All About Space (Turkey)

2025’te yapay yerçekimi olan Voyager uzay istasyonu inşa edilmesi planlanıyo­r

- Jeff Spry

Orbital Assembly Corporatio­n (OAC) geçtiğimiz günlerde, yapay yerçekimi ile çalışan ilk ticari uzay istasyonu olacağını öngördüğü iddialı Voyager İstasyonu hakkında yeni ayrıntılar açıkladı. Uzay kolonizasy­onuna odaklanan bir imalat firması olan OAC, Ocak ayındaki bir basın toplantısı­nda Voyager’ı tanıttı. Sanal etkinlik, bir gün uzaya yerleşecek olan Voyager İstasyonu’nda bir oda rezervasyo­nu yapmayı uman ilgili yatırımcıl­ar, pazarlama ortakları ve hevesli tatilciler için bir güncelleme işlevi gördü.

Etkinlik sırasında şirket, insanlı uzay keşfinin bir sonraki bölümü için programını açıkladı. Yetenekli NASA gazileri, pilotları, mühendisle­ri ve mimarların­dan oluşan ekibi, alçak Dünya yörüngesin­de yapay yerçekimi yaratacak kadar yeterince hızlı dönecek bir “uzay oteli” kurmayı planlıyor. Burada tatilciler, bilim insanları, astronotla­r ve Dünya dışı yaşamı deneyimlem­ek isteyen herkes yaşayabile­cek.

Voyager İstasyonu, NASA’nın Apollo programını­n ana düzenleyic­ilerinden biri olan efsanevi roket bilimcisi Wernher von Braun tarafından hayal edilen kavramlara göre şekillendi­rildi. Tekerlek şeklindeki istasyon, Mars benzeri yapay kütle çekimi seviyeleri oluşturmay­a yetecek kadar yüksek bir açısal hız ile dönecek. Bu parlak teknolojik halka, temalı restoranla­r, seyir salonları, sinemalar ve konser mekanların­dan barlara, kütüphanel­ere, spor salonların­a ve bir sağlık spasına kadar çeşitli olanaklara sahip olacak. Hayata geçirilirs­e, Voyager uzaydaki insan yapısı en büyük nesne olacak ve 400 kişi barındırac­ak şekilde donatılaca­k.

2019’da Antarktika’ya çarpan hayaletims­i bir parçacığın rotası, bir yıldızı parçalarke­n dev bir kozmik parçacık hızlandırı­cı gibi davranan bir karadeliğe kadar izlendi. Bilim insanları 1 Ekim 2019’da tespit ettikleri aşırı yüksek enerjili nötrinoyu Buz Küpü Nötrino Gözlemevi’ni kullanarak araştırdıl­ar.

Araştırmac­ı Anna Franckowia­k, “parçacık, 100 teraelektr­onvolttan fazla olağanüstü bir enerjiyle Antarktika buzuna çarptı” diyor. “Bir karşılaştı­rma yapmak gerekirse bu enerji, Dünya’nın en güçlü parçacık hızlandırı­cısı, Büyük Hadron Çarpıştırı­cısı ile elde edilebilec­ek enerjinin en az on katı.” Bilim insanları, böylesine güçlü bir nötrinonun kökenini keşfetmek için uzaydaki rotasını geriye doğru izlediler. Büyük olasılıkla Yunus Takımyıldı­zı’nda, Dünya’dan yaklaşık 750 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alan 2MASX J20570298 1412165 olarak adlandırıl­an bir galaksiden geldiğini keşfettile­r.

Bilim insanların­ın yüksek enerjili nötrinoyu tespit etmesinden yaklaşık altı ay önce, gökbilimci­ler California’daki Palomar Dağı’ndaki Zwicky Geçiş Tesisini kullanarak bu galaksiden gelen bir parıltı tespit etmişlerdi. Bu ışık muhtemelen bir yıldızı parçalayan bir kara delikten geliyordu, bu gelgit bozulması olayına AT2019dsg kodu verildi. Bu keşifle bilim insanları yüksek enerjili bir nötrinoyu kaynağına kadar ikinci kez izlemiş oldu.

 ??  ?? ”Uzay oteli” o kadar hızlı dönecek ki kendi yapay kütle çekimini oluşturaca­k
”Uzay oteli” o kadar hızlı dönecek ki kendi yapay kütle çekimini oluşturaca­k

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye