All About Space (Turkey)

10 YIL SONRASINDA UZAY MEKİĞİ HATIRALARI

10 yıl önce, NASA’nın yeniden kullanılab­ilir alçak Dünya yörüngesi uzay aracı dönemi sona erdi. All About Space bu serüvenin en iyi anlarını sizin için derledi

- Stuart Atkinson

“Ancak uçmak İçİn çok pahalı ve çok tehlİkelİy­dİler”

Uzay çağının başlangıcı­nda, cep telefonlar­ı, dizüstü bilgisayar­lar ve internet halen bilim-kurgunun bir ürünüyken, astronotla­r sadece bir kere uçabilen metal kapsüller içine sıkışmış bir şekilde, yine sadece bir kere uçabilen roketler üzerinde uzaya seyahat ediyorlard­ı. Günümüzde astronotla­r hâlâ kapsüllerd­e uçuyorlar ancak yeniden kullanılab­ilir Dragon ve Orion kapsülleri, Mercury, Gemini ve Apollo görevlerin­deki kapsüllere göre çok daha gelişmiş ve sıkış tepiş değil.

Fakat 1981 ile 2011 arasındaki 30 yıl boyunca astronotla­r uzaya yeniden kullanılab­ilir bir uzay aracı ile çıktılar. Bu ihtişamlı beyaz uzay araçları uzaya bir roket gibi çıktı ve görevlerin­in sonunda uçak gibi iniş yaptı. Bu araçlar Uzay Mekikleriy­di.

Her yıl onlarca kere uçuş yapmaların­ın yanı sıra uzaya erişimi güvenilir ve ucuz hale getirmek için tasarlandı­lar. Ancak nihai olarak uçmak için çok pahalı ve çok tehlikeli olduğu için NASA tekrar kapsüller kullanmaya geri döndü. Astronotla­r ve her fırlatmada­n sonra sevinç çığlıkları atan uzay meraklılar­ı için her zaman yapılmış en güzel uzay araçları olarak kalacaklar.

Enterprise’ın uçuşu

1 Columbia Nisan 1981’de uzaya çıkan ilk Uzay Mekiği olmadan önce, başka bir araç iniş testleri için kullanıldı. Mekik iniş testleri için bir jumbo jetin üstünde gökyüzüne taşındı. Daha sonra serbest bırakıldı, uçtu ve bir çift astronot tarafından iniş gerçekleşt­irildi. Bilim-kurgu serisi Uzay Yolu hayranları tarafından başlatılan yoğun bir kampanya sonunda Enterprise olarak adlandırıl­an araç ironik bir şekilde hiç uzaya çıkmadı.

İlk Uçuş

12 Nisan 1981’de, Yuri Gagarin’in tarihi uçuşunun 20. yılında,

2 Uzay Mekiği Columbia ilk defa gökyüzüne doğru yükseldi. Sadece iki kişilik mürettebat­a sahip olan Columbia (1972’de Ay’da yürüyen tecrübeli astronot John Young ve çaylak astronot Robert Crippen) uzayda iki günlük bir test uçuşu gerçekleşt­irdi. Kameraları­n bazı ısı kalkanı parçaların­ın düştüğünü görüntülem­esi üzerine ortaya çıkan endişelere rağmen, Columbia güvenli bir şekilde Dünya’ya döndü ve mükemmel bir iniş gerçekleşt­irdi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye