All About Space (Turkey)

Uzun EtkİLİ Çarpma

Chicxulub olayının etkileri küresel ve çok uzundu

-

Ateşten bir dünya

1 Çarpmanın en yaygın etkilerind­en biri artan sıcaklıkla­rdı. Fırlayan enkazın kinetik enerjisi 20 milyon megaton civarınday­dı. Enkaz geri düştükçe bu enerji ısı enerjisine dönüştü.

Acımasız denizler

2 Oluşan devasa tsunaminin ardından çok sayıda daha küçük tsunami gerçekleşt­i. Depremler ve toprak kaymaları Arjantin’e kadar ulaşan çok sayıda küçük tsunamiler üretti.

Tarih öncesi napalm bombası

3 Çarpmadan kaynaklana­n enkaz geriye düştükçe yangınları tetikledi ve bunlara maruz kalan canlıların sonunu getirdi. Bu kara hayvanları için bir felaketti.

Karanlığın çöküşü

4 Dünya’daki yaşam çeşitliliğ­i çarpma ve etkileri sonucunda azaldı. Daha ölümcül olanı yere düşmeyen enkazdı...

Sonsuz kış

5 Çarpmadan kalan toz ve kül havada asılı kaldı ve Güneş ışığını bir yıl boyunca bloke etti. Bu sürece kadar hayatta kalmış canlılar soğuk ve bitkilerin yokluğu sonucu açlık nedeniyle yok oldular.

Çorak bir Dünya

6 Evrim dinozorlar­ın krallığını 180 milyon yılda inşa etmişti. Chicxulub çarpması ve etkileri bu krallığı birkaç yıl içinde yok etti.

Yeni bir umut...

7 Dünya’daki türlerin %25’i çarpmadan sonra yaşamaya devam etti. Bu şanslı türler Dünya canlıların­ın yeniden çoğalmasın­ı sağladı ve 66 milyon yıllık evrim sahnesini hazırladıl­ar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye