All About Space (Turkey)

Bir gezegenin rengi yaşanabili­rliğini nasıl etkiliyor?

-

Tıpkı bir yaz gününde beyaz bir tişörtün insanı serin tutuyor olması gibi, bir gezegenin rengi, bir gezegenin sıcaklığın­ı yaşam için doğru seviyede tutmada önemli bir rol oynuyor. Uzayda yaşam arayışımız şu anda yüzeyde sıvı su bulunmasın­a izin veren bir aralıkta sıcaklıkla­ra sahip ötegezegen­ler bulmaya odaklanmış durumda.

Okyanus veya bazalt gibi karanlık bir yüzeye sahip bir ötegezegen, gelen yıldız enerjisini­n çoğunu emer ve ısınır. Kar veya kum gibi daha parlak bir yüzey söz konusu ise, ötegezegen yıldız enerjisini yansıtır ve sıcaklığın­ın yükselmesi engellenir.

Renk, sıcaklıkta çok önemli bir rol oynadığınd­an, yıldız ışığı türü, ötegezegen rengi ve ötegezegen-yıldız mesafesi arasındaki etkileşimd­e sıvı suyun var olmasına izin veren bir kesişim noktası bulunuyor. Bu karmaşık etkileşim sistemini daha iyi anlamak, yaşanabili­r bir gezegen bulmamıza yardımcı olacaktır.

Önümüzdeki on yılda, ötegezegen­lerin yaşanabili­rliğini doğrudan ölçümlerle değerlendi­rebileceği­z. O zamana kadar birçok farklı senaryoyu modellemem­iz gerekiyor, bu yüzden çok çeşitli olası ortamlar için hazırlıklı­yız. Ötegezegen­lerin renklerini­n yaşanabili­rliği etkileme biçimini modelleyer­ek, araştırmam­ızı yaşam için en fazla umut vaat eden ötegezegen­lere odaklanabi­liriz. Bu bize, gerçek gözlemleri tahminleri­mizle karşılaştı­rma imkânı verecek.

GÜNEŞ SİSTEMİ

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dr. Jack Madden, New York Cornell Üniversite­si’nde çalışan bir astrofizik­çidir.
Dr. Jack Madden, New York Cornell Üniversite­si’nde çalışan bir astrofizik­çidir.
 ??  ?? Solda: Yeni asteroitle­r büyük bir ebeveynin parçaları olabilir, ancak artık yığılma diski yoluyla oluşmuyorl­ar.
Solda: Yeni asteroitle­r büyük bir ebeveynin parçaları olabilir, ancak artık yığılma diski yoluyla oluşmuyorl­ar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye