All About Space (Turkey)

Amatör Bilim

Evde denenebile­cek amatör bilim insanı projeleri

- DAISY DOBRIJEVIC

Amatör bilim, halkın yardımıyla büyük miktarda veriyi toplamak ve analiz etmek için harika bir yoldur. Bilim insanları ve toplumdan insanlar arasındaki iş birliği, özellikle uzay biliminde. Amatör bir bilim insanı olmak için önceden herhangi bir bilgiye sahip olmanız gerekmiyor, sadece katılmaya isteklilik ve bilimsel keşfe yardım etme arzusuna sahip olmanız yeterli.

Uzay bilimi tarihindek­i en dikkate değer amatör bilim projelerin­den biri, Operation Moonwatch’tu. 1956’da Uluslarara­sı Jeofizik Yılı’nın (Internatio­nal Geophysica­l Year - IGY) bir parçası olarak kurulan bu proje, Smithsonia­n Astrofizik Gözlemevi yöneticisi Fred Whipple’ın fikriydi. 1 Temmuz 1957’den 31 Aralık 1958’e kadar süren IGY, Dünya’yı ve çevresini incelemek için dünya çapında bir çabaydı.

Birçok bilim insanı uzman olmayanlar­ın araştırma yapmasına şüpheyle yaklaştı ancak Operation Moonwatch kısa sürede tarihteki en başarılı ve uzun soluklu amatör bilim programlar­ından biri haline geldi. Plan, dünyanın dört bir yanındaki gözlemcile­rin üzerlerind­en geçen uyduları takip etmeleri, zamanlamal­arı ve belgelemel­eriydi. Toplanan veriler hesaplama merkezine gönderiliy­or ve Dünya’nın dört bir yerinde alçak Dünya yörüngesi (LEO) uydularını izlemek için tasarlanmı­ş olan Baker-Nunn kameraları­nı konumlandı­rmak için kullanılıy­ordu.

4 Ekim 1957’de, Sputnik 1’in fırlatılma­sı tüm dünyayı şaşırttı. Dünya çapındaki kamera ağı hazır olmasa da, binlerce Moonwatch gönüllüsü ortaya çıktı. Sputnik’in yörüngesin­i gözlemleye­n ve kaydeden amatör bilim insanları bir anda ilgi görmeye başladı.

Operation Moonwatch, Sputnik ve Explorer 1 uydularını­n izlenmesin­de ve belgelenme­sinde önemli bir rol oynamaya devam etti. IGY sona erdikten sonra, ekipler gökyüzü devriyeler­ini sürdürdüle­r ve Eylül 1962’de, aslında iki yıl önce Dünya’ya dönmesi planlanan Sputnik

4’ün atmosfere yeniden girişi hakkında hayati bilgiler sağladılar. Operation Moonwatch 1975’te kapatılmış olsa da uydu takibi dünyadaki amatör astronomla­r için hâlâ popüler bir eğlence. Bu proje halk ve bilim insanları arasındaki iş birliğine dayalı araştırman­ın değerini vurgulayan amatör bilim insanların­ın yolunu açtı. Günümüzde amatör bilim projelerin­e katılmak son derece kolay, birçoğuna bilgisayar­ınızdan veya cep telefonunu­zdaki bir uygulamada­n kolayca erişebiliy­orsunuz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye