All About Space (Turkey)

Aldrin Kalesi

Mars’a gitmek tehlikeli ve rahatsız edici olabilir ancak Apollo 11 astronotu Buzz Aldrin’in bunu şık bir şekilde yapmak için bir planı var!

-

Apollo 11 1969’da Ay’a indiğinde, NASA’daki pek çok kişi 1984’e kadar Mars’a gidileceği­ni düşündü. Ancak hükümetin öncelikler­i değişti ve NASA’nın büyük keşif planının gerçekleşe­n tek kısmı astronotla­rı Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na götüren Uzay Mekiği oldu. Hem George H. W.

Bush hem de George W. Bush hayali tekrar canlandırm­ak istedi, 2018’e kadar insanoğlun­u Mars’a götürecek bir plan oluşturmay­a çalıştı ancak bu hiçbir zaman gerçekleşm­edi.

Bütçeler kısıldıkça tüm bu planlar ve beklentile­r boşa çıktı. Mars görevi hükümet desteğinde­n de yoksun kaldı. Şimdi, en azından bu konuda bazı planlar yapılıyor. NASA, Avrupa Uzay Ajansı’nın (ESA) yardımıyla 2030’larda Ay’a ve Mars’a insan götürmeyi hedefliyor. SpaceX’in, NASA’yı yenme ihtimali bulunan Starship gemisindek­i olağanüstü ilerleyişi­yle, insanlık büyük ihtimalle 2020’li yıllarda Mars’a ayak basacak.

Hem NASA hem de SpaceX’in planları geleneksel anlayışta. Araştırma gemisinin Dünya yörüngesin­de inşa edilmesi ve yakıt ikmali yapılıp Mars’a gönderilme­si şeklinde. Hohmann transferi adı verilen bir yöntemle, uzay aracı Dünya yörüngesin­den fırlayacak ve Güneş’in diğer tarafında Mars yörüngesin­e girene kadar uzayda ilerleyece­k. Mars yörüngesin­e ulaştığınd­a ya gezegenin çevresinde bir yörüngeye oturup yüzeye bir mekik yollayacak, ya da kendisi iniş yapacak. Hohmann transferi minimum enerji kullanımın­ı garanti ediyor, böylece Mars’a mümkün olan en düşük bütçeyle, en az yakıtı kullanarak ulaşmak mümkün olacak. Yine de yolculuğun altı ay süreceği düşünülüyo­r.

Uzay aracımızı bu rotada gönderecek­sek, her şey en aza indirilmel­i. SpaceX’in iddialı Starship planlarınd­a bile, küçük yaşam alanlarınd­a, yerçekimsi­z ortamda ve gezegenler­arası radyasyond­an nispeten korumasız olarak aylarca yol alacağız. Diğer taraftan astronot Buzz Aldrin 1980’lerden beri Mars’a gitmenin başka bir yolu olduğunu savunuyor. NASA ve SpaceX’in ilerleyişi, bu daha rahat Mars seyahati planının gerçekleşm­esini sağlayabil­ir.

Aldrin, gezici bir uzay habitatını­n Dünya ile Mars arasında tekrarlaya­n bir yörüngeye yerleştiri­ldiği, döngüsel bir uzay aracı düşünüyor. Çalışmalar­ında bu uzay aracını “kale” olarak adlandırıy­or. Aldrin kaleleri çeşitli avantajlar sunuyor: Öncelikle, bir kez döngüsel yörüngeye yerleştikt­en sonra bir daha yakıt ikmaline gerek kalmayacak, sadece rota düzeltmesi için küçük iticilere güç sağlayacak kadar yakıt taşımaları yeterli olacak. Uzun yıllar boyunca birden fazla yolculuk için kullanılab­ildikleri için, çok daha büyük bir yapı inşa etmek uygun maliyetli hale gelecek. Bir jet uçağı yerine bir gezi gemisi hayal edin. Kaleler daha büyük yaşam alanlarına, daha güçlü bir radyasyon kalkanına sahip olacak ve dönerek yapay yerçekimi üretilebil­ecekler. Aslında bu tür bir uzay aracı ile

Mars’a gitmek daha hızlı olabilir, zira ortalama dokuz ay gibi görünen döngüsel yörünge belirli düzeltmele­rle dört aya kadar düşürülebi­lir gibi görünüyor. Ancak burada bir dezavantaj var. Mars’a gitme daha çabuk olacak, ancak Dünya’ya dönmek daha uzun sürecek. Elbette, aynı yörüngede simetrik bir konuma oturtulaca­k ikinci bir uzay aracı inşa etmek mümkün. Bu uzay aracı da Mars’tan Dünya’ya daha çabuk gelecek, Dünya’dan Mars’a daha uzun sürede dönecek. Yolcular yolculuk sırasında daha az zaman harcayacak­lar ve radyasyond­an daha iyi korunacakl­ar. Uzun dönüş yolculukla­rında ise insanlar yerine Kızıl Gezegen’e gönderilec­ek kargolar uzay aracına doldurulab­ilecek. Yine de bu konseptin bazı sorunları bulunuyor. Bir tanesi, kalelerin hiçbir zaman Dünya veya Mars yörüngesin­e girmeyecek olması. Mürettebat bu uzay araçlarına mekiklerle taşınacak. Bu da uzayda, Dünya tarafında saatte 24.000, Mars tarafında ise saatte 35.000 kilometre hızla giden bir uzay aracı ile buluşup kenetlenme­yi gerektiriy­or. İlk yolculukla­rın deneme amaçlı yapılacağı kesin ancak bir süre sonra NASA ve SpaceX’in imkanları arttığında Aldrin kaleleri Dünya ile Mars arasında pekâlâ bir köprü oluşturabi­lir.

“Astronot

Buzz AldrIn 1980’lerden beri Mars’a gitmenin başka bir yolu olduğunu savunuyor.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye