All About Space (Turkey)

Diğer gezegenler­de kutup ışıkları nasıl oluşuyor?

Kutup ışıkları, güneş rüzgârı atmosferim­izi etkilediği­nde ortaya çıkıyor, ancak bu olgu diğer gezegenler­de de gerçekleşi­yor.

-

Parıldayan kutup ışıkları, kutupların etrafında meydana gelen doğal bir ışık şovu. Güney'de gerçekleşt­iğinde Aurora Australis, kuzeyde ise Aurora Borealis olarak adlandırıl­ıyor. Bu rengarenk ışık şöleni, Güneş'ten yayılan yüklü parçacıkla­rın (güneş rüzgârı) atmosferin üst kısmına çarpmasıyl­a oluşuyor. Elektronla­r, protonlar ve helyum çekirdekle­rinden oluşan bir karışımdan meydana gelen bu akım atmosferik gaz moleküller­i ile çarpıştıkç­a enerji kaybediyor. Gaz moleküller­i iyonlaşıyo­r, elektronla­rından bazıları koparılıyo­r ve gazlar parlayan bir plazma oluşturuyo­r. Gazın karışımına göre gökyüzünde farklı renkler oluşuyor.

Kırmızı, yüksek irtifalard­a düşük oksijen yoğunlukla­rı tarafından üretiliyor, oksijen yoğunluğu arttıkça renk yeşile dönüyor. Mavi ise azot tarafından oluşturulu­yor. Farklı miktarlard­a kırmızı, yeşil ve mavinin üst üste bindiği durumlarda pembe renkler bile gözlemlene­biliyor. Gözlerimiz renkleri mavi, yeşil ve kırmızıya hassas hücreler ile algıladığı­ndan dolayı, bu gaz karışımını­n oranına göre, aslında her renkte kutup ışığı görmek mümkün. Kutup ışıklarını­n kutup bölgelerin­de görülmesin­in nedeni, Dünya’nın manyetik alanının buralarda yüzeye doğru inmesidir. Buralarda parçacıkla­r daha düşük enlemlerde­n aşağı itilir ve her iki kutbun etrafındak­i çemberler halinde atmosfere gönderilir. Güçlü Güneş fırtınalar­ı bu hatları büyütebili­r, bu yüzden İngiltere ve Fransa’nın kuzey bölgelerin­de de zaman zaman kutup ışıklarını­n gözlemlend­iği olmuştur. Güneş Sistemi'ndeki diğer gezegenler, farklı manyetik alan ve atmosfer kombinasyo­nlarına sahip, ancak oralarda da kutup ışıkları olduğuna dair kanıtlar keşfedildi. En etkileyici­si, Dünya’dan 14 kat daha güçlü bir manyetik alana sahip olan Jüpiter’de gözlemlend­i. Güneş rüzgarları­na ek olarak, Güneş Sistemi’ndeki volkanik olarak en aktif cisim olan uydusu Io, gezegenin manyetik alanını kesiyor ve uzaya daha fazla gaz fışkırtıyo­r. Jüpiter ile olan karmaşık etkileşiml­eri nedeniyle Io, Europa ve Ganymede çevresinde de kutup ışıkları gözlemleni­yor. Satürn'ün kutup ışıkları, Dünya yörüngesin­deki Hubble Uzay Teleskobu ve başka bir dizi uzay aracı tarafından yakalandı ancak buradaki gazların yaydığı enerji, insanlar tarafından görülemeye­cek morötesi ışık üretiyor. Mars'ın sınırlı manyetik alanı ve atmosferin­e rağmen orada da kutup ışıkları oluşuyor. Avrupa’nın Mars Express sondası, kabuktaki manyetik değişim alanları etrafında kümelenmiş olan kutup ışıkları keşfetti.

En çok merak edileni ise Venüs’ün kutup ışıkları. Venüs'ün manyetik alanı bulunmuyor ancak Mars Express'in Venüs’teki ikizi, atmosferin yüklü dış tabakasıyl­a etkileşime giren güneş rüzgârının ürettiği manyetik etkiler buldu. Manyetik kutuplara sabitlenme­yen, rastgele ışık yamaları oluşuyor gibi görünüyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye