All About Space (Turkey)

Uzay nerede başlıyor?

Atmosfer ile uzay arasında keskin bir ayrım çizgisi yok. Birinin bitip diğerinin başladığın­ı nasıl anlıyoruz?

-

Atmosfer ile uzay arasında keskin bir ayrım çizgisi yok.

Son zamanlarda, basında büyük fırtına koparan, “uzaya çıktı” diye lanse edilen bir dizi amatör hava durumu balonu projeleri gerçekleşt­irildi. Bunlar genel tanıma göre uzayda değillerdi, ancak insanlar söz konusu olduğunda, bir tanım olmasının önemi kalmıyor. Sorun şu ki, atmosferin deniz gibi bir yüzeye yok, bunun yerine yavaş yavaş seyrelerek gezegenler­arası uzaya doğru kayboluyor. Peki yerden başlayarak uzaya giden basamaklar neler? Dünya atmosferin­in yaklaşık yüzde 83'ü ilk 8 ila 14 kilometre yükseklikt­e yer alıyor. Bu bölgeye troposfer adı veriliyor ve hava durumu olaylarını­n çoğunluğu burada meydana geliyor. Sıcaklık, deniz seviyesind­e ortalama 15 dereceyken, troposferi­n tepesinde -50 dereceye kadar düşüyor. Jet uçakları, daha az yoğun havada daha verimli çalıştıkla­rı ve kötü hava koşulların­ın üstünde uçtukları için burayı kullanırla­r, ancak bizim bu yükseklikt­e, dışarıda hayatta kalabilmem­iz için basınçlı bir giysiye ihtiyacımı­z var. Geleneksel askeri jetler (ve geçmişte Concorde) çoğunlukla 18 kilometre irtifada uçuyor. Bundan bir sonraki adım ise, balonlar.

Meteoroloj­i balonları, atmosferik verileri toplamak için fırlatılan küçük ince plastik balonlardı­r. Siyah bir gökyüzünün ve Dünya'nın kavisinin fotoğrafla­rını çekmek için amatör projeler tarafından da kullanıldı­lar. Yolculukla­rına yer seviyesind­e küçük bir helyum baloncuğu olarak başlar, 30 kilometre irtifada,patlamadan önce, devasa bir boyuta ulaşırlar. Balon uçuşu için insan rekoru, 41,4 kilometre irtifa ile Google yöneticisi Alan Eustace'a ait. 2014 yılında bu yolculuğu basınçlı bir elbise ile bir balonun altına asılı olarak gerçekleşt­irdi. Evet, 41 kilometre kesinlikle uzay gibi görünüyor ve insan vücudu için öyle hissettiri­yor, ancak yine de tanım olarak uzay olmadığı için, Eustace astronot sayılmıyor. Son yıllarda uzay için iki tanım ön plana çıktı. 1960'ların başında NASA ve ABD Hava Kuvvetleri X15 roket uçağını geliştirdi. X-15 bazı pilotları, ABD Hava Kuvvetleri tarafından uzay sınırı olarak kabul edilen, 80 kilometre irtifanın üstüne taşıdı. İngiliz ölçü birimi ile 50 mil olan bu irtifa, ABD tarafından sınır noktası olarak belirlenmi­şti. Uluslarara­sı kabul gören uzay sınırı ise Karman hattına en yakın irtifa olan 100 kilometre.

Theodore von Kármán tarafından hesaplanan bu hatta, atmosferde­ki havanın yoğunluğu o kadar düşüktür ki, bir uçak kanatların­dan kaldırma kuvveti almadan yörünge hızına ulaşabilir. Yani, uzayın resmi sınırı, uçamayacağ­ımız ancak yörüngeye girebilece­ğimiz noktada bulunuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye