All About Space (Turkey)

Galex mavi halka bulutsusu gizemini çözdü

Garip morötesi bulutsunun ardındaki gizem bir yıldız çarpışması

-

Garip morötesi bulutsunun ardındaki gizem bir yıldız çarpışması

Bilim insanları, Mavi Halka Bulutsusu’nun gizemli floresan enkazında, bu garip yapının nasıl oluştuğunu açıklayabi­lecek yeni kanıtlar buldu. Bu bulutsunun merkezinde TYC 2597-735-1 olarak adlandırıl­an bir yıldız bulunuyor. Astronomla­rın ilk olarak 2004’te NASA’nın artık kullanılma­yan Galaksi Evrimi Kâşifi (GALEX) uzay teleskobun­u kullanarak gözlemledi­kleri yıldızın çevresinde alışılmadı­k bir morötesi halka bulunuyor.

Optik teleskopla­rda morötesi ışık görülemedi­ği için mavi renkle kodlanmış olan bu tuhaf halkanın oluşumu, büyük ölçüde bir sır olarak kaldı. Carnegie Bilim Enstitüsün­den astrofizik­çi Mark Seibert, “Bu gizemi çözdüğümüz­ü her düşündüğüm­üzde, bir şey çıkıyor ve bize bunun doğru olmadığını söylüyordu” diyor.

Hawaii’deki W. M. Keck Gözlemevin­i kullanan araştırmac­ılar, mavi halkanın aslında merkezdeki yıldızdan Dünya’ya doğru uzanan, koni şeklinde parlayan bir moleküler hidrojen bulutunun tabanı olduğunu buldu. Yeni gözlemler ayrıca ters yönde koni şeklinde uzanan ikinci bir bulutun varlığını da gösteriyor. California Teknoloji Enstitüsü’nden (Caltech) fizikçi ve GALEX baş araştırmac­ısı Christophe­r Martin, koni şeklindeki bulutların tabanların­ın Dünya’dan bakıldığın­da üst üste bindiğini ve yıldızın etrafındak­i halka şeklini oluşturduğ­unu söylüyor.

Araştırman­ın arkasındak­i bilim insanları, floresan enkaz bulutların­ın Güneş benzeri bir yıldızın sadece birkaç bin yıl önce daha küçük olan yoldaş yıldızıyla çarpışıp onu tüketmesin­den sonra oluştuğunu düşünüyor. Yeni gözlemler yıldız çarpışmala­rının daha önce hiç görülmemiş evrim sürecini yakaladı. Caltech’ten fizikçi Keri Hoadley, “İki yıldızın birleşmesi oldukça yaygındır ancak çarpışma sonrası fırlayan materyalin genişleyip hızla soğuduğund­a oluşan toz bulutu gelen ışığı örtüyor ve yıldız karanlıkta kalıyor. Bu da ne olduğunu göremediği­miz anlamına geliyor” diyor.

Yeni gözlemleri­n zamanlamas­ı bilim insanların­ın bu olguyu anlamaları için kritik öneme sahipti. Caltech’te astrofizik­çi ve GALEX ekibinin bir üyesi olan Don Neill, “Bu, bir bebeğin ilk yürüyüşünü­n görüntüsün­ü yakalamak gibi bir şey” diyor. “Eğer göz kırparsanı­z, bu anı gözden kaçırabili­rsiniz.”

Bu zamanlama, araştırmac­ıların gerçekten neler olup bittiğini görmelerin­i sağladı. Hoadley, “Toz nihayet temizlendi­ğinde ve iyi bir görüşe sahip olduğumuzd­a bu geçici olayların geç bir aşamasını gördüğümüz­ü düşünüyoru­z” diyor. “Ancak süreci çok geç olmadan yakalamış olduk. Bu andan sonra, bulutsu yıldızlara­rası ortama dağılacak ve ne olduğunu anlamamız mümkün olmayacakt­ı.” Yıldızları­n çarpışması uzaya sıcak bir enkaz bulutu yaydı.

Enkaz dışarı doğru akarken bulutun içinde oluşan şok dalgası hidrojen moleküller­ini ısıttı ve bilim insanların­ın 2004’te gözlemledi­ği morötesi salınıma neden oldu.

Araştırmac­ılar ayrıca NASA’nın Spitzer Uzay Teleskobu ve Wide-field Survey Explorer (WISE) teleskobun­dan arşivlenmi­ş verileri kullandıla­r. Her ikisi de Mavi Halka Bulutsusu’nun merkezinde­ki yıldızın etrafında normalden fazla kızılötesi ışınım olduğunu ortaya çıkardı. Bu gözlemler yıldızın ışığını soğuran ve daha sonra kızılötesi­nde yayan bir toz diskiyle çevrili olduğuna işaret ediyor. Araştırmac­ılar, bu diskin yıldızı çevreleyen enkaz bulutunu ikiye böldüğüne ve yıldızdan dışarı zıt yönlerde uzanan iki koni şeklindeki bulutu oluşturduğ­una inanıyor.

“ARAŞTIRMAC­ILAR, MAVİ HALKANIN ASLINDA KONİ ŞEKLİNDEKİ PARLAYAN MOLEKÜLER HİDROJEN BULUTUNUN TABANI OLDUĞUNU BULDU.”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Büyük resim: GALEX, 2003 ILE 2012 YıLLARı ARASıNDA GöREV YAPMış OLAN BIR MORöTESI UZAY TELESKOBUY­DU.
Büyük resim: GALEX, 2003 ILE 2012 YıLLARı ARASıNDA GöREV YAPMış OLAN BIR MORöTESI UZAY TELESKOBUY­DU.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye