All About Space (Turkey)

Uzay kahramanla­rı

Otto Struve

-

“Devrim niteliğind­eki refraktör teleskop ile yeni ikili yıldızlar bulmakla görevlendi­rildi”

Astronomla­r arasında pek tanınmayan Otto Wilhelm von Struve, 19. yüzyılın sonlarında astronomi alanına önemli katkılarda bulundu. Rusya'nın Saint Petersburg kentinde bulunan

Rusya Bilimler Akademisin­in Pulkovo Gözlemevin­de etkili bir astronom olan Struve’nin çift yıldız çalışmalar­ına öncülük ettiği kabul ediliyor.

Von Struve, 7 Mayıs 1819'da günümüz Estonya'sında artık Tartu olarak bilinen Dorpat'ta doğdu ancak daha sonra Rus vatandaşı oldu ve hayatının ilk 24 yılında "yabancı" olarak kabul edildi. Henüz 15 yaşındayke­n Dorpat Akademisin­den mezun olduğunda, zeki bir insan olduğu açıkça belliydi. Üniversite­ye gitmesine engel olan tek şey, öngörülen yaştan bir yaş küçük olmasıydı. Ancak Dorpat İmparatorl­uk Üniversite­sindeki derslere dinleyici olarak girmeye başladı ve sonunda 20 yaşındayke­n mezun oldu. Bu sırada Dorpat Gözlemevin­de babasına yardım ediyordu.

Von Struve 1839'da mezun olduktan sonra, yakın zamanda açılan Pulkovo Gözlemevin­de müdür yardımcısı olarak çalışmaya başladı. Bu sırada Pulkovo, dünyanın en iyi optik cihazına sahipti: 38 santimetre­lik bir refraktör teleskop:

Von Struve bu gelişmiş teleskop ile yıldız astronomis­i dünyasını incelemeye başladı ve “Güneş Sistemi'nin Öz Hareketine Kıyasla Presesyon Sabitinin Belirlenme­si” adlı bir çalışma gerçekleşt­irdi.

Astronomi yüksek lisansını 1841'de St. Petersburg Üniversite­sinde tamamladı ve 1850'de Londra'daki Kraliyet Astronomi Topluluğu'ndan Altın Madalya aldı. Pulkovo'nun devrim niteliğind­eki refraktör teleskop ile yeni çift yıldızlar arama görevi verildi. Bu çalışma sırasında çift yıldız sistemleri hakkında benzeri görülmemiş ölçümler ve detaylar sağladı. Bu çalışması onu astronomi dünyasında oldukça popüler bir isim haline getirdi. Özellikle babasının çalışmalar­ını devam ettirmesi ve binlerce çift yıldızın koordinatl­arıyla dolu olan Pulkovo Yıldız Koordinatl­arı Kataloğunu tamamlamas­ı, daha da iyi tanınmasın­ı sağladı. 1858'de babası hastalandı­ğında, von Struve onun yönetim sorumluluk­larını devraldı ve sonunda 1862'de müdür oldu. 1889'da emekli olana kadar bu görevi başarıyla devam ettirdi.

İkili yıldızlarl­a ilgili öncü çalışmalar­ı onun tek uzmanlık alanı değildi. Ayrıca 19. yüzyılın ortalarınd­a Güneş tutulmalar­ını gözlemleme­k için keşif gezilerine çıktı, Venüs'ün geçişlerin­i, bulutsular­ı gözlemledi ve hatta Uranüs'ün uyduları, Ariel ve Umbriel üzerine çalışmalar yayınladı. 1852 ve 1889 yılları arasında Rus Bilimler Akademisin­in önemli bir üyesiydi. Bunun yanı sıra, muhteşem zekasından yararlanan birçok Avrupa bilim derneğine de üye oldu. Ne yazık ki 1895'te bir Almanya seyahati sırasında hastalandı ve 16 Nisan 1905'te Almanya'nın Karlsruhe kentinde hayatını kaybetti.

 ??  ?? Von Struve 1862-1889 yılları arasında Pulkovo Gözlemevi'nin direktörlü­ğünü yürüttü.
Von Struve 1862-1889 yılları arasında Pulkovo Gözlemevi'nin direktörlü­ğünü yürüttü.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye