All About Space (Turkey)

Bu ay gökyüzü nasıl olacak?

Ay'da yaşanan bilim kurgu hikayeleri­nde adı geçen en ünlü yerlerden bazılarını keşfedin.

-

Bir dürbün ya da teleskop yardımıyla gökyüzünde mavi ve kırmızıyı gözleyebil­irsiniz. Mars kırmızı rengi ile Uranüs ise mavi rengi ile iki farklı gezegen olarak karşımıza çıkıyorlar.

Venüs gezegeni, Ekim ayı boyunca Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda uzun bir süre gözlenebil­ecek ve parlaklığı ile hemen dikkat çekiyor olacak.

Takımyıldı­z: Yay Parlaklık: 0,50 kADIr Gözlem: AkşAm

Takımyıldı­z: Koç Parlaklık: 5,66 kADIr Gözlem: AkşAm 14 Ekim 2020 Sabah saat: 05:00, Doğu Ufku (Venüs ve Ay yakın konumda)

D

SAtürn, EkIm Ayı BoyunCA

JüpItEr IlE BErABEr GörülEBIlE­CEk.

UrAnüs BIr DürBün yA DA tElEskop yArDımıylA Bu Ay BoyunCA 5,6 kADIr CIvArınDAk­I pArlAklığı IlE GözlEnEBIl­Ir.

Kitaplar, filmler ve televizyon­lar olduğu sürece Ay, bilim kurgu yazarların­ın, film yapımcılar­ının ve dizi yapımcılar­ının gözde hedefi olmaya devam edecek. 1865'te ünlü yazar Jules Verne’in klasik romanı Ay’a Seyahat, Amerikan İç Savaşı sonrası silah mühendisle­rinden oluşan bir grubun devasa bir topla içinde üç kişiyi taşıyan mermi benzeri bir uzay aracını Ay'a göndermek için bir araya gelmesinin hikayesini anlatır. II. Dünya Savaşı'ndan sonra Hollywood

Ay'ı da keşfetmeye başladı ve 1950'de George Pal'ın klasik filmi Destinatio­n Moon'da özel bir şirketin ve astronotla­rının Ay'a gidip yaşadıklar­ı tüyler ürpertici maceraları izledik.

O zamandan beri Ay pek çok kitapta, filmde ve TV dizisinde yer aldı. Bugün, dürbün ve teleskopla­rı kullanarak bu filmlerde geçen konumları bulmak eğlenceli bir aktivite olabilir. Bu ayki Ay turumuzda sizi bunlardan bazılarına yönlendire­ceğiz.

Birincisi, 1968 yapımı 2001: Bir Uzay Macerası filmi. Burada bir değil iki mekândan söz ediliyor. Dr. Heywood Floyd, filmin başında, arka planda Mavi Tuna çalarken, güzel, dönen, halka şeklinde bir uzay istasyonun­a yaklaşırke­n görünüyor. Arkasından uzay istasyonun­dan o kadar da harika görünmeyen ancak çok fonksiyone­l bir Ay mekiği ile ayrılıyor ve Ay’a iniyor. Burada onu kendi iniş pisti, kuleleri ve konferans odaları olan bir uzay limanı bekliyor. Clavius Üssü adındaki bu üs, adından da anlaşılabi­leceği gibi Clavius kraterinin içinde yer alıyor. Clavius krateri Ay’ın alt bölümünde, Tycho kraterinin ve muhteşem enkaz çizgilerin­in solunda yer alıyor.

Tycho kraterinin kendisi de filmde öne çıkan ikinci konum. Floyd, Clavius Üssü'nden Tycho'ya gidip, o kraterin altında keşfedilen tuhaf bir eseri, milyonlarc­a yıl önce oraya uzaylılar tarafından

Ay Üssü Alfa

Clavius Üssü,

bırakılmış olan siyah bir dikilitaşı inceliyord­u.

Bilimkurgu edebiyatın­da yolculuğum­uza devam edelim ve Arthur C. Clarke tarafından yazılmış olan, Ay’da kurulmuş bir koloniden söz eden en ünlü (ve en iyi) romanlarda­n birine, Susuz Deniz’e geçelim. Ay denizlerin­de turistleri taşıyan bir araç olan "Selene", 1961 tarihli bu sevilen kitapta, bataklık benzeri bir ay tozu havuzunda mahsur kalır. Selene’nin cesur genç kaptanının hızlı karar vermesi ve kahramanlı­ğı ve baş hostesin çabası ile kurtulabil­irler. Bu macera, Sinus Iridium'un kavisli, kesik havzasının hemen üzerinde uzun, karanlık bir yama gibi görünen, Ay'ın üst kısmına çok yakın bulunan küçük bir deniz olan Sinus Roris'te geçer.

TV dünyasına geçecek olursak, Gerry Anderson hayranları, onun çığır açan TV dizilerind­en ikisinde Ay'dan söz edildiğini bilir. 1970 ve 1973 yılları arasında

SHADO Üssü,

Tycho,

UFO serisinde, üst düzey gizli bir örgüt olan SHADO'nun cesur üyelerini gördük. Apollo 11'in iniş alanından çok da uzak olmayan Sessizlik Denizi’ndeki Ay üssünden kötü niyetli uzaylılar tarafından yapılan saldırılar­ı önlemek için çalışıyorl­ardı. Yıllar sonra, Uzay: 1999'da başka bir Ay üssü ile karşılaştı­k. Bu sefer çok büyük bir üs söz konusuydu, dört kilometre genişliğin­de ve bir kilometre derinliğin­deydi. 2001’deki Clavius üssüne çok benzeyen Ay Üssü Alfa, Sinus Iridium’un sağında, Ay’ın üst kısmının yakınında bulunabile­n, Ay’daki en önemli yapılardan biri olan Plato kraterinin içine inşa edilmişti.

Nihayet, bu hayret verici bilimkurgu turunda, Sessizlik Denizi'ne dönüyoruz. Ünlü Marslı romanının yazarı Andy Weir, SHADO’nun gizli Ay üssü gibi Kartal’ın iniş sahasının yakınında bulunan 2.000 nüfuslu geniş Artemis kentinde geçen Artemis isimli bir roman yazmıştı.

 ??  ??
 ??  ?? Koç
Balina
Koç Balina
 ??  ??
 ??  ?? Ay’da geçen çok sayıda öykü bulunuyor. Neden kullandığı­nız astronomi uygulaması­nda Ay haritasını açıp bazılarını­n nerede olduğunu görmüyorsu­nuz?
Ay’da geçen çok sayıda öykü bulunuyor. Neden kullandığı­nız astronomi uygulaması­nda Ay haritasını açıp bazılarını­n nerede olduğunu görmüyorsu­nuz?
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye