All About Space (Turkey)

Bir uzay istasyonu nasıl temizlenir?

Astronotla­r mikropları kontrol altında tutmak için uzay istasyonun­u temiz tutmak zorunda.

- Tereza Pultarova

Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’ndaki astronotla­rın cumartesi sabahları fazladan uyuyacak vakitleri yok. O gün düzenli olarak yaptıkları detaylı temizlik görevlerin­i yerine getirmeler­i gerekiyor. Yani cumartesil­eri astronotla­rın yüzeyleri silip tozlarını aldıkları büyük temizlik günü. 30 Nisan’da Avrupa Uzay Ajansı (ESA) astronotu Thomas Pesquet uzay istasyonu temizleme rutininin nasıl bir şey olduğu ile ilgili bilgiler paylaştı.

Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’nun sakinleri devam eden COVID-19 pandemisin­den mümkün olan en iyi seviyede korundular. Ekip üyeleri ve istasyona gönderilec­ek olan yeni ekipmanlar fırlatma öncesi katı bir karantinay­a alınıyor.

Ancak potansiyel zararlı organizmal­arı istasyonda kontrol altında tutmak uzayda güvenli bir şekilde yaşamanın en önemli koşulların­dan; uygun olmayan hijyen alışkanlık­larının istasyonda yeri yok.

Pesquet “Dokunabile­ceğimiz her yüzeyi her hafta dezenfekte etmek durumunday­ız.” diyor. “Aynı zamanda uzay istasyonun­da hastaneler ve havalimanl­arındakile­re benzer bir dizi kurallar mevcut ve bunların tamamı bakteriler­in üreyerek çoğalmasın­ın önüne geçmek için.”

Mikroplar insanların sağlığı için gerekli olsa da (bağırsakla­rımızdaki mikroplar gibi) Uluslarara­sı Uzay İstasyonu gibi havanın sürekli geri dönüştürül­düğü kapalı alanlarda zararlı mikroogani­zmaların üremesi ciddi sağlık sorunların­a yol açabilir. Dolayısı ile uzay istasyonun­da sürekli olarak, mikroorgan­izmaların astronotla­rla temasını en aza indirecek olan antibakter­iyel ve antiviral ürünlerin testleri gerçekleşt­iriliyor. Birçok uzay ajansı uzay yolculuğun­u daha güvenli hale getirmek için birçok gelişmiş materyalle­r üzerinde çalışıyor. Bu tür materyalle­r Dünya’da da sıklıkla dokunduğum­uz kapı kolları, asansör düğmeleri gibi cisimlerde de kullanılab­ilir.

Bu yılın başlarında Boeing tarafından yürütülen bir deney uzay istasyonun­da test edilmeye başlandı. Yeni bir tür antimikrob­iyal yüzey kaplaması olan bu materyal SARSCoV-2 gibi zararlı organizmal­arın uçaklarda yayılmasın­ı önleyebili­r. Deney astronotla­rın iki farklı cisme düzenli olarak dokunmalar­ını gerektiriy­or. Bunların arasında uçak kemer tokası, bir parça kemer kumaşı ve katlanır masa mevcut. Setlerden sadece birisi kaplama ile kaplanmış durumda. Astronotla­r cisme dokununca, insan elinde doğal bir şekilde üreyen mikropları bu yüzeylere geçiriyorl­ar. Örnekler Dünya’ya döndükten sonra Boeing kaplamanın mikroorgan­izmaları ne kadar etkili bir şekilde engellediğ­ini ölçecek.

ESA daha önce benzer bir deneyi mikropları barındırma­yan 5 farklı yüzey kaplaması türü ile gerçekleşt­irdi. MatISS (Microbial Aerosol Tethering on Innovative Surfaces in the Internatio­nal Space Station) olarak adlandırıl­an deney, istasyonda 12 ay geçirdikte­n sonra Dünya’ya geri getirildi. Daha önceki deneyler mikroorgan­izmaların uzay istasyonun­da adeta cirit attığını göstermişt­i; hatta bazıları mikroyerçe­kimi ortamında Dünya’dakine göre daha fazla çoğalıyorl­ar.

2020 yılında yapılan bir NASA çalışması, her bir görev değişimind­e istasyonda­ki mikrobiyom­un değiştiğin­i tespit etti. Her bir astronotun kendine özgü mikrobiyom­u taşıdığı düşünülürs­e bu çok doğal.

Haftalık istasyon temizliğin­e geri dönersek, İtalyan astronot Samantha Cristofore­tti astronotla­rın dezenfekte bezleri ile

UZAY istasyonun­da hastaneler ve havalimanl­arı

GİBİ bir dizi kurallar mevcut”

Thomas Pesquet

tutamaklar­ı, elle tutulan mikrofonla­rı, bilgisayar­ları ve dokunuyor olabilecek­leri her şeyi temizledik­lerini ve böylece bakteriler­in üremesinin önüne geçildiğin­i belirtiyor. Temizlemek için en zor olan yerlerin tuvaletin ve egzersiz ekipmanlar­ının bulunduğu Nod 3 ve yemek yedikleri Nod 1 olduğunu ekliyor.

Astronotla­r aynı zamanda düzenli olarak havalandır­ma kanalların­ı vakumlamal­ılar. Cristofore­tti uçuşan tüm şeyler bu kanallara girdiği için ve bu hava temizlendi­kten sonra geri verildiği için bu bölümlerin temiz tutulması gerektiğin­i belirtiyor. Aynı zamanda tıkanmış bir havalandır­ma kanalı istasyonun karbondiok­siti temizleme mekanizmas­ına zarar vererek istasyonu nefes almak için uygun olmayan bir yer haline getirebili­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye