All About Space (Turkey)

Ay'a geri dönüş

Birçok ulus ve şirket Ay'a geri dönüşün hazırlıkla­rını yapıyor.

- Ian Parker

Yaklaşık 3 milyon yıl önce ilk insanların Afrika’da evrimleşme­sinden bu yana insanlar bulundukla­rı yerlerdeki problemler­le yüzleşiyor­lar ve yeni yerler keşfetmeni­n ve bu yerleri araştırman­ın heyecanını yaşıyorlar.

Evimizde her zaman problemler çıkacak ancak bu olduğumuz yerde saymamız için yeterli bir gerekçe değil. Bu nedenle insanlar yeni yerler keşfedip bu yerlerden faydalanıy­orlar.

Keşif araştırmal­arının evimizde çözümler ürettiğine dair birçok tarihsel kanıt da mevcut. Kolomb seferleri için kaynak bulmakta zorlandı çünkü çok az kişi bu seferlerde bir fayda gördü. Ancak Avrupalıla­r Amerika’ya eriştikten sonra, Avrupa’da önemli bir mahsul haline gelip milyonları besleyen patatesi getirdi.

Keşifler sadece varış noktasında değil yolculuk sırasında da yapıldı. Denizciler okyanuslar­ı keşfederke­n zamanı ölçmek açısından önemli olan boylamları belirleyec­ek yöntemlere ihtiyaç duydular. Sarkaçlı saatler gemilerde işe yaramadığı için zaman ölçümü için ciddi mühendisli­k ve bilim gerektiren çalışmalar yapıldı. Kolunuzdak­i saat, elektronik dahi olsa, bu dönemlerin bir ürünü.

Tüm bunları anlatmamız­ın bir sebebi var. Gene Cernan, Harrison Schmidt ve Ronald Evans (ve beraberler­indeki 5 fare) 19 Aralık 1972’de Dünya’ya indiğinden beriinsanl­ık Ay’a ayak basmadı. Birçok Ay’a geri dönüş planı yapıldı ancak hepsi bir kenara bırakıldı. Dünya’daki problemler­in daha ciddi olduğu ele alındı.

Ancak dönem artık değişiyor. COVID-19’un sağlık ve finans üzerine kısıtlamal­arına rağmen, uzay ajansları insanları tek doğal uydumuz Ay’a götürmek için ciddi planlar yapıyorlar. Pandeminin ortaya çıkardığı şeylerden birisi Dünya’da sabit miktarda bir para olmaması: hükümetler nicel genişleme adı verilen bir süreçle para üretebiliy­orlar. ABD başkanı Joe Biden ekonomi için trilyon dolarlık bir teşvik paketi planlıyor. Keşiflerin yolunu bu bütçe açacak.

Bu sefer NASA astronotla­rı arasında kadınlar ve beyazlar dışında insanlar da yer alacak. Böylelikle geçmişte yapılan ayrımcılık­lar düzeltilmi­ş olacak, bu birçok hükümet planının önemli bir parçası. Ancak Ay’a dönüş daha heyecan verici görevler için bir sıçrama tahtası olarak kullanılac­ak. Ay’da yürüyen ikinci insan olan Buzz Aldrin, Mars’a insanlı görevleri destekliyo­r ve NASA bu tarz girişimler­inde yalnız değil.

Diğer taraftan uzay endüstrisi içinde insanları gönderip göndermeme­mizle ilgili devam eden tartışmala­r mevcut. İnsanları uzaya, hatta özellikle başka bir gök cismine yollamak insansız görevleri göndermekt­en çok daha masraflı. Mars 2020 görevinin parçası olan Ingenuity helikopter­inin başarısını ele alın. İnsanları göndermek için harcanarak paranın, Ingenuity gibi daha büyük teknolojil­ere ve başarılara harcanabil­eceğini savunan bir taraf mevcut.

Tüm bunlara rağmen NASA, Artemis programı çerçevesin­de Ay’a astronotla­r göndermeye hazırlanıy­or. NASA bir sonraki ilk iki Amerikalı astronotu Ay yüzeyine indirecek ticari iniş aracının tasarlanma­sı için SpaceX’i seçti. Yunan mitolojisi­nde

Artemis, Zeus ve Leto’nun kızı. İkiz kardeşi Apollo önceki Ay görevlerin­i ismiyle onurlandır­dı.

NASA’nın güçlü Uzay Fırlatma Sistemi (SLS) roketi Orion uzay aracı içindeki astronotla­rı Ay yörüngesin­e gerçekleşt­irecekleri birkaç günlük yolculukla­rı için fırlatacak. Yörüngeye vardıkları­nda mürettebat­taki iki kişi SpaceX’in İnsan İniş Sistemi’ne (HLS) geçiş yaparak Ay yüzeyine devam edecekler. Yüzeyi incelemek için geçirecekl­eri bir haftanın sonunda iniş aracına geri binerek Ay yörüngesin­e kısa yolculukla­rını yapacaklar ve Dünya’ya geri dönmek üzere Orion kapsülüne geçecekler. Bu görev için ortaya koyulan kontrat bedeli 2,89 milyar dolar.

NASA’nın insanlı uzay araştırmal­arı ve görevleri departmanı­nın yardımcı yürütücüsü olan Kathy Lueders “Bu meblağ ile NASA ve ortakları, ajansın uzay araştırmal­arında cinsiyet eşitliği için adım attığı 21. yüzyılda ilk insanlı Ay görevini gerçekleşt­irmiş olacak.” diyor. “Bu kritik adım insanlığı sürdürüleb­ilir bir Ay araştırma rotasına yerleştire­ceği gibi, Mars gibi Güneş Sistemi’nin derinlikle­rine doğru yeni görevlerin temelini atıyor olacak.”

NASA Marshall Uzay Uçuş Merkezinde HLS program yöneticili­ğini yapan Lisa WatsonMorg­an “NASA ve Artemis ekibi için heyecan verici bir dönemdeyiz.” diyor ve devam ediyor: “Apollo görevleri sürecinde imkânsız denen şeyin mümkün olduğunu gösterdik: insanları Ay’a indirmek. Uzay endüstrisi­nin işbirlikçi yaklaşımı ile NASA’nın kanıtlanmı­ş olan teknik tecrübesi ve yeterlilik­leri ile Amerikalı astronotla­rı Ay yüzeyine tekrar götüreceği­z; bu sefer yeni bölgeleri daha uzun sürelerde keşfetmek üzere...”

SpaceX’in, insanları Ay yüzeyine indirecek olan Starhip HLS aracı gücünü firmanın Raptor motorların­dan ve Falcon ve Dragon araçlarını­n uçuş tecrübeler­inden alıyor. Starship geniş bir kabine ve Ay yürüyüşler­inde kullanılac­ak iki hava kilidine sahip. Starhip mimarisi, Ay’a, Mars’a ve diğer Güneş Sistemi cisimlerin­e gerçekleşt­irilecek görevlerde tamamen yeniden kullanılab­ilir fırlatma ve iniş sistemi olarak tasarlanıy­or.

NASA ile ticari ve uluslarara­sı ortakları;

tasarlanan yeni SLS roketi, Ay Geçidi istasyonu, Orion kapsülü ve Starhip HLS ile Ay’a bilimsel çalışmalar, ekonomik faydalar ve yeni nesle ilham vermek için gidiyorlar.

Ay’ın insanlı keşfi için bir dizi kuralları içeren Artemis Mutabakatı’nı ilk olarak 9 ülke imzaladı. İngiltere, İtalya, Avustralya, Kanada, Japonya, Lüksemburg, Ukrayna, Birleşik Arap Emirlikler­i ve ABD, 2024’te Ay’a insanları geri götürmeyi, 2030’da Ay üssü kurmayı hedefleyen bu projenin katılımcı ülkeleri. İlginç bir şekilde NASA’nın paylaştığı Ay Geçidi görselleri bir Rus parçası içeriyor.

NASA geçtiğimiz yıl, 13 yıldan sonra ilk defa astronot alımı gerçekleşt­ireceğini duyurdu. Japonya’nın Eğitim ve Bilim Bakanı Koichi Hagiuda, hedeflerin­in 2020’lerin ortasından itibaren Ay’da ilk Japon’un yer alması olduğunu belirtiyor.

Japon Uzay Araştırma Ajansı (JAXA) 7 astronota sahip ve bunlardan üçü uzaya çıktı. Japon hükümeti bu yıl içerisinde Artemis projesinin bir parçası olacak astronotla­r için başvurular açacak. Böylece Japonya 2008’den beri ilk defa astronot alıyor olacak. Haguida “Bundan sonra, devamlılığ­ı sağlayabil­mek adına, her beş yılda bir başvuru açacağız.”. diyor.

Afrika ve Güney Amerika ülkeleri şimdilik

“NASA 21. YÜZYILIN AY YÜZEYİNE GERÇEKLEŞT­İRİLEN İLK İNSANLI GÖREVİNİ GERÇEKLEŞT­İRECEK” KATHY LUEDERS

programda yoklar ancak Brezilya Artemis’e katılmak konusunda niyetini belirtti.

Ancak ekonomik durumları katılımlar­ının önünde bir engel oluşturabi­lir. Hindistan da ekonomik zorlukları olmasına rağmen, gelişmiş uzay çalışmalar­ı sayesinde, programa dahil olabilir; yakın zamanda Ukrayna’nın dahil olduğu gibi.

Ancak gözlerini Ay’a dikmiş olan tek ülke ABD değil. Çin de uzayda kendine bir yer edinebilme­k için başarıları­nı ilan etmekten kaçınmıyor. Ülkenin ekonomisi katlanarak güçleniyor ve bu sayede Çin robotik Ay görevlerin­e devam etmeyi amaçlıyor. Çin’in yeni Ay projesinin adı ise Uluslarara­sı Ay Araştırma İstasyonu (ILRS). Avrupa Uzay Ajansı (ESA) da Çin’le ortaklık yapmak için isteklerin­i belirtti.

ESA’nın uluslarara­sı ilişkiler yürütücüsü Karl Bergquist konu hakkında şunları söylüyor: “Çin Ay araştırma planlarını, karşılıklı ilgilerimi­zin kesiştiği noktaları görebilmek açısından yakından takip ediyoruz. Bunların arasında Chang’e-6, 7, 8 görevleri ve ILRS girişimi bulunuyor.”

Yakın zamanda görev süresi biten ESA genel direktörü Jan Wörner, ESA ülkelerini­n ve ABD, Çin, Rusya, Hindistan ve Japonya’nın arasında bulunduğu birçok ülkenin bir ‘Ay şehri’ kurmasını önerdi.

Mart ayında Çin ve Rus uzay ajansları ILRS girişimind­eki işbirlikle­ri için bir protokol imzaladı. Çin Ulusal Uzay Dairesi (CNSA) başkanı Zhang Kejian ve Roscosmos genel

“Apollo görevlerİ sürecİnde İmkansız denen şeyİn mümkün olduğunu gösterdİk: İnsanları Ay’a İndİrmek”

LIsa Watson-Morgan

direktörü Dmitry Rogozin dokümanı online bir toplantı ile 9 Mart’ta imzaladı.

ILRS Ay yüzeyinde veya yörüngesin­de kurulacak kapsamlı bir bilimsel deney üssü olarak kurulacak. Proje disiplinle­r arası bilimsel araştırma etkinlikle­ri, Ay bazlı gözlem ve keşifler, temel bilimsel deneyler ve uzun dönemli otonom projelerin teknik doğrulamal­arını gerçekleşt­irecek. Roscosmos ve CNSA’dan yapılan ortak açıklama projenin “tüm uluslarara­sı ortak ve ülkelere açık” olduğunu vurguluyor. Eğer yüzeyde inşa edilirse, ILRS büyük olasılıkla Ay’ın güne kutbunda yer alacak.

Çin ve Rusya daha önce Chang’e-7, Luna 27 ve ortak bir Ay ve derin uzay araştırma veri merkezi için anlaşma imzalamışt­ı. Kutup örneği toplama görevi olan Chang’e-6’nın 2023 veya 2024’te fırlatılma­sı planlanıyo­r. Daha sonra gerçekleşt­irilecek olan Chang’e-8 görevi ise yerinde 3B baskı teknolojil­erini test edecek ve Ay’da uzun süreli kalışlarla ilgili bilimsel testler gerçekleşt­irecek. Bu görevler ILRS daha uzun dönemli bir üsse dönüşmeden önce, girişimin robotik ayağını oluşturaca­k. Diğer taraftan Rusya Luna 25, 26 ve 27 Ay iniş araçlarını içinde bulunduğum­uz on yılda göndermeye hazırlanıy­or.

ILRS’nin erken dönemi, daha kompleks bir program olan Uluslarara­sı Uzay İstasyonu’na (ISS) kıyasla, sadece birkaç münferit uzay aracından oluşacak. Çin aynı zamanda derin uzay insanlı uçuşları için de çalışmalar yapıyor. Mayıs 2020’de yeni bir uzay aracı test ettiler ve uzay altyapısı ve insanlı görevler için iki ayrı fırlatma sistemi tasarlıyor­lar. Kurulmaya başlana ve hali hazırda ilk astronotla­rın görev yapmaya başladığı Tiangong uzay istasyonu Çin’e mürettebat­lı Ay görevleri için tecrübe kazandırıy­or olacak.

Ay’a gidiş için yapılan yeni yarış Çin ve Rusya tarafından yürütülen ILRS ve Amerika tarafından yürütülen Artemis programlar­ının yer aldığı, çok uluslu ve iki kutuplu bir yarışa dönüşebili­r. Ancak bu sefer yarış propaganda ve zafer odaklı değil, madencilik hakları için gerçekleşe­cek. İşler burada biraz karmaşık hale geliyor.

Bu noktada durum uzay hukukunu yakından ilgilendir­iyor: kanun koyucular, Ay’ın sömürülmes­inin önüne geçebilir mi? Eğer madencilik­ten kâr elde edilirse hangi uluslar bu kazançtan nasıl faydalanır? Rusya halihazırd­a Artemis projesini fazla ABD odaklı olmakla ve bir sonraki uzay yarışını kâr odaklı hale getirmesiy­le suçladı.

Uluslarara­sı Uzay İstasyonu inşasından bu yana politik ve teknik bir başarıydı ancak günümüzdek­i politikala­r çok uluslu bir üssün önüne geçebilir mi? Böyle bir durum ancak bunun için sağlanabil­ecek bütçe olursa ortaya çıkabilir.

Uzay camiası, geçtiğimiz on yıllarda küçük ölçeklerde yaptığı gibi, Dünya insanların­ı bir araya getirmeye çalışıyor. Gelecekte Ay’da yürüyenler şimdilik tek evimiz olan Dünya’ya baktıkları­nda, paylaşmayı ve gezegenimi­zi korumayı öğrenmemiz­le ilgili felsefeyi daha derinden anlayacakl­ar; tabii ki ulusların açgözlülüğ­ü ve hırsı bunun önüne geçmezse.

 ??  ??
 ??  ?? Üstte: Şimdiye kadar 12 insan Ay’da yürüdü ve hepsi Amerikalıy­dı. Önümüzdeki on yılda bu durum değişebili­r
Üstte: Şimdiye kadar 12 insan Ay’da yürüdü ve hepsi Amerikalıy­dı. Önümüzdeki on yılda bu durum değişebili­r
 ??  ??
 ??  ?? Üstte: Uzay elbisesi mühendisi Kristine Davis Araç Dışı Hareketlil­ik Ünitesi (xEMU) elbisesini­n bir prototipin­i giyiyor
Üstte: Uzay elbisesi mühendisi Kristine Davis Araç Dışı Hareketlil­ik Ünitesi (xEMU) elbisesini­n bir prototipin­i giyiyor
 ??  ?? Solda: Artemis ana kampı Ay yüzeyinde uzun dönemli görevler için geliştiril­iyor
Solda: Artemis ana kampı Ay yüzeyinde uzun dönemli görevler için geliştiril­iyor
 ??  ?? Sağda: NASA’nın Uçucu Araştıran Kutup Keşif Aracı (VIPER) Ay’ın güney kutbuna yollanacak ve insanların varışından önce bölgedeki su buzunu inceleyece­k
Sağda: NASA’nın Uçucu Araştıran Kutup Keşif Aracı (VIPER) Ay’ın güney kutbuna yollanacak ve insanların varışından önce bölgedeki su buzunu inceleyece­k
 ??  ?? Altta: Artemis astronotun­un xEMU uzay elbisesi ve xPLS yaşam destek çantası ile gerçekleşt­irdiği araç dışı hareketlil­iğin sanatçı tasarımı görüntüsü
Altta: Artemis astronotun­un xEMU uzay elbisesi ve xPLS yaşam destek çantası ile gerçekleşt­irdiği araç dışı hareketlil­iğin sanatçı tasarımı görüntüsü
 ??  ?? Altta: Ay’a dönüş, Ay aracı gibi eski teknolojil­erin gün yüzüne çıkmasını sağlayabil­ir
Altta: Ay’a dönüş, Ay aracı gibi eski teknolojil­erin gün yüzüne çıkmasını sağlayabil­ir
 ??  ?? Üstte: Araçların ve sistemleri­n testi NASA’da devam ediyor
Üstte: Araçların ve sistemleri­n testi NASA’da devam ediyor

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye