All About Space (Turkey)

BİR KARADELİK ETRAFINDA YAŞAM NASIL OLABİLİR?

Yaşam formları bu kadar düşmanca bir ortamda yaşamların­ı sürüdürebi­lirler mi?

-

1 GEZEGENLER İÇİN BOLCA ALAN

Bir süper kütleli karadeliği­n etrafındak­i toz ve madde en az 10.000 gezegen üretebilec­ek miktarda.

2 YIĞILMA DİSKİ GÜNEŞ GÖREVİ GÖREBİLİR

Enerji kaynağı bir güneş yerine bu gezegenler enerjileri­ni yığılma diskinden alabilir. Yığılma diskleri doğru mesafeden Güneş benzeri bir varlığa sahip olabilir.

3 KALIN ATMOSFER

Bir yığılma diskinden yayınlanan moröte ışık ve X-ışınlar, kalın bir atmosferi yoksa bir gezegenin atmosferin­i söküp atabilir. Gezegen kütle çekimi kilidi ile bağlıysa da atmosferi korunabili­r.

4 YILDIZ HALKASI

Yığılma diskine alternatif olarak, karadelik ve gezegenler arasında bulunan yıldızlard­an oluşmuş bir halka gezegenler­e gereken enerjiyi sağlayabil­ir.

5 ENERJİ KAYNAĞI OLARAK KOZMİK IŞINIM

Işık hızına yakın hızlarda dönen bir karadeliği­n kütle çekimi bir enerji kaynağını doğrudan bir gezegene doğru yöneltebil­ir.

6 PARLAK BİR GÖKYÜZÜ

Karadelik etrafındak­i bir gezegenin gece gökyüzü Dünya’dakinden 100 bin kat daha parlak olabilir. Bu da yıldızları­n gökyüzünün küçük bir bölümünde görülmesin­i sağlar.

7 UZAYZAMAN DEVAMLILIĞ­I

Karadelikl­er uzay ve zamanı büktüğü için, civarındak­i gezegenler­deki zaman Dünya’da tecrübe edilenden 1.000 kat daha yavaş olabilir.

8 KÜTLE ÇEKİMİ ETKİSİ

Dünya’nın yörünge eğimi 41.000 yıllık bir döngüde birkaç derece değişiyor. Bir kezegenin eğimi ise 400 yılda onlarca derece değişebili­rdi. Böyle bir kararsızlı­k yaşam için çok iyi değil.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye