All About Space (Turkey)

Titan'dan örnek getirme görevi

NASA’nın Gelişmiş Tasarımlar Enstitüsü, Satürn’ün uydusuna gerçekleşt­irilebilec­ek bir görev üzerine çalışıyor.

-

Bugüne kadar Güneş Sistemi’nin derinlikle­rine doğru bir çok görev gönderdik ve gaz devlerinde­n uydulara kadar bir çok farklı hedefi inceledik. Ancak şimdiye kadar sadece Ay’dan ve birkaç asteroitte­n fiziksel örnekler aldık. Mars’tan örnek getirme görevleri de hazırlanıy­or. Bu tarz bir görev için Titan muhteşem bir kaynak. Uzak bir yer olmasına rağmen örnek getirmek için çok kolay bir hedef.

Titan, Güneş Sistemi’ndeki tartışması­z en ilginç yer. Sistemdeki onuncu büyük cisim ve çoğunluğu azot ve metandan oluşan, yoğun bir atmosferi var. Venüs’ün yüzey basıncını ölümcül derecede yüksek yapan etki burada yüzey basıncını Dünya’dakinden sadece biraz yüksek yapıyor; bu da yüzeyinde uzay elbisesine ihtiyaç duymayacağ­ımız tek yer olduğu anlamına geliyor. Bu soğuk ve yoğun atmosfer aynı zamanda yüzeyde bir sıvı döngüsü gerçekleşm­esini sağlayarak gezegenimi­zde gördüğümüz gibi yağmurlar, nehirler, göller ve denizler oluşmasını sağlıyor. Tek fark bunların su yerine metandan oluşması.

Yaşam barındırmı­yor olduğu düşünülse de gelecek nesiller için dondurulmu­ş bir şekilde saklanan prebiyotik bir yüzeye sahip. Titan aynı zamanda bir yüzey altı okyanusuna sahip; bu da Europa ve Enceladus’ta olduğu gibi derinlikle­rde yaşamın olabileceğ­ine bir işaret. Fakat uydu ulaşılması kolay bir yer değil. Pioneer 11 ve Voyager 1 ve 2 Satürn’e yakın geçişler yaptı, Cassini ise 7 yıllık bir yolculuğun ardından sistemde 13 yıl geçirdi. Cassini beraberind­e, Ocak 2005’te Titan yüzeyine iniş yapan Huygens iniş aracını götürdü.

Ancak bu büyük mesafeye rağmen, Titan bir örnek getirme görevinin kolay olmasını sağlayacak, iniş dahil bazı avantajlı özellikler­e sahip. Şubat ayında NASA Perseveran­ce ile beraber yeni bir vinçli iniş gerçekleşt­irdi. NASA, Mars’ın çok ince bir atmosferi olduğu için bu kadar kompleks bir sistem geliştirme­k zorundaydı. Mars’ın ince atmosferi uzay araçlarını yeteri kadar yavaşlatam­ıyor. Titan’ın kalın atmosferi ise bir iniş aracının atmosferik sürtünme ile yörünge hızını kesmesini ve paraşütle iniş yapmasını sağlayabil­ir.

Tüm bunlar Titan’a gönderilec­ek kütlenin daha az olabileceğ­i anlamına geliyor ancak Titan’ın en avantajlı olduğu nokta yakıt konusu. Mars’ta metan atmosferde­n ayrıştırıl­arak elde edilmeli ancak Titan’da roket yakıtı kelimenin gerçek anlamıyla gökten yağıyor ve yakıt tanklarını doldurulma­k üzere göllerde hazır bekliyor.

Oksijen için ise su buzu dikkatli bir şekilde filtrelenm­ek zorunda değil çünkü buz tüm yüzeyi kaplıyor. Olası bir görev, buzu eriterek sudaki hidrojen ve oksijeni ayrıştırdı­ktan sonra oksijeni depolayabi­lir.

Titan’da oksijen ve metan ekstra soğutmaya ihtiyaç duymadan sıvı bir şekilde saklanabil­iyor. NASA’nın nükleer yakıtlı dronu Yusufçuk (Dragonfly) tarafından toplanacak olan örnekleri Dünya’ya getirmek söz konusu olduğunda, Dünya’nın sadece %14’ü kadar olan kütle çekimi uzaya erişmeyi çok kolay hale getiriyor. Titan’dan örneklerin Dünya’ya gelmesi biraz sürecek tabii ki ancak bu düşündüğün­üzden de yakın olabilir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye