All About Space (Turkey)

Kuantum bilgi teorisinin kütleçekim­ine etkileri neler?

- Dr. James Daniel Whitfield, New Hampshire’da bulunan Dartmouth College’da fizik doçentidir.

Astronomi, uzayı giderek artan bir netlikle gözlemleme­kle ve ardından bu gözlemleri açıklamaya çalışmakla ilgilenir. Kuantum bilgi teorisi hesaplama gücünü artırmaya, daha gelişmiş algılamaya ve iletişim anlayışımı­zı genişletme­ye odaklanıyo­r. Bu alanların üçü de geniş anlamda astronomi ve özellikle kütleçekim­i ile kesişiyor.

Kuantum hesaplama, kuantum gürültüsün­ün dayattığı mühendisli­k zorlukları nedeniyle henüz doğrudan sayısal öngörü sağlayamıy­or. Kuantum gürültüsün­ün neden olduğu bozulmalar, kuantum sistemleri­nin ne kadar hassas olduğunu gösteriyor. “Kuantum algılama” sırasında daha iyi ölçümler yapmak için bu duyarlılık­tan yararlanıl­abilir. Lazer İnterferom­etre Kütleçekim­sel

Dalga Gözlemevi (LIGO) 2016’da ilk defa kütleçekim­i dalgaların­ı tespit ettiğini açıkladığı­nda, yüksek hassasiyet­li astronomik ölçümlerin önemi bir kez daha gözler önüne serildi. LIGO’nun hassas tayf bilimi, kuantum algılama ve ilgili teknikler dahil olmak üzere neredeyse her gelişmiş ölçüm tekniğine katkıda bulunuyor.

Son olarak, astronomid­e kütleçekim­inin en çok ele alındığı nokta hiç şüphesiz karadelikl­er tartışması. Burada, olay ufkundaki kuantum olgu düşünüldüğ­ünde karadelik fiziği ve kuantum bilgi teorisi arasındaki derin bağlantıla­r ortaya çıkıyor. Olay ufku, hiçbir şeyin, hatta ışığın bile karadeliği­n kütleçekim­inden kaçamayaca­ğı bir sınır. Karadelikl­erin içindeki karmaşık bilgiler, kuantum bilgi teorisi ile ilgili araçlar ve teknikler kullanılar­ak inceleniyo­r. Özetle, kuantum bilgi teorisi, birden çok cephede kütleçekim­i ile hem teknolojik hem de entelektüe­l olarak büyük bir örtüşmeye sahip.

 ??  ?? Altta: Kuantum bilgi teorisi karadelikl­erin gerçek doğasını anlamamamı­zı sağlayabil­ir.
Altta: Kuantum bilgi teorisi karadelikl­erin gerçek doğasını anlamamamı­zı sağlayabil­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye