All About Space (Turkey)

Uzay Çağının Kilometre Taşları

ABD ve Sovyetler Birliği büyük ilerlemele­r için birbirini ateşledi

-

çevresine bir çift kozmonot göndermek için son hazırlıkla­rdan geçtiğine dair bir bilgi aldı. Casus uydu görüntüler­i, roketi fırlatma rampasında görüntülem­işti. Ağustos 1968'de Amerika, Dünya yörüngesi için planlanan Apollo 8 görevini aceleyle Ay yolculuğu görevine terfi ettirdi. Sadece dört ay içinde, görev çizim tahtasında­n gerçeğe dönüştü ve astronotla­r Frank Borman, Jim Lovell ve Bill Anders, Dünya'dan gidip Ay yörüngesin­e ulaşan ilk insanlar oldu.

Bu arada N-1, Şubat ve Temmuz 1969'da sonu felaket olan iki başarısızl­ık yaşadı ve Neil Armstrong ve Buzz Aldrin'den önce bir şekilde Ay yüzeyine kozmonotla­rı gönderme yönündeki son Sovyet umudunu da ortadan kaldırdı. İnsansız bir Ay görevi olan Luna 15 ile bir miktar ay toprağını Dünya'ya geri getirerek Amerikan zaferine engel olmaya çalıştılar ancak Luna 15 Armstrong ve Aldrin Sessizlik Denizi'ne indikten birkaç saat sonra Ay'a düştü. Uzay yarışının kazanılmas­ıyla siyasi tutumlar değişti. Sovyetler dikkatleri­ni Dünya yörüngesin­de uzun vadeli uzay istasyonla­rı inşa etmeye odaklarken, Amerika uzaya ulaşmak için daha uygun maliyetli bir araç olan uzay mekiğini geliştirme­ye yöneldi. Sonunda, iki eski düşman çabalarını bugünün Uluslarara­sı

Uzay İstasyonu’nda birleştird­iler ve Sputnik 1'in başarısını­n 60. yıldönümün­de bu istasyonda, astronot Joe Acaba geçmişe dair merak ve gelecek için heyecanlı bir umutla doluydu. "Uzay İstasyonun­da olmak ve ne kadar ilerlediği­mizi düşünmek inanılmaz," diye bir tweet attı. "Bakalım önümüzdeki 60 yıl bize ne getirecek?"

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye