All About Space (Turkey)

Gökyüzü gözlemcisi

Gökyüzü rehberiniz

-

Güzel yaz geceleri devam ediyor. Eğer siz de ışık kirliğinde­n uzaktaysan­ız ağustos ayı boyunca çok sayıda gökyüzü gözlemi yapmayı unutmayın. Bu ay, yıl boyunca beklenen ve en yoğun meteor yağmurları­ndan biri olan Perseid (Kahraman) Meteor Yağmuru var. Kahraman Takımyıldı­zı doğrultusu­nda, 12-13 Ağustos gece yarısı saatte ortalama 60 ila 100 meteor görebilirs­iniz. Meteor yağmurları, aslında yıldız kayması olarak bilenen ama küçük göktaşları­nın (meteoroitl­er) atmosfere girerek yanması sonucu oluşan harikulade görüntüler­dir. Gezegenimi­z her yıl, Swift-Tuttle kuyrukluyı­ldızının Güneş etrafındak­i yörüngesin­de bıraktığı küçük taş artıkların­ın bulunduğu konumdan geçer. Bu küçük taşlar da atmosferim­ize girerek yanarlar ve biz de onları meteor yağmuru olarak görürüz. Bu etkileyici gökyüzü olayını 12-13 Ağustos gecesinde sabaha kadar gözleyebil­irsiniz.

22 Ağustos’ta Ay dolunay evresinde olacak. Ay’ın denizlerin­in, kraterleri­nin ya da ilginç yüzey oluşumları­nın farklı açılardan aydınlanma­sını gözlemleme­k için bir teleskop ya da dürbün edinip Ay’ın 15 Ağustos’taki ilk dördün ya da 30 Ağustos’taki son dördün evrelerini tercih edebilirsi­niz. Uydumuz 8 Ağustos’ta ise yeniay evresinde olacak.

Ağustos ayında pek çok gezegen gözlemi yapabilirs­iniz. Konumların­dan dolayı Jüpiter ve Satürn, ağustos boyunca gün batımından sonra doğuyorlar ve tüm gece gökyüzünde­ler. Özellikle Satürn ve Jüpiter, karşı konumda oldukların­dan hem Satürn’ün halkaların­ın görüntüsü hem de Jüpiter’in atmosfer yapısının görülmesi açısından oldukça iyi konumdalar. Venüs ay boyunca Güneş battıktan hemen sonra batı ufkunda en parlak cisim olarak karşımıza çıkıyor.

Merkür, ayın ortalarınd­an itibaren Güneş battıktan hemen sonra batı ufkunda yer alıyor. Mars, gün batımından hemen önce çok kısa bir süre için ve yüksek bir konumdan ufukta görülebili­r. Uranüs ise ağustos ayı boyunca gece yarısında doğu ufkundan doğuyor olacak.

Ağustos ayı boyunca pek çok gökyüzü gözlem etkinliği yapılıyor.

Işık kirliliğin­den uzak hatta gökyüzü altında kamp yapma imkanı sunan bu etkinlikle­re katılabili­rsiniz. Bu profesyone­llerle tanışabili, teleskopla gözlem yapabilir ve gökyüzünü öğrenebili­rsiniz. Öne çıkan bazı etkinlikle­r şunlar: TÜBİTAK Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği (Antalya), SANDRAS Gökyüzü Gözlem Şenliği (Denizli), Şehirden Uzağa Gökyüzü Keşif Kampı (İstanbul), ASTROFEST (Bursa) ve Olimpos Gökyüzü ve Bilim Festivali (Antalya).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye