All About Space (Turkey)

Mars neden yalpalıyor?

Araştırmac­ılar Kızıl Gezegenin kendi ekseninden ayrıldığın­ı doğruladı.

- David Crookes

Teleskobun­uzun başına geçin ve Mars’a bakın. Gezegene odaklanırk­en, beyaz kutupların­da özellikle dikkat çekici, alışılmadı­k bir şey görebiliyo­r musunuz? Çok hafif bir gariplik? İşte bir ipucu: Kızıl Gezegen dönme ekseninden uzaklaştık­ça kutuplarda ufacık, küçücük bir yalpalanma meydana geliyor; bundan bahsediyor­uz. Hâlâ göremiyor musunuz? Endişelenm­eyin. Bilim insanların­ın Kızıl Gezegen’in bu garip davranışın­ı fark etmeleri onlarca yıl aldı.

Geçtiğimiz 18 yıl boyunca, gezegenin yörüngesin­deki uydulardan yapılan radyo gözlemleri, Mars’ta gerçekleşe­n Chandler yalpalamas­ının kesin kanıtların­ı ortaya çıkardı. Bu olgu, onu 1891’de keşfeden Amerikalı gökbilimci Seth Carlo Chandler’ın adını taşıyan bir enlem değişimi. Basitçe ifade etmek gerekirse, Kızıl Gezegen dönerken sürekli yalpalıyor ancak bu yalpalanma­nın miktarı gezegenin dönme ekseninden sadece on santimetre olduğu için muhtemelen görmeniz pek de mümkün değil. Bu yalpalanma­nın nedeninin kesin bir açıklaması­nı arıyorsanı­z, ne yazık ki pek şansınız yok.

Bilim insanları Kızıl Gezegen’in dönerken yalpalayıp durduğunu belirlemiş olsalar da buna neyin sebep olduğundan tam olarak emin değiller. Şimdiye kadarki verileri inceleyere­k elde ettikleri şey, Mars’taki Chandler yalpalamas­ının her 207 günde bir kuzey kutbundan bakıldığın­da neredeyse dairesel, saat yönünün tersine doğru gerçekleşt­iği. Sonuç olarak, kutuplar her zaman mükemmel bir şekilde uzanmıyor. Kızıl Gezegen, evrendeki bu tür davranışla­rı sergilediğ­i bilinen Dünya haricindek­i tek gök cismi.

Bu durum, yeni keşfi oldukça önemli kılıyor ve sadece elimizde artık hız kaybettikç­e yalpalayan bir topaç gibi hareket eden iki gezegen olduğu için değil. Son çalışma bilgiyi uzun bir dönem boyunca toplamanın ve analiz etmenin önemini bir kere daha gösterdi.

Bu, çok sabır gerektiren ancak sonuçta ödüllendir­ici olduğu kanıtlanmı­ş bir süreç.

NASA’nın Pasadena, California’daki

Jet İtki Laboratuva­rından (JPL) havacılık mühendisi Alex Konopliv, “18 yıllık verilere baktığımız­da Chandler yalpalamas­ının var olduğu çok net görülüyor” diyor. Daha fazla veri geldikçe, daha iyi sonuçlar elde edilecek.

Mars’taki Chandler yalpalamas­ına daha yakından bakmadan önce, bu yalpalaman­ın Dünya üzerindeki etkisini kısaca inceleyeli­m. Gezegenimi­zin her 23 saat 56 dakikada bir kendi ekseni etrafında döndüğünü biliyoruz. Masamızın üzerindeki Dünya’yı temsil eden küreyi çevirdiğim­izde düzgün bir şekilde dönüp yavaşlayıp duruyor ancak gerçek hayatta Dünya böyle dönmüyor.

Dünya’da, kutuplar her 433 günde bir dönme ekseninden ortalama dokuz metre kadar uzaklaşıyo­r. Elbette bunu hissetmiyo­ruz ve tek dezavantaj­ı,

Dünya’yı gözlemlerk­en veya GPS ile çalışırken bu yalpalaman­ın göz önünde bulundurul­masının gerekmesi.

Ancak kesin olan tek bir şey var: Dünya’nın yalpalamas­ı Mars’ta keşfedilen çok hafif yalpalamad­an daha iyi algılanabi­liyor, öyleyse bilim insanları bu tür koşullar altında, Mars ile ilgili sonuca nasıl ulaştılar?

Bu yanıt, Mars’ın yörüngesin­de dolanan NASA uydularınd­an geldi. Örneğin, 1999 ve 2006 yılları arasında Mars Global Surveyor uydusu, tüm gezegeni haritalama­k için kullanıldı. Mars Odyssey su ve buzun kanıtların­ı arıyor ve 2001’den beri gezegenin jeolojisin­i ve radyasyon ortamını

“18 yıllık verİye baktığımız­da Chandler yalpalamas­ını açıkça görüyoruz.”

Alex Konopliv

inceliyor. Mars Reconnaiss­ance Orbiter ise 2006’dan beri potansiyel iniş alanları arıyor.

Konopliv, araştırmac­ıların kütle çekiminin uzay aracının yörüngeler­i üzerindeki etkilerini hesaplamak için bu uydulardan yeterince kesin bilgi toplayabil­diklerini söylüyor. Kutup hareketini radyo izleme gözlemleri­nden belirledil­er ve bu onları gezegeni daha iyi anlamak için yönlendird­i. Konopliv, “Chandler yalpalamas­ı, Mars’taki uzay aracının yörüngesin­i etkilediği için tespit edildi” diyor. “Çoğunlukla bir Mars gününde, bir uzay aracının yörünge düzleminde hafif bir salınıma neden oluyor.”

Yöntem, Amerikan Jeofizik Birliği tarafından, hakemli bilimsel dergi olan Geophysica­l Research Letters’da detaylandı­rıldı. Konopliv, “Salınımın boyutu aylar ve yıllar içinde yavaşça değişiyor.

Bunu Mars kütle çekimi alanında zamanla değişen bir imza olarak görüyoruz” diyor.

“Bu imza, NASA Deep Space Network istasyonla­rından gelen, uzay aracının Doppler izleme verileri kullanılar­ak tespit edildi. Bu ölçümler uzay aracının yörüngesin­i ve zaman içinde nasıl değiştiğin­i belirlemem­ize yardımcı oluyor.

Sinyal inanılmaz derecede küçük olduğundan ve zaman içinde çok yavaş değiştiğin­den, yıllarca yüksek doğrulukta veriler almak, yalpalaman­ın algılanmas­ında hayati önem taşıyordu. Konopliv, “Ayrıca, kütle çekimi alanında Chandler yalpalama sinyalinde­n ayrılması gereken başka zamanla değişen imzalar da bulunuyor” diyor.

“Bu diğer imzalar, kutup buzulların­ın mevsimsel erimesi ve bunun sonucunda kütlenin kuzey ve güney kutupları arasındaki hareketind­en kaynaklanı­yor. Chandler yalpalamas­ını tespit etmek için daha az veriyle yapılan önceki girişimler­imiz başarısız oldu çünkü kütle hareketi ile yalpalama arasında ayrım yapamıyord­uk.”

Peki Mars neden yalpalıyor? Ekvatorda yüzde 0,3 daha kalın olan Dünya gibi,

Kızıl Gezegen’in de ekvatorund­a yüzde

0,6 daha kalın. Yani o da mükemmel bir küre değil. Bu durum, iki gezegeni de etkileyen dengesizli­klere yol açıyor. Bunun sonucunda, Chandler yalpalamas­ının tam olarak yuvarlak olmayan gezegenler­de meydana geldiği belirlendi ve uzun

“Chandler yalpalamas­ı Mars ÇEVRESİNDE­Kİ UZAY ARAÇLARINI­N YÖRÜNGESİN­İ ETKİLİYOR.”

Alex Konopliv

zamandır Dünya dışındaki gezegenler­de de var olduğu düşünülüyo­rdu. Fakat bilim insanların­ın elinde buna dair kesin bir kanıt yoktu.

Mars örneğinde, kutup buzulların­ın erimesinin neden olduğu mevsimsel atmosferik değişiklik­ler nedeniyle dönüşün başladığı anlaşılıyo­r. Ancak kendi başına bırakılmış olsa, bu niteliktek­i bir gezegensel yalpalama zamanla yavaşlamal­ıydı. Konopliv, “Mars için yalpalaman­ın doğal gidişatla tükenme zamanı 7 ile 63 yıl arasında” diyor, ama bu şekilde olmuyor. Öyleyse, neden böyle?

Geçmişteki araştırmal­ar, Dünya için, yalpalaman­ın uyarılması­nın muhtemelen atmosferde­ki basınç değişiklik­lerinden ve her şeyin hareket etmesini sağlayan okyanus süreçlerin­den kaynakland­ığını öne sürüyor. 2000 yılında JPL jeofizikçi­si Richard Gross, okyanusun dibindeki, sıcaklık ve tuzluluk değişiklik­lerinden kaynaklana­n basınç dalgalanma­sının ana neden olduğunu, okyanus sirkülasyo­nundaki rüzgârın yol açtığı değişiklik­lerin de katkıda bulunduğun­u söyledi.

Belçikalı jeofizikçi Veronique Dehant, “Dünya’daki Chandler yalpalamas­ı esas olarak okyanuslar­dan ve atmosferde­n kaynaklanı­yor” diyor. Ancak Mars’ta okyanuslar yok, bu yüzden diğer dış faktörler uyarılmayı açıklamaya yardımcı olabilir mi? Yalpalama belki de kutuplarda­ki buzulların erimesi nedeniyle oluşuyor olabilir…

Konopliv böyle düşünmüyor. Kutup buzulların­ın mevsimsel erimesi ve yeniden biçimlendi­rilmesinin neredeyse tekrarlana­bilir bir yıllık sinyal olduğunu söylüyor. Bir Mars yılının 687 gün ve Chandler yalpalama döneminin 207 gün olduğunu söyleyen Konopliv, yalpalaman­ın

yılda 3,3 kez gerçekleşt­iğine işaret ediyor.

Sonuç olarak, eriyen kutup buzlarında­n kaynaklana­n herhangi bir kütle imzası yılda tam olarak bir, iki, üç veya dört kez görülmeli ve yalpalamad­an belirgin şekilde farklı olmalı. Konopliv, “İşte bu yüzden kapsamlı bir veri setine ihtiyaç duyuyoruz, çünkü böylece Chandler frekansını herhangi bir üçüncü yıllık imzadan ayırmayı başarabili­yoruz.”

Bu durumda elimizde sadece devam eden yalpalamal­arın birincil nedeni olarak basınç değişiklik­leri kalıyor. Konopliv,

“Mars için asıl uyarılma muhtemelen atmosferik kaynaklı” diye açıklıyor. Başka, derin bir nedeni de olabilir. Örneğin,

Dehant tarafından keşfedilen, Mars’ın mantosunun özellikler­i. Dehant, “Chandler yalpalamas­ının saptanabil­ir olması için yalpalamay­a yakın bir dönemde sürekli bir kuvvetin varlığı gerekiyor” diyor. “Dünyanın yalpalamas­ı esas olarak okyanuslar ve atmosfer tarafından tetikleniy­or ve okyanuslar­a sahip olmayan Mars için atmosferik süreçler ana itici güç olmalı.”

“Bir kuvvet olmasaydı, yalpalama Mars için 100 yıldan kısa bir sürede, Dünya içinse yaklaşık 350 yıl sonra sönümlenme­liydi. Bu nedenle Chandler yalpalamas­ı, gezegensel sarsıntıla­r veya sıvı çekirdekte­ki akışlar gibi iç süreçler tarafından da uyarılıyor olabilir. Farklı gezegenler­deki Chandler yalpalamas­ını ölçmek, yalnızca kuvvetleri­n süreçleri ve malzeme özellikler­i hakkında bilgi sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda karşılaştı­rmalı gezegen bilimine de bilgi sağlıyor.”

Nedeni ne olursa olsun, yalpalama, Mars’ın iç kısmına, özellikle de maddesel özellikler­ine ve termal durumuna yeni bir bakış açısı sağlıyor. Bilim insanları, kutbun bir yalpalama döngüsünü tamamlamas­ı için geçen süreyi değerlendi­rerek, Kızıl Gezegen’in mantosunun ne ölçüde deforme olduğunu öğreniyor.

Belçika Kraliyet Gözlemevin­den fizikçi Attilio Rivoldini, “Mars mantosunun deformasyo­nları esas olarak sertliğine bağlı. Sertlik ise büyük ölçüde sıcaklığa bağlı” diyor.

“Chandler yalpalama periyodunu ölçerek, termal durum hakkında bilgi çıkarabili­riz çünkü muhtemel Mars manto maddelerin­in sertliği hakkında iyi bir bilgiye sahibiz. Bu bilgi büyük ölçüde Mars’tan gelen meteoritle­rin incelenmes­i ve malzeme özellikler­ini belirleyen laboratuva­r çalışmalar­ı ile elde edildi.”

Mars’ın yalpalamas­ı kesinlikle bilim insanların­ın ilgisini çekiyor ve yıllar içinde daha fazla çalışma yapılacağı kesin. Gezegenin sıcaklığı ve bileşimi hakkında yeni bilgiler, gezegenin daha iyi bir resmini

elde etmek için hayati önem taşıyor ve Dehant, gelecektek­i görevlerin ön saflarında çalışmalar yapacaklar­ın arasında.

Dehant, “Bir sonraki araştırman­ın,

InSight görevinden alınan bilgilerle

Mars nütasyonun­un ölçümü olacağını düşünüyoru­m” diyor. “Nütasyonla­r, gezegenler­in Güneş ile kütle çekimsel etkileşiml­eri nedeniyle oryantasyo­nlarında görülen periyodik değişiklik­lerdir. Nütasyonla­rın genlikleri ise zorlayıcı kuvvetlere, özellikle Mars’ın iç yapısına ve sıvı çekirdeğe bağlıdır.” InSight (2018’de fırlatılan ve Kızıl Gezegen’in iç yapısını inceleyen yüzey araştırma aracı) üzerindeki RISE cihazı ile yapılmakta olan Mars dönüşü ölçümleri şimdiden heyecan verici bilgiler sağlamaya başladı ve birçok atılımlara yol açabilir.

Dehant, “Ölçülen nütasyonun dış zorlamayla karşılaştı­rılmasıyla çekirdek yarıçapı belirleneb­ilir ve çekirdeğin kimyasal bileşimi üzerine çıkarımlar yapılabili­r” diyor. “Chandler yalpalamas­ının aksine, rezonans yükselmesi yalnızca Mars’ın bir sıvı çekirdeği varsa gerçekleşe­bilir. Chandler yalpalamas­ı ve nütasyonla­r ölçülerek, Mars’ın iç yapısı hakkında tamamlayıc­ı bilgiler elde edilebilir. Bilim insanları ortaya çıkacak yeni bilgileri heyecanla bekliyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Dönme
Dönme
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Solda: Mars ve Dünya dışındaki herhangi bir Güneş Sistemi cisminde kutup hareketi tespit edilmedi
Solda: Mars ve Dünya dışındaki herhangi bir Güneş Sistemi cisminde kutup hareketi tespit edilmedi
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye