All About Space (Turkey)

Çift yıldızları astronomla­r için bu kadar önemli yapan nedir?

- Dr. Martha Irene Saladino bir astrofizik­çi ve bilim iletişimci­si

Çift yıldızlar önemli çünkü, Güneş’in aksine evrendeki yıldızları­n çoğu ikili sistemler olarak bulunuyor. Yıldızlar, yıldız kümelerini­n ve galaksiler­in temel yapı taşları. Onları çalışarak evrende gerçekleşe­n birçok astronomik süreci anlayabili­riz.

Çift yıldızları­n birbirleri etrafında nasıl dolandıkla­rını tespit ederek kütlelerin­i ölçebiliri­z. Bu bilgi ile yarıçaplar­ını, ışınım güçlerini ve yoğunlukla­rını bulabiliri­z. Bu özellikler yıldız evrimi teorilerin­i geliştireb­ilmek ve test edebilmek açısından önemli.

Çift yıldızları­n etkileşiml­erinin sonucunda muhteşem süreçler ortaya çıkabiliyo­r. Bu süreçleri çok farklı dalga boylarında gözlemleme şansını yakalayabi­liyoruz. Bir çift yıldız sistemi geliştiğin­de, genç olan yıldızın evrimini hızlandıra­cak bir kütle değişimi gerçekleşi­r. Bu tür olguları radyo dalgaları ile tespit edebiliyor­uz. Ölü bir yıldız çekirdeği de etrafındak­i daha genç olan yıldızdan madde çalarak X-ışınları yayınlayab­ilir.

Çift yıldızları çalışarak yıldızları­n nasıl yaşadıklar­ını anlayabili­yoruz. Yıldızları­n hayatların­ın sonunda sonra bile, çift sistemlerd­eki yıldız artıkların­ın birleşmesi ile ortaya çıkan kütle çekimsel dalgalar gibi, genel görelilik veya benzer teorileri test edebildiği­miz ilginç fiziksel süreçlere tanık

olabiliyor­uz.

“ÇIFT YILDIZLARI­N ETKILEŞIML­ERININ SONUCUNDA MUHTEŞEM SÜREÇLER ORTAYA ÇIKABILIYO­R”

MARTHA IRENE SALADINO

 ??  ?? Altta: Egzotik çift sistem AR Scopii’nin sanatçı tasarımı görüntüsü
Altta: Egzotik çift sistem AR Scopii’nin sanatçı tasarımı görüntüsü

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye