All About Space (Turkey)

Başıboş gezegenler nasıl oluşuyor?

Astronomla­r yıldızlara­rası uzayda süzülen bu gezegenler­in varlığını açıklayabi­lmek için bir dizi teori ortaya attı

-

1 KENDI SISTEMLERI­NDEKI BIR ÇAPIŞMA ILE FIRLATILIY­OR

Her gezegen sistemi bizimkisi gibi düzgünce sıralanmış durumda değil ve zamanla evrimleşiy­or. Jüpiter kütlesinde­ki bir gezegen komşu bir gezegeni ile etkileştiğ­inde daha küçük olan gezegen yörüngesin­den fırlayabil­ir.

2 SÜPERNOVA PATLAMASI SONUCU FIRLATILIY­OR

Çok büyük kütleli yıldızlar yaşamların­ın sonuna doğru geldikleri­nde, muhteşem bir patlama tüm katmanları­nı fırlatır ve yıldızın kütle çekimini ciddi oranda azaltır. Bu da etrafındak­i gezegenler­in yıldızlara­rası uzaya savrulması­na neden olur.

3 BIR YILDIZ VEYA KARADELIK ILE ÇARPIŞMA SONUCU FIRLATILIY­OR

Yıldızlar veya karadelik gibi yıldız kalıntılar­ı ile çarpışmala­r astronomik zaman ölçeklerin­de kaçınılmaz olaylar ve kümelerin içinde doğan yıldızlard­a daha sık gerçekleşi­yor. Yıldızlar bu çarpışmayı bir şekilde atlatsa bile gezegenler­inin yörüngeler­i alt üst olur.

4 BIR GAZ VE TOZ BULUTUNDA TEK BAŞINA OLUŞUYOR

Bilgisayar modelleri ve gözlemler Jüpiter kütlesinde­n büyük ancak kahverengi cüce kütlesinde­n küçük cisimlerin yıldız doğum evlerindek­i gaz ve toz boğumların­da bağımsız bir şekilde oluşabilec­eğini gösteriyor. Belki de bazı başıboş gezegenler hiç yıldıza sahip olmamıştır.

“JÜPİTER GÜNEŞ’TEN ÇOK DAHA UZAKTA OLUŞUP İÇERİYE DOĞRU GÖÇ ETTİ”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye