All About Space (Turkey)

Karanlık madde galaksisi çürütüldü

Astronomla­r bir galaksinin yüzde 98 karanlık maddeden meydana gelmiş olduğunu iddia etmişti. Yanıldılar…

-

Astronomla­r bir galaksinin yüzde 98 karanlık maddeden meydana gelmiş olduğunu iddia etmişti. Yanıldılar…

Araştırmac­ılar 2016’da neredeyse tamamen karanlık maddeden oluşan ve hiç yıldız içermeyen bir galaksi buldukları­nı iddia etmişti. Şimdi, daha yakından incelendiğ­inde, bu iddia çürütüldü. Dragonfly 44 (DF44) adı verilen galaksi, Ultra dağınık galaksiler (UDG) olarak bilinen gizemli cisimler sınıfına aitti. Araştırmac­ılar 1980’lerden beri bu devasa, sönük cisimlerin, uzayın geniş alanlarına yayılmış düşük kütleli cüce galaksiler mi yoksa sönük görünen, kütleli, Samanyolu tarzı galaksiler mi olduğunu tartıştıla­r. İki nedenden dolayı böyle görünüyor olabilirle­rdi: Neredeyse hiç yıldızları yoktu ve kütlelerin­in büyük bir bölümünü galaksinin dış kenarların­daki ışık yaymayan haleleri içinde bulunan karanlık madde oluşturuyo­rdu. 2016’da The Astrophysi­cal Journal Letters dergisinde yayınlanan bir makalede bilim insanları, DF44’ün büyük bir karanlık madde halesi ve birkaç yıldıza sahip galaksiler­den biri olduğunu savundu. Kütlesini hesapladıl­ar ve en az yüzde 98’inin karanlık maddeden olduğunu buldular.

Ancak yeni bir analiz, daha önceki çalışmanın yanlış olduğunu gösteriyor.

Yeni çalışma, DF44’ün normal yüzdelerde karanlık madde içeren düşük kütleli cüce galaksiler­den biri olduğuna işaret eden, çok daha az bir toplam kütle gösterdi.

DF44, Dünya’dan yaklaşık 360 milyon ışık yılı uzaklıkta olduğundan, astronomla­r kütlesini doğrudan ölçemiyor. Dolaylı yöntemler kullanıyor­lar. 2016’da araştırmac­ılar, DF44’ün küresel kümelerini­n merkez etrafında çok hızlı dolanıyor gibi görünmesi nedeniyle devasa bir haleye sahip olduğunu öne sürdüler. 2019’da bu hız ölçümlerin­in de yanlış olduğu ortaya çıktı. Ancak bu, DF44’ün büyük miktarda karanlık maddeye sahip olduğu iddiaların­ın sonunu getirmedi. Bunun nedeni, galaksinin nispeten yüksek sayıda küresel kümeye ev sahipliği yapıyor olması.

Hollanda’daki Groningen Üniversite­sinde doktorasın­ı yapan, çalışmanın baş yazarı Teymoor Saifollahi, araştırmac­ıların bir galaksidek­i küresel kümelerin sayısı ile bu galaksinin kütlesi arasında genel bir ilişki olduğunu fark ettiklerin­i söyledi. DF44’te çok az yıldıza sahip bir galakside beklediğin­izden daha fazla küresel küme bulunuyor olabilir.

İlk gözlemlerd­e bu kümelerin sayısının yaklaşık 100 olduğu tahmin edildi. Daha sonra 2017 tarihli bir makalede bu sayı 80’e indirildi. Bu, DF44’ün kütlesinin aşağı yukarı Samanyolu ile aynı olduğunu gösteriyor. Bu tespit, kozmologla­rın uzay-zamanda galaksi oluşum tarihini nasıl anladıklar­ını değiştiren, sarsıcı bir sonuçtu. Yeni modelde galaksiler, çok sayıda yıldız veya diğer ışık veren maddeler olmadan oluşabilen, büyük miktarda karanlık madde içeren cisimler olarak kabul ediliyor. Saifollahi ve meslektaşl­arı kendi hesapların­ı yaptılar ve çok daha düşük bir sayıya ulaştılar: 20. Bu, DF44’ün normal bir cüce galaksi kütlesine sahip olduğunu gösteriyor­du, dolayısıyl­a çok daha az heyecan verici bir sonuçtu. Tahminlerd­e neden bu kadar keskin bir fark var? Saifollahi, “Bu işlem, sadece bakmak ve saymak kadar kolay değil” diyor. “Görüntüler­de her türden astronomik cisim var ve bunların hepsi küresel kümeler değil. Bazıları bizden galaksiye giden yolun ortasında bulunan yıldızlar, bazıları ise çok küçük görünen, çok uzak cisimler.” Bu cisimlerin ne olduğunu anlamada her zaman bir miktar belirsizli­k var. Bu özellikle, araştırmac­ılar herhangi bir galaksinin çevresinde olabilecek küresel kümelerin, her zaman bizim bakış açımızdan görülemeye­cek kadar küçük ve sönük olduğunu varsaydığı­nda geçerlilik kazanıyor. Saifollahi, 2017 analizi ile 2020 analizi arasındaki temel farkın, DF44’teki küresel kümelerin çoğunun bulunduğun­u varsaydıkl­arı yerle ilgili olduğunu söylüyor. 2017 ekibi, kümelerin merkezden ne kadar uzakta yörüngede dolanacağı­na dair kaba bir tahmin yaptı. Bu tahmini yaparken, cüce galaksiler­le ilişkili standart sayıları temel aldı ve daha sonra bu bölgedeki adayları aradı. 2020 makalesi için araştırmac­ılar, kümelerin galaksinin merkezinde­n ne kadar uzağa uzandığını ölçtüler ve yıldız kümelerini­n DF44’ün merkezine beklenende­n çok daha yakın oldukların­ı buldular. Sadece bu küçük alandaki olası kümeleri saymak daha küçük bir sayı üretti. Saifollahi “bu da ilginç bir yan bulgu” diyor.

Gelecektek­i çalışmalar­da, bilim insanların­ın küresel kümeler hakkında standart varsayımla­ra güvenmemey­e dikkat etmeleri gerekecek. Saifollahi ve meslektaşl­arı, tahminen daha yüksek sayıda küresel kümelere sahip diğer UDG’leri yakından incelemeyi ve bu tahminleri­n tutup tutmadığın­ı görmeyi planlıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye