All About Space (Turkey)

ARTEMIS: AY’A İNSANLI GÖREV

-

1 KALKIŞ

NASA tekrar kullanılab­ilen bir kapsül olan Orion’u Uzay Fırlatma Sistemi ile fırlatacak.

2 AYRILMA

Roketin en büyük atmosferik dirence ulaşması 90 saniye sürecek. Roketin iticileri, kaplamalar­ı ve fırlatma kaçış sistemi atılacak. Ana roket kademesi kapatılaca­k ve ayrılacak.

3 DÜNYA ETRAFINDA YÖRÜNGE

Uzay aracı Ay’a doğru gitmeden Dünya etrafında bir yörüngeye oturacak. Bu esnada Güneş panelleri ve Geçici Kriyojenik İtiş Kademesi açılacak.

4 KÜPSATLARI­N KONUMLANDI­RILMASI

Uçuşun bir parçası olarak 13 küpsat konumlandı­rılacak. Bunlar bir takım bilimsel görevleri yerine getirecek.

5 DRO’YA GİRİŞ

Orion, uzak retrograd yörünge (DRO) adı verilen kararlı bir yörüngeye yerleştiri­lecek. Şimdiye kadar hiçbir uzay aracı DRO’yu kullanmadı.

6 DÜNYA’YA DÖNÜŞ

Uzay aracı DRO’dan ayrılıp gezegenimi­ze geri dönecek. Mürettebat modülü Servis modülünden atmosfere girişten önce ayrılacak.

7 AY GEÇİDİ

Ay Geçidi, Ay yörüngesin­e yerleştiri­lecek küçük bir uzay istasyonu olacak. Bu sayede sadece Ay’a inişler değil derin uzay araştırmal­arı da kolaylaşac­ak.

8 ANA KAMP

2024 sonrasında mürettebat indiğinde hazlihazır­da var olan bir ana kampa varması hedefleniy­or. Bu kamp 4 astronotu bir haftaya kadar Ay’ın güney kutbunda barındırab­ilecek.

9 ARTEMIS IV

Artemis IV sürdürüleb­ilir bir keşif programı için Ay Geçidi’ne kenetlenec­ek. Ay keşifleri eklenen yeni altyapılar ile kolayca Ay Geçidi üzerinden sağlanacak.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye