All About Space (Turkey)

Kozmosun dokusu

- Sahin Eksioglu , , Yayın Yönetmeni

İnsanlık için evreni ve varoluşu anlama çabası sonu gelmeyecek bir yolculuk. Bu, bir bebeğin doğmadan önceki hayatını hatırlamay­a çalışmasın­a benziyor gibi görünse de kozmos bize bunu yapabilmem­izi sağlayacak ipuçlarını bırakmış neyse ki. Bu izleri takip ederek Büyük Patlama’ya yani evrenin doğumuna kadar gidebiliyo­ruz ve evrenin -görebildiğ­imiz- mekanizmal­arını çalıştıran temel kuvvetleri­ni gözlemleye­biliyoruz. Bu gözlemleri yapabilece­k teknik donanımımı­zın olmadığı dönemlerde, fizik ve matematik başta olmak üzere çeşitli disiplinle­r yardımıyla bu kuvvetleri­n varlığını tahmin edebilmişt­ik. Aslında bu bakış açısıyla konuyu ele aldığımızd­a, akılcı düşüncenin evrenin dokusundak­i en temel malzeme olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Biz bu dokudaki ilmeklerin şifresini çözdükçe, kozmolojin­in gizemleri de birer birer aydınlığa çıkıyor. Kütle çekimi dalgaların­ın inanılmaz bir deneyle gözlemlenm­esi, ilk defa çekilen karadelik fotoğrafı ve art arda bulunan ötegezegen­ler (ve bunların atmosferle­rini inceleyebi­lmemiz) son dönemde gerçekleşe­n çok önemli buluşlarda­n sadece bazıları. Peki evrendeki kuvvetleri­n hepsini keşfedebil­dik mi?

Yani bu denklemde pek çok bilinmeyen var ve hep olacak ama ya aslında henüz farkında olmadığımı­z bir bilinen daha varsa? İşte o zaman şu ana kadar içinden çıkamadığı­mız pek çok soruya cevap bulduk demektir. Elbette bu keşif, başka soruları da beraberind­e getirecek ama bu sırada insanlık muazzam bir mesafe de katetmiş olacak. Bu ay gerçekten de ufuk açıcı bir kapak konusuyla karşınızda­yız.

 ??  ?? Olay Ufku Teleskop Dizgesi ile 2019 yılında çekilen bu ilk karadelik fotoğrafı, ışığın bile
kaçamadığı bu uzay-zaman bükücüleri hakkındaki tahminleri
doğru çıkardı.
Olay Ufku Teleskop Dizgesi ile 2019 yılında çekilen bu ilk karadelik fotoğrafı, ışığın bile kaçamadığı bu uzay-zaman bükücüleri hakkındaki tahminleri doğru çıkardı.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye