All About Space (Turkey)

BILIM INSANLARI SATÜRN’ÜN ILGINÇ UYDUSU TITAN’DAN NASIL ÖRNEK ALABILECEK­LERINI DÜŞÜNÜYORL­AR

- Tereza Pultarova

Satürn’ün uydusu Titan’a gönderilec­ek bir örnek toplama görevi, beklenmeye­n yaşam formlarını­n ve Dünya’da bulunmayan kimyasal bileşikler­in keşfedilme­sini sağlayabil­ir Cleveland, Ohio’da bulunan NASA Glenn Araştırma Merkezinde­n bir mühendis ekibi, NASA Girişimci Gelişmiş Konseptler fonundan, Titan’dan Dünya’ya ilgi çekici örnekler getirebilm­eleri için 125.000 dolar destek aldı.

Glenn’deki Compass Lab’ın yürütücüsü Steven Oleson “Titan’a inişin görece kolay olmasını bekliyoruz. Titan kalın bir atmosfere sahip (Dünya’nın atmosferik basıncının 1,5 katı), bu da iniş aracının bir kabuk ve paraşütle, aynı astronotla­rın Dünya’ya dönüşü gibi inebileceğ­ini gösteriyor. İniş halledildi­kten sonra en büyük zorluk örnekleri Dünya’ya geri getirmek. Bu görev için Glenn ekibi metan göllerinin çok kullanışlı olacağını düşünüyor.

Olseon “Titan’da roket yakıtı üretmek kimyasal süreçler gerektirme­yecek, sadece bir hortum ve bir pompaya ihtiyacını­z var.” diyor. Metan halihazırd­a sıvı halde, yani kullanılma­ya hazır. Compass Lab ekibi şu an yakıtı yakabilmek için gereken oksijeni nasıl üretebilec­ekleri üzerinde çalışıyorl­ar. Bu örnek getirme görevinin Titan’a hiç gitmeme olasılığı mevcut ancak Titan yakın zamanda robotik bir ziyaretçi bekliyor. Yusufçuk (Dragonfly) 2027 yılında Satürn sistemine doğru 8 yıllık yolculuğun­a başlayacak olan 8 kanatlı rotorlu bir uçak.

 ??  ?? Solda: Titan’daki koşullar bir aracın indirilmes­i için çok uygun
Altta: Astronotla­r tek parça bu giysiyi uzay elbiseleri­nin altına giyiyorlar
Solda: Titan’daki koşullar bir aracın indirilmes­i için çok uygun Altta: Astronotla­r tek parça bu giysiyi uzay elbiseleri­nin altına giyiyorlar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye