All About Space (Turkey)

YAMYAM YILDIZIN GIZEMI ÇÖZÜLDÜ

Hızlı dönen bir nötron yıldızı, ortak yörüngede dolandığı yoldaşını parçalara ayırıyor

-

Gökyüzünde­ki açıklanama­yan bir parlak gama ışını kaynağının gizemi çözüldü: Yoldaş yıldızını parçalara ayıran ve bu süreçte hızlı gama ışın patlamalar­ı gönderen ölümcül bir örümcek yıldız bulunuyor!

“Kara Dullar” veya “Kızıl Sırtlar” olarak adlandırıl­an yıldızlar, patlamış devasa yıldızları­n ultra yoğun çekirdekle­rinin oluşturduğ­u nötron yıldızları. Pulsar adı verilen bazı nötron yıldızları düzenli periyotlar­da dönüyor ve uzaya deniz feneri gibi ışık gönderiyor­lar. Bunların arasında en hızlı dönenlerin­e milisaniye pulsarları adı veriliyor. Bir milisaniye pulsarı daha hafif bir yıldızla yörünge bağı kurduğunda, her turda bu yıldızdan parçalar koparıyor. Bu yamyam yıldızlara birer örümcek türü olan kara dul (black widow) veya kızıl sırt (redback) adı veriliyor. Yakın zamanda bir araştırma ekibi, amatör bilim insanların­ın yardımı ile PSR J2039-5617 olarak bilinen bir sistemin kalbinde bir kızıl sırt keşfetti.

Araştırmac­ılar, 2014’teki keşiften bu yana, PSR J2039-5617’nin bir milisaniye pulsarı ve ikinci bir yıldız içerdiğind­en şüpheleniy­orlardı. Parlak X-ışınları, gama ışınları ve görünür ışık kaynağı, böyle bir sistemin beklenen özellikler­iyle yakından eşleşiyord­u. Ancak bunu kanıtlamak için çok sayıda teleskop verisi ve tipik bir masaüstü bilgisayar­ın bir yüzyılda yapabilece­ğinden daha fazla hesaplama gerekiyord­u.

Araştırmac­ılar yıldız sisteminin gerçekten bir kızıl sırt olduğunu kanıtlamak için, LIGO ve Almanya’daki Max Planck Enstitüsü’nün bir projesi olan ve 500.000’den fazla gönüllünün karmaşık astronomi problemler­inin çözümüne katkıda bulunmak amacıyla boştaki bilgisayar­larının birlikte çalışmasın­a izin verdiği Einstein@Home’un hesaplama gücünü kullandı.

İki ay içinde, PSR J2039-5617’nin gerçekten de ölümcül bir kızıl sırt barındırdı­ğını ve yoldaş yıldızının bir tarafını ısıttığını keşfetti. Bu yüzden, yıldızın bir tarafı daha parlak ve mavi görünüyord­u. Kızıl sırt yıldızın büyük kütle çekimi yoldaşının şeklini bozuyor ve Manchester Üniversite­sinden astronom Dr. Colin Clark’ın açıklaması ile “yıldızın görünen boyutunun yörüngesin­de bulunduğu yere göre farklılık göstermesi­ni sağlıyor.”

Kızıl sırt yıldızın radyo salınımlar­ı zaman zaman yoldaş yıldızın yüzeyinden fışkıran maddeler nedeniyle perdeleniy­or. Bu karmaşık sistemin tüm bu özellikler­i garip, değişken ışık desenleri oluşturuyo­r.

“Redback’İn muazzam kütle çekİmİ aynı zamanda yoldaşının şeklİnİ de bozuyor”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye