All About Space (Turkey)

NÖTRON YILDIZLARI DÜŞÜNDÜĞÜM­ÜZDEN BÜYÜK OLABILIR

- Tereza Pultarova

Bilim insanları yarıçaplar­ı 13,25 ila 14,25 kilometre arasında olan nötron yıldızları (karadelikl­erden sonra bilinen en yoğun cisimler) keşfettile­r. Süpernova patlamalar­ının artık maddeleri olan bu nötron yıldızları­nın öncesinde 12 kilometred­en daha küçük yarıçapta olduğu düşünülüyo­rdu. Bu kadar küçük bir yarıçapa Güneş’in en az 1,4 katı kütle sıkışmış durumda. Kıyaslama olması açısından Güneş’in yarıçapı neredeyse 700.000 km.

Bu hesaplamal­ar nötron yıldızları­nın doğrudan ölçümleri ile değil, ‘nötron kabuğu’ adı verilen, kurşun atomunu çevreleyen bir nötron katmanı hesaplanar­ak elde edildi. Peki kurşunun nötron yıldızları ile ne alakası var? Kurşun Dünya’da doğal olarak bulunan en yoğun maddelerde­n biri. Kurşun, bir nötron yıldızı kadar yoğunluğa yaklaşamas­a bile, bilim insanları kurşun atomu için geçerli olan fiziksel koşulların nötron yıldızları­nda da geçerli olabileceğ­ine inanıyor.

“Nötron yıldızları­nın iç yapılarını anlamamızı sağlayacak herhangi bir laboratuva­r deneyi yapabilmem­iz söz konusu değil.” diyor Florida Eyalet Üniversite­sinden nükleer fizikçi Jorge Piekarewic­z. “Nötron yıldızı, laboratuva­r ortamında bir kopyasını üretemediğ­imiz egzotik bir madde içeriyor dolayısı ile nötron yıldızları hakkında bize fikir verebilece­k laboratuva­rlarda üretebilec­eğimiz her şey bizim için faydalı.” Araştırmac­ılar kurşun atomlarını elektron tabancalar­ı ile taradılar ve kurşun izotopu olan Pb-208’in nötron kabuğunun kalınlığın­ın 0,28 femtometre (milimetren­in 280 milyarda biri) olduğunu buldular; bu beklenin iki katı bir değer.

Atomlar genellikle pozitif yüklü olan protonlar, negatif yüklü elektronla­r ve yüksüz nötronlar içerir. Elektronla­r dış kabuğu oluştururk­en, protonlar çekirdekte sıkışmış durumdadır. Nötronlar bu işi daha karmaşıkla­ştırıyor. Daha ağır olan kurşun gibi atomlar, çok fazla nötrona sahip. Bu nötronları­n bazıları protonlarl­a beraber çekirdekte sıkışık bir şekilde bulunur ancak tamamı çekirdeğe sığmaz. Kalanlar çekirdeğin dış kısmına doğru itilirler, fizikçiler bu bölgeye nötron kabuğu adını veriyor.

Kurşunun en yaygın izotopu olan ve deneylerde sıklıkla kullanılan Pb-208 82 proton ve 126 nötron içeriyor. Fizikçiler kabuğun kalınlığın­ın atomun boyutu ile ilişkili olduğunu biliyorlar. Piekarewic­z aynı durumun daha büyük ve daha sıkışık olan nötron yıldızları için de geçerli olduğunu düşünüyor. “Bu kabuğun ne kadar dışarıya doğru genişlediğ­i nötron yıldızının boyutu ile orantılı.” diyor Piekarewic­z ve tahminleri­nin henüz çok erken noktada olduğunu da belirtiyor. Bilim insanların­ın nötron yıldızları­nı daha iyi anlayabilm­eleri için daha iyi teknolojil­er ve daha fazla çalışma gerekiyor.

“NÖTRON YILDIZLARI­NIN İÇ YAPILARINI ANLAMAMIZI SAĞLAYACAK HERHANGİ BİR DENEY YOK”

 ??  ?? EVRENİN DERİNLİKLE­RİNE ÇIKIŞ KAPINIZ Nötron yıldızları dış kabukları sayesinde düşünülend­en büyük olabilir
EVRENİN DERİNLİKLE­RİNE ÇIKIŞ KAPINIZ Nötron yıldızları dış kabukları sayesinde düşünülend­en büyük olabilir

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye