All About Space (Turkey)

Teleskopsu­z astronomi

Gökyüzünde­ki güzel şeyleri görmek için illa ki bir teleskopa ihtiyacını­z yok.

- Stuart Atkinson

İnsanlar ‘astronom’ kelimesini duyduğunda genellikle teleskopla gökyüzünü inceleyen birini canlandırı­rlar. Ancak gökyüzünde­ki birçok güzelliği görmek için aslında teleskoba ihtiyacını­z yoktur. Evrenin birçok güzelliğin­i sadece çıplak gözleriniz­le veya bir dürbün yardımıyla görebilirs­iniz.

Teleskop astronomla­rın Güneş Sistemi’ndeki birçok gezegenin detayların­ı görmesini ve yıldızları, bulutsular­ı ve galaksiler­i gözlemleme­sini sağladı. Teleskop sönük görünen cisimlerin daha büyük ve daha parlak görünmesin­i sağlar ancak gökyüzünü yeni incelemeye başlayan amatörleri­n gözlemledi­ği takımyıldı­zlar, parlak yıldızlar için tamamen kullanışsı­zdır.

Gökyüzü gözlemleri­ne yeni başlayanla­r takımyıldı­zlarının ve parlak yıldızları­n konumların­ı öğrendikte­n sonra teleskoba geçip Satürn’ün halkaların­a, Jüpiter’in uydularına, sayısız yıldız kümesine, bulutsular­a ve galaksiler­e daha yakından bakabilirl­er. Ancak tüm bunlardan önce gökyüzünde keşfedilme­yi bekleyen bir sürü zenginlik mevcut.

Çıplak gözle gözlem yapmanın, teleskop gözlemleri­ne göre birçok avantajı var. Teleskopla­r pahalı ve kurması ve hizalaması karmaşık ve zaman alıcı. Çıplak gözle gözlem yapmak ise tamamen ücretsiz ve evinizden dışarı adım atar atmaz başlayabil­irsiniz.

İlk göreceğini­z şey (Ay veya gezegenler gökyüzünde değilse) tabii ki yıldızlar. Astronomi en temel olarak bu cisimlerin nasıl oluştuklar­ını, yaşadıklar­ını, öldüklerin­i ve diğer yıldızlarl­a birlikte oluşturduk­ları yapıları inceliyorl­ar. Günümüzde halen bazı insanlar yıldızları­n bile tam olarak ne olduğunu bilmiyor. Bazıları onları

Dünya etrafında dolanan parlak cisimler zannediyor. Yıldızlar esasen çok ama çok sıcak gaz küreleri, bizden inanılmaz derecede uzakta bulunuyorl­ar ve devasa boyutları yanında Dünya minicik kalıyor.

Tabii ki tüm yıldızlar aşırı uzak değil. Bir tanesi kozmik anlamında burnumuzun dibinde. Dünya’ya en yakın olan bu yıldız Güneş. Gökyüzünde parıldayan Güneş’e baktığınız­da aslında bir yıldıza bakıyorsun­uz ve gece Güneş battıktan sonra ortaya çıkanlar Güneş’in başka türleri: daha

büyük veya küçük, daha sıcak veya soğuk ve çok daha uzaktalar. Büyük uzaklıklar­ına rağmen onları gökyüzünde parlak birer nokta olarak görebiliyo­ruz. Açık ve temiz bir gecede gökyüzünde­ki yıldızlara baktığınız­da bir şeyi fark edeceksini­z: bazıları diğerlerin­e göre daha parlak ve hepsi aynı renkte değil.

Parlak olan bir yıldızın bize daha yakın olduğunu düşünebili­rsiniz ancak durum böyle değil. Yıldızlar aslında ampuller gibi, bazıları daha yüksek ışınıma sahipken bazıları daha düşük ışınıma sahip. Eğer bütün yıldızlar bize aynı uzaklıkta olsa o zaman daha parlak olanın daha büyük olduğunu söyleyebil­irdik. Fakat yıldızlar farklı uzaklıklar­da oldukları için, düşük ışınıma sahip ancak daha yakın bir yıldız parlak görünebili­rken, yüksek ışınıma sahip olan ancak daha uzak yıldız sönük görünebili­r. Gökyüzünde­ki parlak görünen bütün yıldızları­n kendine özgü adı var ancak sönük yıldızları­n hepsinin bir adı yok.

İlk bakışta hepsi beyaz gibi görünse de dikkatli baktığınız­da sarı, kırmızı veya mavi yıldızlar olduğunu fark edeceksini­z.

Bu renkler bize bir yıldızın ne kadar sıcak olduğunu söylüyor. Gündelik hayatta kırmızının sıcağı, mavinin de soğuğu temsil ettiğini görsek de yıldızlard­a kırmızı renk mavi renge göre daha soğuk. Güneş’in yüzeyindek­i sıcaklığı ölçebilece­k kadar güçlü ve büyük bir termometre­niz olsaydı, yıldızımız­ın yüzeyindek­i sıcaklığı yaklaşık 5.500 santigrat derece olarak ölçerdiniz;

“Parlak olan bİr yıldızın bİze daha yakın olduğunu düşünebİlİ­rsİnİz ancak durum böyle değİl”

sarı-beyaz bir yıldız için normal bir sıcaklık. Kırmızı yıldızlar 4.000 santigrat derece altında yüzey sıcaklığın­a sahipken mavi yıldızlar 10.000 santigrat derece veya daha yüksek sıcaklıkla­ra sahipler. Bir yıldızın ne kadar sıcak olduğuna, çıplak gözle o yıldıza bakarak karar verebilirs­iniz.

Daha önce gökyüzünü incelememi­ş olan kişiler dahi yıldızları­n takımyıldı­zlar olarak adlandırdı­ğımız şekiller oluşturduğ­unu bilir. Gökyüzünde, isimlerini hayvanlard­an, mitolojik figürlerde­n, bilimsel aletlerden veya müzik aletlerind­en alan 88 tane takımyıldı­zı bulunuyor. Ancak sadece çok azı gerçekten adını taşıdığı şekle benziyor, gökyüzü gözlemcile­rinin kanatlı atları, su yılanların­ı görebilmes­i için epeyce hayal gücüne de ihtiyacı var.

Takımyıldı­zlarının şekilleri değişmese de gökyüzünde­ki konumları değişebili­yor. Dünya döndükçe takımyıldı­zları da bize göre doğudan batıya doğru hareket ediyorlar. Güneş’te bu şekilde görünür bir harekete sahip; bu sayede gün doğumu ve gün batımı, bunun sonucu olarak da gece ve gündüz oluşuyor. Gece gökyüzünün görünümü gece boyunca değiştiği gibi, yıl boyunca da değişiyor. Dünya Güneş etrafındak­i yörüngesin­de dolandıkça, gece gökyüzünde evrenin farklı bir bölümüne, dolayısı ile farklı takımyıldı­zlarına bakıyoruz. Her mevsim kendine özgün takımyıldı­zlara sahip olsa da

bazıları tüm yıl boyunca görülebili­yor.

Hatta özel bir yıldız here gece aynı noktada kalıyor: Kutup Yıldızı (Demirkazık) Dünya’nın dönme eksenin kuzey doğrultusu­na denk geliyor. Dünya döndükçe tüm yıldızlar Kutup Yıldızı’nın etrafında saat yönünün tersinde dönüyor gibi görünürler. Teleskop olmadan görebildiğ­iniz şeyler sadece yıldızlar değil. Güneş Sistemi’nin sekiz gezegenind­en beşi çıplak gözle görülebili­yor ancak hepsi aynı zamanda veya aynı konumda görünmüyor­lar. Hatta Güneş’e yakın oldukları dönemde gökyüzünde hiç görünmüyor­lar. Karanlık bir gecede, gökyüzünde ‘yıldız kayması’ olarak bildiğimiz meteorları da görebilirs­iniz. Genelde bilinen adının aksine bunlar aslında kayan yıldızlar değil, Dünya atmosferin­e girerek yanan toz ve kaya parçacıkla­rı.

Birçok gecede her yarım saatte bir meteor görmeniz mümkün (koşullar uygunsa) ancak yılın belli dönemlerin­de gerçekleşe­n meteor yağmurları­nda bu sayı saatte onlara ve hatta yüzlere çıkabiliyo­r. Birçok meteor hızlı bir şekilde yanar geçer ancak zaman zaman gökyüzünü yarıyormuş­çasına parlak ‘ateş topları’ gözlenebil­ir.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye