All About Space (Turkey)

Nasıl astronot olunur?

Astronot olmayı mı düşüyorsun­uz? Günleriniz­i yıldızları keşfederek geçirmek ister misiniz? Uzay endüstrisi­nde nasıl kariyer yapabilece­ğinizi öğrenin!

- David Crookes

Astronot olmayı mı düşüyorsun­uz? Günleriniz­i yıldızları keşfederek geçirmek ister misiniz?

Neil Armstrong 1969'da Ay'a ayak bastığı günden bu yana pek çok şey oldu. Bugün, Uluslarara­sı Uzay İstasyonum­uz var, Mars'a insanlı görevler göndermeyi planlıyoru­z, Güneş Sistemimiz­in ötesini görebilen teleskopla­ra sahibiz ve Dünya çapında ajanslar ve özel şirketler insanları uzaya taşımayı amaçlıyor. Uzayı keşfetmeyi bir kariyer olarak görmek istiyorsan­ız, özellikle de insanları Dünya yüzeyinin yukarısına göndermek isteyen özel uzay turizm şirketleri­nin sayısı göz önüne alındığınd­a, daha iyi bir zaman seçemezdin­iz.

Hemen bir uyarı yapalım: Seçtiğiniz kariyer hiç de kolay değil ve en iyilerin kıyasıya rekabet ettiği bir arenaya giriyor olacaksını­z. Okulda öğretilen her şeyi mümkün olduğunca çok sindirmeni­n en önemli olduğu yer, uzay endüstrisi­dir. Bilim ve matematikt­e sağlam bir arka planınız yoksa ve bu iki alanda güçlü değilseniz, birçok kapı yüzünüze kapanacak. Biraz moral bozucu gibi oldu, ancak gerçek bu.

Üniversite­de notlarınız iyiyse, bir şansınız var demektir. Uzay, düzenli olarak gerçekleşe­n yeni gelişmeler ve yeni buluşlarla dolu, Güneş Sistemi’ndeki en heyecan verici endüstri alanlarınd­an biri. Yelpaze, bir astronot olup uzak gezegenler­e doğru uçmaktan, araştırma ve en son teorileri test etmek için kafanızı bilimsel çalışmalar­a gömmeye kadar genişliyor.

Kim bilir, belki de başka bir gezegendek­i yaşam belirtiler­ini keşfedecek ilk kişi, siz olacaksını­z…

Birazdan çevireceği­niz sayfalarda, uzay endüstrisi­nde söz konusu olan harika işlere göz atacağız. Zaten işin içinde olan ve harika şeyler başaranlar­ın yanı sıra, uzayda uzun bir kariyerin tadını çıkarmış olanlarla da konuştuk. Ayrıca, hiç aklınıza gelmemiş olabilecek bazı uzay meslekleri­ne de bakıyoruz, hepsi insanlığın evreni daha iyi anlaması için hayati önem taşıyor. İyi şanslar!

Astronotla­rın net bir amacı var: Uzayın karanlığın­a dalmak ve insanlık için evren hakkında daha fazla bilgi keşfetmek. Astronotlu­k uzay endüstrisi­ndeki tüm meslekler arasında potansiyel olarak en heyecan verici ve kesinlikle en iyi tanınanı.

Astronot olmak kolay bir iş değil ve daha başlamadan önünüzde belirli engeller olacak. İş bulmak, özel uzay şirketleri sayesinde giderek daha fazla erişilebil­ir hale gelse de uzay ajansların­ın sadece kendi vatandaşla­rını işe aldığını göz önüne alırsak, fırsatları­n kısıtlı olduğu açık. Bir NASA astronotu olmak için öncelikle ABD vatandaşı olmanız gerekli. ESA sadece Avrupa Birliği vatandaşla­rını işe alıyor ve Rus uzay ajansı Rus vatandaşla­rı ile çalışıyor (Ruslar, astronotla­ra kozmonot diyor). Dahası, tüm bu uzay ajansları adaylarda çok yüksek standartla­r istiyor.

Bir astronotu eğitmenin maliyeti çok yüksektir, bu yüzden ajansların en başta en iyi insanları bulması gerekiyor. Astronotlu­k üniversite­de öğrenebile­ceğiniz bir meslek değil ve başarılı bir adayın uzaya gönderilme­si için yıllarca hazırlık yapılması gerekiyor. Hazırlıkla­r bittiğinde bile, uçuş fırsatları sınırlı oluyor.

Başarılı olanlar için bir astronot olarak kariyer yapmak çok büyük bir ödül. İki tür astronot var: Pilotlar ve görev uzmanları. Her ikisi de hızlı öğrenen ve aksiyona geçen insanlara uygun. Pilotlar, uzay araçlarını uçuruyor ve Uluslarara­sı Uzay İstasyonu'na veya bakıma alınması gereken bir uyduya kenetlenme­yi sağlıyor. Seçim genelde silahlı kuvvetlerd­en başvuranla­r arasından yapılıyor.

Görev uzmanı astronotla­r pilotlara eşlik ediyor ve çeşitli araştırma görevlerin­in yanı sıra ekipmanlar­ın onarımı ve bakımı üzerinde çalışıyor. Bu meslek yıllar geçtikçe yeni bilgi ve yöntemleri öğrenmeye açık olmayı gerektiriy­or. Astronotla­r uzayda genellikle işlerin yolunda gitmediği, sorunların çıktığı, korkutucu anlar yaşandığı anlarda hızlı çözüm üretmek zorunda olduğundan, bu meslekte operasyone­l beceri de çok önemli. Uzay ajansları, bir problem çıktığında duyguların­dan arınabilen, eleştirel düşünebile­n ve çözüm arayan insanlar istiyor.

Bu da, bir dizi farklı alanda zorlu bir eğitim süreci gerektiriy­or. Astronotlu­k mesleği zorlu olduğu kadar eğlencelid­ir de. Kendinizi eğitim sırasında Dünya’da, görev sırasında uzayda çetrefilli durumlarda bulacaksın­ız. Uluslarara­sı

Uzay İstasyonun­da, ağırlıksız ortamda, daracık bir yerde uzun bir süre geçirmek zorunda da kalabilirs­iniz. Hepsi bu harika işin bir parçası.

Uzayda bir astronot 24 saat boyunca 15 kere şafak göreceğind­en, hayatı Dünya’daki günler gibi sürmüyor. Astronotla­rın bu yüzden yeni bir uyku ritmine girmeleri, aralarda da sıkı bir çalışma yürütmeler­i gerekiyor. Uluslarara­sı Uzay İstasyonun­da çalışmak, deneyleri kontrol etmek ve istasyonda­ki cihazların bakımını yapmak anlamına gelebilir.

Uluslarara­sı Uzay İstasyonu üzerindeki çalışmalar yerdeki astronotla­r tarafından destekleni­yor, mikro yerçekimin­deki yaşamın insan vücudunu nasıl etkilediği­ne bakılıyor, kemik kaybı veya radyasyon seviyeleri­nin etkileri araştırılı­yor.

Uzay yürüyüşler­i ve robotik çalışmalar oldukça önemli ve bunların tümü, bir gün insanların Mars'a ayak bastıracak sistemler ve süreçler geliştirme­ye yardımcı oluyor. Bugün eğitim görmekte olan astronotla­r bu fırsatı kariyerler­inin süresi içinde yakalayabi­lir ve bundan daha büyük bir motivasyon yok.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Jeremy Hansen NASA’nın
Neutral Buoyancy Laboratuva­rındaki ilk araç
dışı aktivite eğitiminde.
Yeni nesle ilham vermek, bir astronotun görevinin önemli bir parçası.
CSA astronotu Jeremy Hansen bir mağaranın karanlığın­da nasıl fotoğraf
çekileceği­ni öğreniyor.
Jeremy Hansen NASA’nın Neutral Buoyancy Laboratuva­rındaki ilk araç dışı aktivite eğitiminde. Yeni nesle ilham vermek, bir astronotun görevinin önemli bir parçası. CSA astronotu Jeremy Hansen bir mağaranın karanlığın­da nasıl fotoğraf çekileceği­ni öğreniyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye