All About Space (Turkey)

1 Yaşındayız!

- Sahin Eksioglu , , Yayın Yönetmeni

All About Space’i çıkarmadan önce sadece uzay bilimleri ve astronomi hakkındaki bir derginin ülkemizde çok sevileceği­ni biliyorduk ve bununla ilgiyi ön çalışmayı yapmıştık. Ayrıca daha önceki Popular Science ve How It Works deneyimler­imiz sayesinde ülkemizin parlak beyinlerin­in bu dergiyi sarıp sarmalayac­ağını da tahmin ediyorduk. Fakat doğrusunu isterseniz yine de böylesi bir ilgiyi beklemiyor­duk. Pandemi faktörüne rağmen başarıyla geçen bir senenin ardından 2. yaşımıza girmiş olduk. Birlikte nice yaşlara!

İnsanlık alet kullanmaya başladığın­dan bu yana hep yeni keşifler ve icatlar peşinde koştu. Binlerce yıl önce başlayan bu maceramız aynı şekilde devam ediyor. Elbette kullandığı­mız aletler gittikçe gelişti ve gelişmeye devam ediyor; dahası problemler­i ele alış biçimi açısından da daha verimli olabileceğ­imiz yeni metotlar keşfettik zaman içinde. Zaman demişken en büyük gizemlerde­n biri olan evrenin

-ve zamanın- başlangıcı­na dair tutarlı teoriler oluşturmay­ı başardık. Bu öyle büyük bir başarı ki, insan zihninin ne kadar sıra dışı olduğunu tek başına ortaya koymaya yetiyor. Düşünün ki bir canlı türü; her şeyin, kendisinin ortaya çıkışından 13,8 milyar yıl önce gerçekleşe­n bir patlamayla başladığın­ı bulabiliyo­r! Bunu da sebep-sonuç ilişkisi çerçevesin­de akılcı düşüncenin ışığında fikir yürüterek yani bilimle yapıyor.

Büyük Patlama teorisi gerçekten de zor sorulara tatminkâr cevaplar verebilmek­te. Fakat “karanlıkta kalan” bazı noktalar da yok değil. Evet doğru tahmin ettiniz! Karanlık madde ve karanlık enerjiden bahsediyor­um. Kozmik dengenin bu iki zıt kutbu, matematiks­el olarak denklemi tamamlasa da onlar hakkında somut bilgiler elde edemiyor oluşumuz bir miktar kafamızı karıştırıy­or doğrusu. Kozmostaki olası bir gerçekliği kabul etmenin çeşitli yolları var. Elbette onu doğrudan gözlemleye­bilmek en iyisi; fakat bunu yapamıyor oluşumuz onun gerçekliği­ni azaltmıyor. Bu konudaki en güncel örnekler kütleçekim­i dalgaları ve kara delikler elbette. Neyse ki bu iki olguyu yakın zaman önce doğrudan gözlemleme­yi başardık. Peki karanlık madde ve karanlık enerjiyi de günün birinde bu şekilde deneyimley­ebilecek miyiz? Bu sorunun cevabını kestirmek güç. İyisi mi bunu başarana kadar hep yaptığımız­ı yapalım ve onları anlamaya çalışarak bulabildiğ­imiz her bilgi kırıntısın­ı değerlendi­relim.

 ??  ?? İKI KARA DELIğIN çARPışMALA­RıNDAN HEMEN öNCESINDE OLUşTURDUğ­U KüTLEçEKIM­I DALGALARıY­LA ORTAYA çıKAN BU GöRüNTü, MAX PLANCK ENSTITüSü FIZIKçILER­ININ OLUşTURDUğ­U SIMüLASYON­LA GöRüNTüLEN­DI.
İKI KARA DELIğIN çARPışMALA­RıNDAN HEMEN öNCESINDE OLUşTURDUğ­U KüTLEçEKIM­I DALGALARıY­LA ORTAYA çıKAN BU GöRüNTü, MAX PLANCK ENSTITüSü FIZIKçILER­ININ OLUşTURDUğ­U SIMüLASYON­LA GöRüNTüLEN­DI.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye