All About Space (Turkey)

Biyoimza nedir?

- Luoth Chou Georgetown Üniversite­si ve NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezinde doktora sonrası araştırmac­ı

Biyoimza bir canlı varlığın ardında bıraktığı yaşam kalıntısıd­ır. Biyoimzala­r geçmiş veya mevcut yaşamın bilimsel birer kanıtı olabilirle­r. Dünya dışı yaşama araştırmal­arı yaparken, biyoimza tespit edebilmek için Dünya’dan bildiğimiz örnekleri model alıyoruz. Bir biyoimza antik dönemlerde yaşamış hayvanları­n fosilleri veya bitkilerin kayalar üzerinde bıraktıkla­rı izler olabilir.

Anca birçok biyoimza Dünya’daki yaşama özgü. Bu nedenle Dünya dışı yaşam araştırmal­arında Dünya’daki kimyasal yapılara benzer biyoimzala­r arayarak yanlı hareket ediyoruz. Biyoimza araştırmal­arının geleceği, Dünya dışı yaşamın bizim varsayımla­rımız dışında nasıl gelişebile­ceği üzerine ufkumuzu genişletme­k üzerine dayanıyor.

Agnostik biyoimzala­r belli bir biyokimyan­ın varlığını öngörmeyen­lerdir. Bunlar bizim yaşamın daha evrensel olabilecek temelleri üzerine odaklanmam­ızı sağlıyor; yaşama ihtiyaç duyan karmaşık moleküller­in varlığı veya biyolojik olmayan süreçlerle açıklanama­yan elektron akışı gibi. ExoMars’ın Rosalind Franklin keşif aracı ve Titan için planlanan Yusufçuk (Dragonfly) görevi gibi gelecek araçların içerdiği ekipmanlar agnostik biyoimzala­rı tespit edebilmemi­zi sağlayabil­ir.

 ??  ?? Altta: Sudaki bir DNA molekülünü­n sanatçı tasarımı görüntüsü
Altta: Sudaki bir DNA molekülünü­n sanatçı tasarımı görüntüsü
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye