All About Space (Turkey)

AY’A DÖNÜŞ

ABD, Çin ve Rusya, uluslarara­sı ortakların yardımı ile on yılın sonundan önce Ay’a ayak basmayı hedefliyor.

-

2021

Alman uzay ve havacılık firması PTS, Ay’a ilk ticari inişi gerçekleşt­irmeyi hedefliyor. Otonom İniş ve Navigasyon Modülü iki keşif aracı içerecek.

1 EKİM 2021

Roscosmos Luna 25 Ay iniş aracını fırlatmayı planlıyor. Ay’ın güney kutbuna yakın bölgedeki Boguslavsk­y krateri civarına inecek

4 KASIM 2021

İnsansız test uçuşu Artemis I’in Kenedy Uzay Üssünden 25,5 günlük bir görev için fırlatılma­sı bekleniyor. Bu sürenin 6 günü Ay etrafında retrograd yörüngede geçecek.

OCAK 2022

JAXA Ay’ı Araştırmak için Akıllı İniş Aracı (SLIM) adı verilen bir araç göndermeyi planlıyor. Bu ülkeni Ay’a inmek için ilk hedefi olacak.

2022

Hint Uzay Araştırma Organizasy­onu üçüncü Ay keşif görevi olan Chandrayaa­n-3’ü fırlatmayı planlıyor. Görev bir iniş aracı ve keşif aracı içeriyor.

AĞUSTOS 2023

Artemis II insanlı görevi gerçekleşt­irilecek. Mürettebat Ay yörüngesin­de uçuş gerçekleşt­irecek ve 51 yıl sonra Alçak Dünya yörüngesin­den öteye geçen ilk astronotla­r olacaklar.

2023

Japon milyarder Yusaku Maezawa SpaceX’in Starhip’i ile 8 turisti Ay etrafında 6 günlük bir tura götürecek. Maezawa Aralık 2021’de ISS’ye gitmeyi planlıyor.

EKİM 2024

Artemis III astronotla­rı Ay yüzeyine indirecek.

İki astronot yaklaşık bir hafta kadar Ay yüzeyinde olacak. Bu tarihin tutturulup tutturulam­ayacağını söylemek için henüz erken.

2024

Ay Geçidi, Ay’a ulaşımı ve Ay araştırmal­arını kolaylaştı­rmak amacı ile Ay yörüngesin­e yerleştiri­lecek olan uluslarara­sı bir uzay istasyonu projesi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye