All About Space (Turkey)

Soğuk Savaş - Sıcak Rekabet

-

İnsanın sadece hayatta kalma ve çoğalma dürtüleriy­le değil merak ve tutku gibi kendine özgü motivasyon kaynakları­na da sahip olması, onu yaşadığı gezegendek­i en güçlü tür haline getirdi. Bu sayede binlerce yıl önce, bizden çok daha güçlü hayvanları avlamaya başladık ve o zamandan beridir besin zincirinin tepesindek­i tahtımızda birbirimiz­le didişiyoru­z. Yaşadığımı­z çatışmalar, bazen fiili savaşlar şeklinde olabilirke­n bazen de soğuk savaş dediğimiz uzun süreli gerginlik ve prestij yarışı olarak da kendini gösterebil­iyor. Şu ana kadar saydığımız olumsuz kelimelerd­en insanlığa faydalı bir sonuç çıkarmak zor gibi görünse de; bugün başka gezegenler­e yolladığım­ız sondaların, 1957’de başlayıp 1975’e kadar süren ABD ve Sovyetler birliği arasındaki uzay yarışının muhtemel sonucu olduğunu duymak sizi şaşırtabil­ir. Soğuk savaş dönemindek­i bu rekabet, o dönem iki ülkenin kendi kaynakları­nı zorlama pahasına uzay çalışmalar­ında önemli atılımlar yapmasını sağlamıştı. Böylece uzay çalışmalar­ı, bilim ve teknolojid­e ileride olmanın bir göstergesi olarak belleklerd­e yer etti ve bu anlayış günümüze kadar ulaştı. 21. yüzyılda rekabet elbette hala var fakat artık belli bir mantık çerçevesi içindeki rekabet söz konusu. Nitekim artık uzay çalışmalar­ında başı çeken ülkeler, başarı için birlikte çalışmanın işleri kolaylaştı­rmasından hareketle sürekli ortaklaşa projeler geliştirer­ek maliyetler­i azaltma yoluna gidiyor.

Her dönemin şartları kendine özgü de olsa, uzay programımı­zın açıklandığ­ı bu dönemde, uzay çağındaki keşiflerin özet bir panoraması­nı görmenin ve başka ülkelerin geçtiği aşamaları okumanın yol gösterici olabileceğ­ini düşünüyoru­z. İlkbaharın bu son sayısında, her zaman olduğu gibi sizi harika yazılarla selamlıyor­uz.

 ??  ?? Sputnik 1, 1957’de Dünyanın ilk yapay uydusu
fırlatıldı. Bu başarı, Sovyetleri Birliği tarafından
uzay yarışının başlangıç ABD ve SSCB arasındaki
ediliyor. noktası olarak kabul
Sputnik 1, 1957’de Dünyanın ilk yapay uydusu fırlatıldı. Bu başarı, Sovyetleri Birliği tarafından uzay yarışının başlangıç ABD ve SSCB arasındaki ediliyor. noktası olarak kabul
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye