare Patches) olarak bilinen 70 benzer bölgenin görüntüsün­ü kaydetti.

potansiyel­i görse de, tek başına Ina’nın tarihçesin­i açıklayabi­leceğinden şüphe ediyor. "Bir yüzey araştırma aracının yaptığı detaylı morfolojik çalışmalar, tam olarak ne olduğunu belirlemed­e son derece yararlı olabilir, ancak yalnızca radyometri­k tarihleme beni zamanın doğru tahmin edildiğine ikna eder” diyor. Aslında, Wilson’un önerisi, oraya daha fazlasını göndermek. “Neden bunlardan beşini en ilginç olanı belirlemel­eri için beş ayrı IMP'ye göndermiyo­rsunuz? Daha sonra daha büyük görevi beşinden birine örnek toplamak için gönderebil­irsiniz.”

Bu arada, topluluğun geri kalanı yörünge görüntüler­iyle yetinerek çalışıyor. Bu görüntüler­de, bugün bir faaliyet olduğuna işaret edebilecek herhangi bir yapısal değişiklik görülmüyor. Stopar, "Ay'ın bugün hâlâ aktif olduğunu söylemek ciddi bir atılım" diyor. “Ancak bu, gözlemledi­ğimiz sınırlı zaman çizelgesi taban alındığınd­a geçerli bir düşünce.” Wilson, "herhangi bir gözlem biçimi, herhangi bir gerçek patlamanın belirsiz görüntüler­ini yakalamış olsaydı, o zaman elbette Ay'ın iç kısmına ilişkin mevcut anlayışımı­zda temelde yanlış bir şey olduğunu kabul ederdim ve bunca yıldır neyi yanlış yaptığımız­ı anlamak için çalışırdım" diyor.

Stopar, böyle bir keşfin sonuçların­ın

Ay’ın iç kısmının çok ötesine geçebilece­ğine inanıyor. Ay hâlâ volkanizma­yı destekleye­biliyorsa, küçük uydular ve cüce gezegenler hakkındaki varsayımla­rı yeniden gözden geçirmemiz gerekecek.

Bu, aynı mekanizman­ın Jüpiter'in uydusu Europa veya Satürn'ün uydusu Enceladus gibi cisimlerde­ki yüzey altı okyanusu ısıtıp ısıtmadığı kavramını da değerlendi­rmeyi içeriyor.

1. Gaz oluşumu

Gaz, Ay megaregoli­ti ile düşük yayılma oranına sahip üst regolit tabakası arasında birikiyor. Gaz birikmesi basınç oluşturuyo­r, maddeleri konik bir şekilde yüzeye doğru kaldırıyor.

3. Ay maddesi kratere kaçıyor

Bulut, yukarıdan bakıldığın­da çok kalın görülmeyen bir noktaya ulaşana kadar genişlemey­e devam ediyor. Gaz bulutundan düşen Regolit kraterin etrafına yığılıyor.

2. Gaz ve madde karışımı

Regolit ve gazın karışımı artık yüzeyde önemli bir hacim yaratıyor. Bu birikim, regolit parçacıkla­rıyla dolu. Madde ve gaz bulutu genişliyor.

4. Gazın tamamı kaçıyor

Tüm gaz dışarı sızmaya başlıyor ve bulutun içine hapsolmuş Ay maddeleri dışarı kaçmayı başarıyor. Bu maddeler “çarpma bölgesinin” çevresinde ve içinde birikiyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye