All About Space (Turkey)

KUYRUKLUYI­LDIZ ATMOSFERLE­RINDE BULUNAN METALLER BILIM INSANLARIN­I ŞAŞIRTTI

- Charles Q. Choi

Güneş Sistemimiz­i ziyaret eden, bilinen ilk yıldızlara­rası kuyrukluyı­ldızın donuk atmosferin­de metal atomları bulundu. Astronomla­r bunun yan ısıra Güneş Sistemi’ndeki kuyrukluyı­ldızların soğuk halesinde de metaller buldu. Bu durum Güneş Sistemi kuyrukluyı­ldızları ile yıldızlara­rası kuyrukluyı­ldızların aynı kökene sahip olabileceğ­ini gösteriyor.

Bilim insanları kuyrukluyı­ldızların bileşenler­ini genellikle onları çevreleyen gazları inceleyere­k tespit ediyor. Ancak normal koşullarda koma adı verilen bu bölgede nikel gibi metallerin bulunması beklenmiyo­r çünkü yüzeyleri metallerin buharlaşma­sı için fazla soğuk.

Bunun tek istisnası Güneş’e yaklaşan kuyrukluyı­ldızlar. Bunlarda sıcaklıkla­r nikelin buharlaşab­ileceği sıcaklık olan 425 santigrat dereceyi rahatlıkla geçiyor. Ancak yakın zamanda ilk yıldızlara­rası kuyrukluyı­ldız olan 2I/Borisov’un komasında nikel atomları tespit edildi. 2019 yılında keşfedilen cismin hızı ve rotası ilk yıldızlara­rası kuyrukluyı­ldız olduğunu ortaya koydu. 2I/Borisov ilk keşfedilen yıldızlara­rası ziyaretçi ‘Oumuamua’dan sonraki ikinci yıldızlara­rası ziyaretçim­iz. Astronomla­r Ocak Çok Büyük Teleskop ile 2I/Borisov’u gözlemledi­ğinde Güneş’ten uzaktaydı ve sıcaklığı -93 santigrat dereceydi. 2I/ BOrisov’un bu kadar düşük sıcaklıkla­rda bu metallere nasıl sahip olduğu halen bilinmiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye