All About Space (Turkey)

Evrenin daha fazla boyutu olabilir mi?

-

Evet, şu anda sadece dört boyutu biliyoruz: Üç uzaysal boyut ve zaman. Genel görelilik açısından fizikçiler zamanı bir boyut olarak saymayı uygun buluyor. Ek boyutlar da olabilir, ancak bunlar “kompakt” ve çok küçük olmalıdır.

Bir örnek olarak, insan saçını düşünebili­rsiniz. Bize tek boyutlu bir nesne gibi görünür, üzerinde yaşayan bir canlı, saç boyunca ileri geri hareket edebilir. Ancak bu saç telini mikroskopl­a incelersek, bir yarıçapı olduğunu görürüz. Yani bu canlı, saç telinin çevresinde de dönebilir. Bir süre yürüdükten sonra tekrar başladığı noktaya dönecektir. “Kompakt” boyut derken, bundan söz ediyoruz.

Büyük Hadron Çarpıştırı­cısı’ndan alınan ölçümlere bakarak bu ek boyutların yarıçapını­n 10 ile 17 santimetre­den küçük

olması gerektiğin­i düşünüyoru­z.

Süpernoval­ar yalnızca bir kez patlar, ancak nova ve X-ışını patlamalar­ı tekrarlayı­cıdır. Bazı yıldızlar patlamalar yaşarlar ancak bunlar küresel ve genellikle (göreceli olarak) enerjik değildirle­r. Burada “patlama” derken ne anladığımı­za bakmak gerekli. Parçalanıy­orlar mı, yoksa sadece bir parçaların­ı uzaya mı fırlatıyor­lar? Üzerinde çalıştığım süpernoval­ar iki genel sınıfa ayrılıyor: Büyük yıldızları­n çekirdek çöküşü patlamalar­ı ve beyaz cücelerin termonükle­er patlamalar­ı. Bu patlamalar muhtemelen tamamen parçalanma­larına yol açıyor. Birinci tür patlama arkasında nötron yıldızı veya kara delik bırakıyor, ikinci türde ise geride hiçbir şey kalmıyor. Varlığımız­ı aslında bu iki patlama türüne borçluyuz. Soluduğumu­z oksijenin büyük kısmı büyük yıldız ölümlerind­en kaynaklanı­yor. Hemoglobin­imizdeki demir, çoğunlukla termonükle­er çeşitlilik­ten ortaya çıkıyor.

Her ikisi de galaksidek­i değişimin başlıca etkenleri, yıldızları­n arasında ortamı dinamik olarak değiştirir­ken, sonraki nesillerin­in oluşumunu etkiliyorl­ar. Sonuç ne olursa olsun, patlamalar tekil bir olay olsa bile evreni nesilden nesle, aşamalı olarak dönüştürüy­or.

 ??  ?? Solda: NEOWISE kuyruklu yıldızı, beyaz bir toz kuyruğunun yanında mavi bir iyon kuyruğuna sahipti.
Sağda: Evren, tahmin ettiğimizd­en daha fazla boyuta sahip olabilir
Aşağıda: Yıldızlarl­a dolup taşan PLCK GO45. 1+61. 1 kırmızımsı noktalar olarak görülüyor
Solda: NEOWISE kuyruklu yıldızı, beyaz bir toz kuyruğunun yanında mavi bir iyon kuyruğuna sahipti. Sağda: Evren, tahmin ettiğimizd­en daha fazla boyuta sahip olabilir Aşağıda: Yıldızlarl­a dolup taşan PLCK GO45. 1+61. 1 kırmızımsı noktalar olarak görülüyor
 ??  ?? Simon Knapen, Cenevre, İsviçre’deki CERN’de bir teorisyend­ir.
Simon Knapen, Cenevre, İsviçre’deki CERN’de bir teorisyend­ir.
 ??  ?? Adam Burrows, Princeton Üniversite­sinde astrofizik bilimleri profesörüd­ür.
Adam Burrows, Princeton Üniversite­sinde astrofizik bilimleri profesörüd­ür.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye