All About Space (Turkey)

ÇOBAN BOŞLUĞU NEREDE?

-

Çoban boşluğu

Boyut: 330 milyon ışıkyılı

Cisim türü: Kozmik boşluk 1 Boşluğun merkezi Dünya’dan 700 milyon ışıkyılı uzaklıkta. Ötesinde Herkül Süperkümes­i bulunan boşluk 1981 yılında keşfedildi.

Saç

Boyut: 20 milyon ışıkyılı

Cisim türü: Süperküme 2 Berenices’in Saçı Takımyıldı­zı doğrultusu­nda bulunan bu süperküme 3.000’den fazla galaksi içeriyor. Saç duvarının merkezi bileşeni ve Saç Filamenti’nin bir parçası.

Kuzey Tacı

Boyut: 150 milyon ışıkyılı

Cisim türü: Kozmik boşluk 3 Mikroskop boşluğunun yanında bulunan bu boşluk Yılancı, Herkül ve Erboğa süperkümel­eri ile çevrili. Saç duvarının hemen yanında yer alıyor.

Suyılanı-Erboğa

Boyut: 250 milyon ışıkyılı

Cisim türü: Süperküme

4 İkiz loblu bu süperkümen­in yakın ucu bize 150 milyon ışıkyılı mesafede. Kendi süperkümem­iz olan Başak’a en yakın büyük kozmik yapı.

Başak

Boyut: 110 milyon ışıkyılı

Cisim türü: Süperküme

5 İçince bulunduğum­uz bu süperküme, evimiz diyebilece­ğimiz Yerel Grup’u içeriyor. Başak 110 milyon ışıkyılı genişlikte ve kütlesi 1,48x1015 güneş kütlesine eşdeğer.

A3627 (Cetvel kümesi)

Boyut: Bilinmiyor

Cisim türü: Süperküme

6 220 milyon ışıkyılı uzaklıktan bulunan Cetvel kümesi Samanyolu nedeniyle göremediği­miz ve ‘Kaçınma Bölgesi’ olarak adlandırdı­ğımız yerde bulunuyor.

Mikroskop boşluğu

Boyut: Bilinmiyor

Cisim türü: Kozmik boşluk 7 Kuzey Tacı boşluğu ve Oğlak boşluğu yakınların­da bulunan dikdörtgen şekilli bu bölge, Cetvel Süperkümes­i’nin üstünde bulunuyor.

Tavus-Hintli

Boyut: Bilinmiyor

Cisim türü: Süperküme

8 2014 yılında keşfedilen ve 196 milyon ışıkyılı uzakta bulunan Tavus-Hintli, daha büyük olan Laniakea Süperkümes­i’nin bir lobu.

Oğlak

Boyut: 230 milyon ışıkyılı

Cisim türü: Kozmik boşluk 9 Oğlak Takımyıldı­zı doğrultusu­nda bulunan 230 milyon genişliğin­deki bu yapı, bilinen en büyük boşluklard­an.

Heykeltıra­ş

Boyut: Bilinmiyor

Cisim türü: Kozmik boşluk 10 Evrendeki cisimlerin büyük çoğunluğu adını Heykeltıra­ş’dan alıyor. Bu boşluk Irmak boşluğunda, ince bir galaksi duvarı ile ayrılıyor ve Heykeltıra­ş Duvarı’nın hemen yanında yer alıyor.

Büyük Köpek

Boyut: Bilinmiyor

Cisim türü: Kozmik boşluk 16 Bu boşluk Kahraman-Balıklar Süperkümes­i ile SuyılanıEr­boğa Süperkümes­i’nin Suyılanı lobu arasında yer alıyor.

Kahraman-Balıklar

Boyut: Bilinmiyor

Cisim türü: Süperküme

15 250 milyon ışıkyılı mesafedeki bu süperküme aynı zamanda 1 milyar ışıkyılı genişliğin­deki Kahraman-Balıklar galaksi filamentin­in bir parçası.

Güvercin

Boyut: 150 milyon ışıkyılı

Cisim türü: Kozmik boşluk

14 Kuzey Tacı boşluğu ile benzer boyutlarda olan Güvercin, Ocak ve Büyük Köpek boşlukları­nın arasında yer alıyor. İsmini aldığı Güvercin Takımyıldı­zı doğrultusu­nda yer alıyor.

Ocak

Boyut: Bilinmiyor

Cisim türü: Kozmik boşluk 13 Neredeyse küresel şekilli olan boşluk, Heykeltıra­ş Duvarı’nın ötesinde, Güvercin boşluğunun yanında yer alıyor.

Anka

Boyut: Bilinmiyor

Cisim türü: Süperküme 12 Heykeltıra­ş Duvarı’nın parçası ve Anka Takımyıldı­zı doğrultusu­nda, Heykeltıra­ş boşluğunun yanında yer alıyor. Anka Süperkümes­i Dünya’dan 400 milyon ışıkyılı uzaklıkta.

Heykeltıra­ş Duvarı

Boyut: 326 milyon ışıkyılı

Cisim türü: Süperküme 11 Heykeltıra­ş Süperkümes­i veya Büyük Güney Duvarı olarak da adlandırıl­an bu yapı 326x228x33 milyon ışıkyılı boyutların­da.

“BOŞLUKLAR ERKEN EVRENİN

BİR HATIRASINI SAKLIYOR;

ONLARA BAKARAK EVRENİN ERKEN DÖNEMLERİN­İ DAHA İYİ ANLAYABİLİ­RİZ”

Paul M. Sutter

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye