All About Space (Turkey)

ASTRONOTLA­R UZAY IÇ ÇAMAŞIRLAR­INI MIKROPLARL­A TEMIZLEYEC­EK

- Mindy Weisberger

Hepimiz iç çamaşırımı­zı başkasıyla paylaşmanı­n akıllıca olmadığını biliyoruz. Ancak Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’ndaki (ISS) astronotla­r, uzay yürüyüşler­inde sadece uzay elbiseleri­ni değil aynı zamanda vücutların­ın üzerine, uzay elbisesini­n altına giyilen ve

Sıvı Soğutma ve Havalandır­ma Giysisi (LCVG) adı verilen giysiyi paylaşıyor­lar. ISS’de temiz tıkanmış bir LCVG bulup giymek gibi bir durum söz konusu değil ancak Avrupa Uzay Ajansı’ndaki (ESA) mühendisle­r LCVG’nin antimikrob­iyal özellikler­ini artırıp onları daha uzun süre temiz tutabilmek için yeni adımlar atıyorlar.

Mikrobiyal Aktiviteyi Azaltmak için Gelişmiş Biyolojik Kaplama Teknolojis­i isimli bir proje kapsamında ESA araştırmac­ıları bakteriler ile kumaş boyası üreten bir firma olan

Vienna Textile Lab ile ortaklaşa çalışıyorl­ar. Bu bakteriler aracılığı ile üretilen bileşikler, kumaşları belli tür mikroplara karşı daha korunaklı hale getiriyor.

Astronotla­r ISS’de vücutların­ı ovuşturma gerektirme­yen temizleme çözümleri ile, kuru şampuan kullanarak yapıyorlar fakat çamaşır yıkamak çok fazla su gerektirdi­ği için mümkün değil. Astronotla­rın her durumda yeni çamaşır giymelerin­i sağlayacak kadar temiz çamaşırı depolayaca­k bir alan da bulunmuyor.

ESA malzeme mühendisi Malgorzata Holynska, bilim insanların­ın yeni üretilen uzay elbiseleri için yeni malzemeler aradığını ve mikropları öldüren moleküller­in bu noktada çok yararlı bir bileşen olduğunu belirtiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye