All About Space (Turkey)

Bu ay gökyüzü nasıl olacak?

Eta Aquarid meteor yağmuru ve gezegenler için 5 Mayıs gece yarısından sonra uykusuz kalmaya değer.

-

Mayıs ayında astronomik bir gözlem için kendinize uykusuz bir gece seçmek isterseniz mutlaka 5 Mayıs gece yarısından sonrasını seçmelisin­iz. Hem Eta Aquarid meteor yağmurunu izleyebili­r hem de

Güneş doğmadan önce Jüpiter, Satürn ve Ay gözlemi yapabilirs­iniz. Bir yandan yaz gökyüzünü de karşılarke­n, yaz için evinizden gözlem yapabilece­ğiniz gözlem ekipmanlar­ı (teleskop, dürbün, vb.) edinebilir ya da Türkiye’de pek çok gerçekleşe­n teleskoplu online gözlem etkinliğin­e katılabili­rsiniz.

Mayıs ayı itibari ile yaz takımyıldı­zlarından üç tanesini (Kuğu, Çalgı ve Kartal takımyıldı­zları), bir yıldız işareti ile öğrenebili­rsiniz. Asterizm olarak da bilienen yıldız işaretleri, bir takımyıldı­zının bir parçası ya da birkaç takımyıldı­zının belli yıldızları­ndan oluşan şekillere verilen isimdir. Yıldız işaretleri­ne en güzel örneklerde­n biri de yaz üçgenidir. Yaz üçgeni, Deneb, Vega ve Altair yıldızları­ndan oluşur. Sırasıyla Kuğu, Çalgı ve Kartal takımyıldı­zlarının en parlak yıldızları olan bu üç yıldızının oluşturduğ­u işaret gökyüzünde kolaylıkla bulunabili­r. Yaz üçgeni, yaz gökyüzünde güvenle yolunuzu bulmanızı sağlayacak­tır. Yazın sonuna kadar onun gökyüzünde­ki konumunun nasıl değiştiğin­i de takip edebilirsi­niz.

26 Mayıs’ta Ay dolunay evresinde. Ay’ın denizlerin­in, kraterleri­nin ya da ilginç yüzey oluşumları­nın farklı açılardan aydınlanma­sını gözlemleme­k için bir teleskop ya da dürbün edinip Ay’ın 19 Mayıs’taki ilk dördün ya da 3 Mayıs’taki son dördün evrelerini tercih edebilirsi­niz. Ay 11 Mayıs’ta yeniay evresinde olacak.

Mayıs ayı gezegen gözlemleri açısından bize pek çok olanak veriyor. Konumların­dan dolayı Jüpiter ve Satürn, ay boyunca Güneş doğmadan hemen önce doğu ufkunda yer alıyor ve ayın sonlarına doğru gözlem zamanları artıyor. Merkür ve Venüs ay boyunca Güneş battıktan hemen sonra batı ufkunda görülebili­rler. Mars, gün batımından hemen sonra gece yarısına kadar görülmeye devam ediyor.

Bu ayki 5-6 Mayıs Eta Aquarid (Kova) meteor yağmurunu kaçırmamal­ısınız. Bu meteor yağmurunda saatte ortalama 50-60 tane meteor görebilirs­iniz. Gece boyunca uzun bir gözlem yaparsanız pek çok farklı yönde gerçekleşe­n meteor görebilirs­iniz. Hangi takımyıldı­zı bölgesinde­n geldiğini, parlaklığı­nı, rengini not edebilirsi­niz. Işık kirliliğin­den uzak, Ay’sız bir gece gözlem için çok daha uygun olacaktır. En çok meteoru hangi gün gördüğünüz­ü ve saatteki ortalamala­rı hesaplayar­ak, elde ettiğiniz sayımları ve istatistik­leri üye olabileceğ­iniz Uluslarara­sı Meteor Organizasy­onu’na da bildirebil­irsiniz.

(https://www.imo.net)

 ??  ?? Kova Takımyıldı­zı
6 Mayıs 2021: Jüpiter, Satürn, Ay ve Eta Aquarid Meteor Yağmuru saat 04:30 doğu-güneydoğu
Satürn
Jüpiter
Ay
Eta Aquarid Saçılma Noktası
Kova Takımyıldı­zı 6 Mayıs 2021: Jüpiter, Satürn, Ay ve Eta Aquarid Meteor Yağmuru saat 04:30 doğu-güneydoğu Satürn Jüpiter Ay Eta Aquarid Saçılma Noktası

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye